Koronavírus: nálunk szenzitív adat az, amit a legtöbb európai ország közöl

2020.03.16. 18:29

Azt gondolom, hogy változatlanul tiszteletben tartjuk a betegeknek a személyiségi jogait. Nem hiszem, hogy helyes volna az, hogy ha adatok alapján lekövethető volna egy beteg

- válaszolta Müller Cecília, országos tisztifőorvos, miután az Index után a HVG újságírója is megpróbálta megtudni az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hogy a többi európai országhoz hasonlóan Magyarország miért nem közöl területi adatokat a fertőzésekről, illetve miért nem hozza nyilvánosságra a fertőzöttek nemét és korát.

Müller Cecília szerint ezek szenzitív adatok, és senki nem szeretné, ha ezekre az adatokra bárki fényt derítene. 

Ha megnézzük az európai koronavírusról szóló Wikipédia-szócikket, és rákattintunk az egyes országok oldalaira, azt látjuk, hogy majdnem minden országban többé-kevésbé friss adatokat közölnek a fertőzésről, legalább területi megoszlás szerint. 

Itt van néhány nagyobb ország példája: 

Olaszország
Olaszország

A területi adatokat a környező országokban is nyilvánosak.

  • Szlovákiában legalább régiós szinten közlik a fertőzéseket, de sokaknál az állampolgárság, az életkor és a nem is ismert, míg pár esetben a fertőzés eredetetét is megjelölik.
  • Lengyelországban régiók szerinti bontásban láthatóak az adatok.
  • Romániában se titkolják a fertőzöttek korát, nemét, lakhelyét, és
  • Csehország adatai is egészen jól böngészhetőek. 
Szlovákia
Szlovákia
Fotó: Wikipedia

Törökország viszont nem látunk ilyen részletes adatokat, és más oldalakan keresve se láttunk bővebb információkat. Egyelőre csak az ismert, hogy a vasárnap 18 koronavírussal fertőzött beteg volt az országban. 

Az első 16 hazai esetről egyébként itthon is egész sok információt adtak, ezért is érthetetlen, hogy az utóbbi napokban már csak a fertőzöttek számával frissítik a kormányzati oldalt

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!