Orbán: Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárjuk

D AS20180917005
2020.03.16. 11:29
 • Magyarország lezárja határait, azokon csak magyar állampolgárok léphetnek majd be
 • Szórakozóhelyek, mozik bezárnak
 • Betiltják a nyilvános rendezvényeket
 • Éttermek, kávézók délután háromig lehetnek nyitva
 • Élelmiszerüzletekre, gyógyszertárakra nem vonatkozik a korlátozás
 • A miniszterelnök szerint komoly munkanélküliségi hullám várható
 • Orbán elmondta, korlátlan forrás áll rendelkezésre a védekezésre

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött a március 16-i, hétfői parlamenti ülés. A miniszterelnök szerint a múltban sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, mostanra megtanultuk, hogy bármekkora is baj, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Akkor, ha „a közös cselekvés és nemzeti összefogás útját járjuk”.

A járvány kezelése hosszadalmas lesz és nehéz, ami mindenkitől kiköveteli az alkalmazkodást.

„Az élet a következő időszakban nem olyan lesz, mint ahogy megszoktuk”

– mondta, majd felsorolta, milyen döntéseket hozott az operatív törzs hétfőn.

A járványnak három szakasza van: egyedi, csoportos és tömeges megbetegedés. A miniszterelnök szerint Magyarország az első szakaszban volt eddig, a következő napokban pedig átlépünk a csoportos megbetegedés szakaszába.

Ezért újabb döntéseket kellett hozni, mivel amíg nincs vakcina, az egyetlen esély a vírus terjedésének mérséklése, ami a társas találkozások számának csökkentését követeli meg, mondta Orbán.

„Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárjuk”

– mondta a miniszterelnök, és hozzátette, ez azt jelenti, hogy Magyarországra a határokon csak magyar állampolgár léphet be. A nemzetközi egyeztetések erről folyamatban vannak.

 • A szórakozóhelyek, mozik be fognak zárni.
 • Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák.
 • Hétfő éjféltől a nyilvános rendezvényeket betiltják.

Orbán arra kért mindenkit, hogy a családi eseményeken kívül minden összejövetelt halasszon el. Ahogy azt is kéri a 70 évnél idősebbektől, hogy a saját egészségük érdekében ne hagyják el a lakásukat.

Az egész magyar gazdaság bajba kerül, mondta a miniszterelnök, ágazatoktól függően időben egymástól eltérően. A turizmus, vendéglátás már most érzi a járvány gazdasági hatásait, de a gondok előbb-utóbb máshol is meg fognak jelenni:

„komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot”

– mondta Orbán, aki szerint újra kell tervezni a költségvetést. A kormány pedig a munkahelyvédelemre is fog koncentrálni.

A miniszterelnök a felszólalása elején elmondta, 1990 óta nem volt példa arra a döntésre, amit múlt héten kellett meghoznia a kormánynak, a veszélyhelyzet kihirdetésére. Rendkívüli helyzettel

„egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel állunk szemben”

– mondta, és hozzátette: nemcsak hogy egy eddig ismeretlen vírusról van szó, hanem annak terjedése is sokkal gyorsabb. 37 nagy gyógyszercég dolgozik azon, hogy kifejlesszék a vakcinát, de tudni kell, hogy mire kifejlesztik és  letesztelik, hogy forgalomba hozhassák, addig

HOSSZÚ-HOSSZÚ HÓNAPOK FOGNAK ELTELNI.

„A védekezés során konzultálunk mindenkivel, minden európai országgal kapcsolatban vagyunk, de a felelős döntést nekünk kell meghoznunk” – mondta Orbán, aki megköszönte az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók kemény munkáját, ahogy az embereknek is azt, hogy jól fogadták az intézkedéseket. „Az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalék” – mondta. Az önkormányzatokat pedig arra kérte, tegyenek meg mindent az idősek gondozásáért.

Orbán beszéde után a pártok képviselői reagáltak. Majd ezekre Orbán is, amit az ellenzéki reakciók alatt olvashat.

 • Közös pont volt mindegyik párt esetében az anyagi támogatás biztosítása azoknak, akik vagy a karantén, vagy az iskolabezárások következtében kénytelenek otthon maradni, vagy azért kényszerülnek ugyanerre, mert fizetés nélküli szabadságra bocsátanák őket a munkaadók.
 • Közösen javasolták a hiteltörlesztők kifizetésének felfüggesztését.
 • És közös volt az is, hogy a kifogásolták a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős Kovács Zoltán vasárnapi sajtótájékoztatójának arrogáns megnyilatkozásit.

Szabó Tímea, Párbeszéd:

 • Szükséges a házi karantén ellenőrzése.
 • 3-ról 9 hónapra kell növelni az álláskeresési járadékot.
 • Növelni kellene a 22 800 forintos jövedelempótlékot.
 • Növelni kell a közmunkabért.
 • Emelni kell a családi pótlékot.
 • Fel kell függeszteni a hiteltörlesztést néhány hónapra.

Ne járuljunk hozzá, hogy a vírus miatt még többen kerüljenek utcára

– mondta Szabó, aki szerint jobb lenne, ha az Országgyűlés átköltözne  a felsőházi terembe, mert ott 400 szék van, egymástól távolabb ülhetnének a képviselők.

Tóth Bertalan, MSZP:

A pártnak is a legfontosabb a magyar emberek biztonsága, egészsége, megélhetésének garantálása – mondta a párt elnöke, aki szerint „a helyzet kezelésében az elmúlt tíz év politikáját, a centralizációs folyamatot figyelembe véve minden döntést a kormány tud meghozni, minden felelősség a kormányé, az öné”.

Tóth szerint az együttműködéshez szükséges az is, hogy a kormány szakítson a „fekete öves arroganciával”, amivel Kovács Zoltán vasárnapi sajtótájékoztatójára utalt. „A kommunikációban az őszinteség a nyílt veszély mellett ne az ellenségkeresés legyen az elsődleges, amire ki lett képezve Kovács Zoltán.”

Tóth kifogásolta, hogy a Magyar Orvosi Kamara állásfoglalását a kormány politikai támadásnak minősíti.

Szorgalmazta, hogy több tesztet hajtsanak végre, és növeljék a védőfelszerelések számát az egészségügyi dolgozók számára.

Az MSZP Ötpontos védelmi csomagot terjeszt az országgyűlés elé.

Ebben bérgarancia alap létrehozását javasolja a párt, amelynek vezetője szerint elbocsátási moratóriumot kell bevezetni a multiknál, amelyek több ezermilliárd forint nyereséget vittek ki az országból, részben a 9 százalékos nyereségadó révén.

Jakab Péter, Jobbik:

Egy ország immunrendszere vizsgázik, és nem állunk jól

– mondta a pártelnök. „A kormány propagandával foglalkozott, és most beköszöntött a kőkemény valóság.”

Jakab aggasztónak tartja, hogy a kormány akkor költene milliárdokat az Operaház felújítására, és akkor biztosít Moldovának  30 milliárdos hitelkeretet, amikor minden forrást az egészségügy megtámogatására kellene fordítani, de arra most csak 8 milliárd jutott.

Jakab követelte az Emmit vezető Kásler Miklós visszahívását. 

A pártelnök is szólt a munkahelyüket vagy fizetésüket kényszerszabadsággal elveszítők megsegítésének fontosságáról.

Arató Gergely, Demokratikus Koalíció:

Véget kell vetni a struccpolitikának, hogy a kormány nem végeztet el megfelelő mennyiségű tesztet, még azoknál sem, akik koronavírus-fertőzöttekkel voltak kapcsolatban

– mondta a frakcióvezető-helyettes, aki szerint Dél-Korea példája is mutatja, mi a helyes fellépés. „Szűrjék ki azokat, akik vírushordozók lehetnek. Különösen fontos az egészségügyben dolgozók védelme. Sokan védőfelszerelés nélkül kezelnek olyanokat is, akiknél felmerült a gyanú a fertőzésre, és ez felesleges kockázatot jelent.”

Arató szerint a kisvállalkozásoknak is segítséget kell nyújtani a vírus gazdasági kárainak enyhítésére.

Keresztes László Lóránt, LMP:

A párt frakcióvezetője megköszönte a munkát azoknak, akik a járvány visszaszorításán dolgoznak, a rendvédelmi szervektől az egészségügyi dolgozókon át az operatív törzsig. Keresztes szerint is széles nemzeti együttműködéssel lehet csak eredményesen fellépni a vírus ellen. Az együttműködésben azonban kiemelkedő szerepe van a kormányzatnak:

ám az, amit e tekintetben Kovács Zoltán nyújtott, az gyalázatos volt.

„Állítsák le az ostoba, politikai alapú propagandát. A közszolgálati tájékoztatás valóban az legyen. Olyanokat, mint Kovács Zoltán, ne engedjenek oda, hanem csak olyanokat, akik tisztességgel, becsülettel meg tudják válaszolni a kérdéseket, ez a nulladik lépés.”

Az LMP üdvözölte a korlátozásokat,  „nincs olyan szigorú intézkedés, amit ne lehetne meghozni”.

Keresztes fizetésemelést is javasolt:

 • az egészségügyben 30 százalékos ,
 • a szociális dolgozók körében 50 százalékos béremelést.

Ezenkívül albérlettámogatást is javasolt, és távolléti díj bevezetését azoknak, akik gyerekeikkel otthon maradtak a munkából kimaradva.

Az LMP részletes javaslatot tesz le, Keresztes szerint a párt a megfogalmazott célokra 600 milliárd forintot talált a költségvetésben.

Harrach Péter, KDNP:

„A közös politikai felelősség érzete megcsillant itt-ott, de megjelent a pártpolitikai szempontok képviselete, aminek ebben most nincs helye.”

A kormánykoalíció kisebbik pártjának frakcióvezetője szerint a kormányzati kommunikáció értékelésekor nem szabad megfeledkezni a provokációról sem – hogy milyen provokációra gondolt, arra nem tért ki.

Az iskolabezárásról elmondta: a szakmai vélemények eltérnek, a gyerekek kevésbé veszélyeztetettek, „de támogattuk a bezárást, mert a véleményünk szerint a gyermek első számú nevelője a szülő, aki megbízatást ad az iskolának. És ha a szülői társadalom kéri, hogy ne történjen meg a megbízatás, akkor távoktatás kell.”

Kocsis Máté, Fidesz:

A kormánypárt frakcióvezetője köszönetet mondott minden egészségügyi és rendvédelmi dolgozónak és az operatív törzsnek és a kormánynak.

„A rendszerváltás óta nem látott állapotban van az ország, soha nem látott kihívással állunk szemben, az országgyűléstől is soha nem látott magatartást követel meg.”

Kocsis megköszönte az ellenzéki pártoknak is a konstruktív hozzáállást, kivéve Jakab Péterét, mert szerinte a Jobbik elnöke sunyi kritikát fogalmaz meg, aminek éppúgy nincs helye, mint a kormányzati arroganciának.

Korlátlan forrás áll rendelkezésre a védekezésre

Orbán a válaszait azzal kezdte, hogy megköszönt minden pozitív észrevételt, másrészt hozzátette, csalódás neki, hogy vannak olyanok, akik nem értik a helyzet súlyosságát, és nem tudnak a pártpolitikai csatározások fölé emelkedni. 

„Szamárság, hogy Magyarországon a kormány felelős lenne azért, hogy betört a vírus az országba, így nem lehet Együtt dolgozni, ezeket a szamárságokat hagyjuk abba!”

– mondta Orbán.

Az egészségügyi védekezéseket érintő kiadásokról azt mondta, félreértés van, mert 

fölülről nyitott, korlátlan forrás áll rendelkezésre,

nem kell tételenként megnevezni, mikor mennyi kell a védekezésre. Minden forrás rendelkezésre áll a védekezésre, mondta.

Orbán szerint fel kell készülni, hogy az egészségügyi dolgozók nagy százaléka is megbetegszik, ezért prioritás az ő védelmük. Másrészt elmondta, az egészségügyi felsőoktatásban tanulókat egészségügyi dolgozóknak minősítették, az ilyen felsőoktatásban tanulók behívhatók. Ahogy a rendőröknél a tisztjelöltek is szolgálatba léptek.

A munkavállaló és munkaadó egyezzen meg minél hamarabb

A munkaadók minél hamarabb egyezzenek meg a munkavállalókkal, tegyen mindenki személyes erőfeszítéseket, hogy meg tudja őrizni a munkahelyét, állapodjanak meg, mondta Orbán. Szerinte nem lesz rendkívüli vagy ismeretlen a helyzet, amikor megnő a munkanélküliség, de többször is elmondta, hogy a kormány nem megszorításokban gondolkodik. 

Orbán elmondta, hogy a kormány munkahelyvédelmi akciótervének logikája az ellenkezője, mint az ellenzék ötletei:

olyan intézkedések kellenek, amik segítik a munkaadót abban, hogy meg tudja tartani a munkavállalót. Hogy ne essen ki a munkából. Nem az a cél, hogy a kieső jövedelmet pótoljuk, hanem a cél, hogy bennmaradjanak.

„Ne a kárpótláson gondolkodjunk, hanem első helyen azon gondolkodjunk, hogy senki ne essen ki a munkából, mindenkinek legyen munkája” – mondta.

Ahogy azt megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara elnöksége egy hosszú posztban, több pontban tett javaslatokat a koronavírus okozta járvány megfékezésére oldalán. Erre Orbán most úgy reagált, a javaslatokat ismerik, megnézték, amit be tudnak fogadni belőle, azt befogadják.

Orbán szerint a centralizáció az oktatásban, egészségügyben ilyen esetekben kifejezetten segít, és a kritikákra, miszerint a kormány szétverte volna az egészségügyet úgy reagált, „furcsa formája az egészségügy szétverésének, amikor minden évben 770 milliárddal többet költünk egészségügyre, mint bármikor bármilyen korábbi kormányzat„. Az pedig, hogy a miniszter egy volt kórházi igazgató, szintén jól jön most – tette hozzá.

Azokra a kritikákra, hogy miért nem tesztelnek többet koronavírusra, Orbán úgy reagált, a vírus természetre olyan, hogy nem lehetséges kiszűrni. Egyetlen esetben van biztos tudás róla, ha az antitest megjelenik a szervezetben. Sokszor előfordulhat, hogy több teszt is negatív, pedig már meg van fertőzve az illető. Az illúzió, hogy több teszteléssel ki lehet szűrni a betegeket, mondta Orbán.

„Nehéz idők jönnek, nincs sok tudásunk, de ami van, inkább riasztó (...) a terjedés sebessége gyorsuló ütemben fog történni, most jön az igazi terhelés, most jönnek a nehéz idők”

– mondta Orbán, aki szerint ilyenkor érthető, ha az emberek idegesek, talán zavarodottak, de mindenképpen bizonytalanok. De az ország vezetőinek higgadtságra nyugalomra, határozottságra van szükség, mondta.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Kovács Tamás / MTI) • Tippek
 • Hitelkártya