Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Új szakaszba lép a járvány Magyarországon

DSC 9174
2020.03.17. 23:29 Módosítva: 2020.03.18. 00:20
A járvány új szakaszba lépésével számol Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki úgy fogalmazott az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, hogy a következő napokban több száz új betegre számítanak. Eközben 50-re nőtt a magyarországi fertőzöttek száma. Az Európa Unió lezárta határait a nem EU-s állampolgárok előtt, utolsó európai országként Montenegrót is elérte a járvány. A 2020-as futball-Eb-t 2021-re halasztották. A legfontosabb keddi hírek.

Röviden összefoglaljuk, mi történt március 17-én koronavírusügyben Magyarországon és a világban:

Magyarországon:

 • 39-ről 50-re emelkedett a fertőzöttek száma, 10 magyar és 1 kazah állampolgárnál mutatták ki a betegséget. Külföldön 46 magyar állampolgár van karanténban, közülük 39-en Ausztriában, mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 • Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt Müller Cecília országos tiszti főorvos, hogy hamarosan, a következő napokban több száz új koronavírusos lehet Magyarországon, és emiatt folyamatosan alakítják át az ellátórendszert.
 • Változik a tesztelési protokoll: már azokat is szűrik majd, akik súlyos tüdőgyulladásban szenvednek, nem nézik az utazási előzményt. Ehhez  mobil mintavevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve.
 • Leáll az Audi győri és az Opel szentgotthárdi gyára is bizonytalan időre a koronavírus-járvány miatt.
 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte, hogy a szükségkaranténok kialakítására felkészülve ürítették ki az ország kollégiumait.
 • Elhalasztották a 2020 nyarára tervezett, részben budapesti rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokságot, amit egy évvel később, 2021 nyarán rendeznek majd meg. Egy évet csúszik a dél-amerikai Copa Amérca is, és törölték a magyar válogatott szempontjából érdekelt ljubljanai divízió I/A-s jégkorong-világbajnokságot, ugyanakkor a májusi svájci elit vb megrendezéséről még nem született döntés. Szintén csúszik a Tour de Hongrie, és a Roland Garros is.
 • Gyálon és Monoron is megjelent a koronavírus, mind a két kérdéses beteg jól van, tüneteket nem mutatnak, megkezdték a kezelésüket.
 • Bezárják az összes budapesti és a több vidéki játszóteret. Előbbit a főpolgármester Karácsony Gergely jelentette be kedd délután, a döntését azzal indokolta, hogy a játékok kiváló terjedést biztosíthatnak a koronavírusnak. 
 • Az egészségügyi államtitkár szerint egy hét alatt az ezres betegszámot is elérhetik a mutatók. A koronavírusra készülve emiatt a Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték járványkórházzá, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény.
 • A koronavírus akkora változást hozott a bevásárlási szokásokban, hogy szinte már nem is lehet online rendelni boltból élelmiszert, annyira leterheltek a rendszerek. És mivel nem is ekkora, megnövekedett kapacitásra lettek tervezve, ez nem is fog gyorsan változni.
 • Nincs elég felszerelése a Kútvölgyi kórház nővéreinek, ezért a karanténba helyezett kontaktoknak úgy tudják átadni a számukra beküldött csomagokat, hogy azt valamilyen egyéb eseményhez (pl. lázméréshez vagy ételbeadáshoz) kötik. Ajtónyitás után ugyanis el kell dobniuk mind a maszkot, mind a kesztyűt. Ezt az a toldys diák mondta el vlogjában, akinek édesanyjánál koronavírust diagnosztizáltak, őt pedig többi családtagjával karantén alá vonták. Testvérénél is kimutatták a fertőzést.
 • A ferihegyi repülőtér tovább üzemel, elutazni továbbra is lehet, de de útlevél-ellenőrzés után csak magyarok léphetnek be, és kizárólag a 2B Terminál működik.
 • A budapesti lomtalanításokat elhalasztják, a nyilvános miséket beszüntetik, a templomok azonban nem zárnak be. A Volán is rendkívüli intézkedéseket vezet be: első ajtón csak az szállhat fel, aki jegyet venne, a csomagokat az utasoknak kell betenniük, és számos menetrendi információs pont bezár.
 • Mindent megkérdeztünk a koronavírusról, a kibeszélőben háziorvossal, járványügyi szakértővel, tanárral és jogásszal beszélgettünk.
 • A magyar határ előtt több kilométeres kocsisor állt délelőtt,  hétfő éjféltől ugyanis csak magyar állampolgárok (vagy Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezők) léphetnek be Magyarországra. Ez jelentős feszültséget generált a rengeteg román és bolgár vendégmunkásban, aki Németországból és Franciaországból indult hazafelé. Az érintettek kedd éjjel átutazhatnak az osztrák-magyar határon.
 • Az otthon tanuló diákok, illetve a home office-t választó munkavállalók miatt jelentősen megnövekedett az az időszak, ami nap közben csúcsidőszaknak számít az internetezés szempontjából. Az NMHH okosítóval készült, hogy mindenki a lehető legjobb hálózati kapcsolatot tarthassa fenn.

Külföldön:

 • Beutazási tilalmat vezetett be az Európai Unió, a következő 30 napban, tehát április közepéig csak EU-s állampolgárok léphetnek be, közölte kedden az európai állam- és kormányfők döntését Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.
 • Olaszországban 31 ezer fölé nőtt a betegek és 2500 fölé a halottak száma a koronavírus-járvány miatt. Hétfőről keddre 3526 új megbetegedést és 345 új áldozatot jelentettek a hatóságok.
 • Hajnali adatok szerint Dél-Koreában a dömpingszerű tesztelésnek és más hatékony intézkedéseknek köszönhetően már egymást követő harmadik napon sikerült 100 alá szorítani az újonnan regisztrált fertőzöttek számát. Kínában is biztatóan alakulnak a számok: Vuhanban mindössze egy fertőzöttet regisztráltak hétfőn, a maradék húsz fő külföldről érkezett Kínába.
 • Iránban rekord napi megbetegedést regisztráltak: 1178 főnél mutatták ki a vírusfertőzést. Az országban idáig közel 1000-en haltak bele a betegségbe. A koronavírus-járvány miatt 85 ezer rabot szabadlábra helyeztek ideiglenesen, köztük politikai foglyokat. Brazíliában eközben százával szöknek a rabok, mert épp a vírus terjedése miatt felfüggesztették a fogvatartottak kijárási jogait. Az afgán karanténból 37-en megszöktek, kórházi dolgozókat is leütöttek.
 • 50 ezer egészségügyi maszkot loptak el egy kölni kórházból. Németországban megemelték a koronavírus közegészségügyre gyakorolt veszélyességi fokát, most már magas minősítést kapott, úgy látják ugyanis, hogy a jól felszerelt kórházakban is okozhat gondot az ellátás.
 • 5000 fölé nőtt a betegek száma az Egyesült Államokban, és már majdnem 100 áldozata van a koronavírusnak Amerikában, ahol kedd estére utolsó államként Nyugat-Virginiában is megjelent a fertőzés, így már mind az 50 államban van beteg.
 • Utolsó európai országként Montenegróban is megjelent a járvány, válaszul az állam miniszterelnöke lényegében leállította a magát már eddig is elszigetelő ország életét.
 • A cseh kormány hétfőn különgépet indított a kínai Sencsenbe, hogy 100 ezer, a koronavírust kimutató gyorstesztet hozzon haza. A légierő Airbus A319-esét szerda kora hajnalra várják vissza. A kínai tesztek 29 perc alatt kimutatják a koronavírus jelenlétét a szervezetben. Csehországban hétfő estig 39 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, összesen 6302 embert szűrtek.
 • Bűnvádi eljárást indít a román ügyészség Vergil Chițac, a Nemzeti Liberális Párt szenátora ellen, amiért az a karantént megszegve koronavírussal fertőzte meg többek között feleségét és gyermekét. A politikus egy NATO-találkozóról érkezett haza, és hiába jelezték március 6-án, hogy a francia küldöttség egyik tagja koronavírusos, Chițac ennek ellenére megszegte a karantént, és több emberrel is érintkezett, akiket meg is fertőzött.
 • Spanyolországban 155 új halálos áldozata van a vírusnak, a britek pedig 50 ezer embert teszteltek le, közülük 2000 főnek lett pozitív a tesztje.
 • A 49 ezres lakosú Feröer szigeteken egy nap alatt huszonhét új fertőzést regisztráltak, ami azért is komoly növekedés, mert eddig összesen tizennyolc koronavírusos esetről tudtak. A járvány terjedése a lakosságszámhoz mérten kiemelkedő. Azt, hogy világszerte hogyan áll a fertőzés, ebben a cikkükben olvasható.
 • Az Egészségügyi Világszervezet azt üzente a kormányoknak, hogy teszteljenek minél többet. Majd közölték: két kollégájuknál is kimutatták a koronavírus-fertőzést.
 • Oroszországban állatkísérletbe fogtak a koronavírus elleni vakcina kifejlesztése érdekében. 

Jó tanácsaink

 • Így vészelje át a koronavírus jelentette nyomasztó, akár szorongást eredményező helyzetet.
 • Őrült árufelhalmozásra senkit nem biztatnánk, de ha úgy érzi, nem árt, ha van otthon némi élelmiszer-tartalék, akkor ezekből válogasson.
 • És ha home office mellett fennmaradó rengeteg szabadidejével nem tudna mit kezdeni, pár friss sorozatot és filmet is ajánlunk, ami otthonról is elérhető mozik híján.
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

(Borítókép: Bődey János / Index)