A következő napokban több száz új koronavírusos lehet

DSZZS20200316324
2020.03.17. 15:40 Módosítva: 2020.03.17. 19:24

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője azt mondta, a koronavírus új szakaszába lépve hétfőn kihirdették az új kormányrendeletet, ami kedden meg is jelent a Magyar Közlönyben. Lakatos elsőként pontosította, hogy bár a vendéglátóhelyek bezárnak délután 15 órakor, ételt rendelni még lehet onnan. 

Aki pedig bármilyen szabályt megszeg, az 5000 és 500 ezer forint közötti bírságot kap, ellenük rendőri intézkedés indul, tette hozzá.

Lakatos kitért a lezárt magyar határokra is.

  • A szlovák–magyar határról éjféltől 12 óráig közel 600 embert fordítottak vissza, 1300 személy beléphetett.
  • Hegyeshalomnál alakult ki egy torlódás, mert az osztrák oldalon a Romániába és Bulgáriába tartók leültek az autópályára, és közúti blokádot képeztek, ezzel akadályozták az áruszállítást is. Ezért ma 21 és 24 óra között a román és bolgár állampolgárok átutazhatnak Magyarországon, 0-5 között pedig csak a román állampolgárok utazhatnak tovább.

Lakatos emlékeztetett, hogy

már nemcsak a vírus fenyegeti az időseket, hanem a csalók is,

akik hamis ígéretekkel keresik őket, és hamis fertőtlenítő takarítással kecsegtetik őket. A rendőrség ezeket szankcionálja majd, és büntetőeljárást indít.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, hétfő óta emelkedett a koronavírusosak száma: már 50 megbetegedés van. Ez a terjedés szerinte megfelel annak a mértéknek, amire számítottak. Ez viszont a következő napokban meg fog többszöröződni. Egy megbetegedett személy ugyanis általában két-három másik személynek tudja átadni a fertőzést.

Müller szerint a következő napokban több százra emelkedhet a koronavírusosak száma,

emiatt pedig folyamatosan alakítják át az ellátórendszert. Müller szerint

  • továbbra is mehet a szabadba sportolni az, aki egészséges. Ki lehet menni a Margitszigetre is, de vidéken is el lehet menni nagyobb sétákra, egymástól kétméteres távolságot tartva.
  • A védőoltások Müller szerint nem lesznek elhalasztva, mindenki megkapja a megfelelő életkorban az ajánlott oltásokat a háziorvostól. 
  • Az iskolai kampányoltásokat kénytelenek átszervezni, pár hónappal később kapják meg ezeket az oltásokat.
  • Az időszakos orvosi vizsgálatok rendje halasztható.
  • Az szüléseknél az apák ott lehetnek, ha megfelelő védőfelszerelésben vannak, és nincsenek tüneteik.

Müller gratulálva hozzátette azt is, 

a Nemzeti Népegészségügyi Központ nemzeti biztonsági laboratóriumában Magyarországon elsőként sikerült izolálni a koronavírust,

ezzel pedig lehetőség nyílt a hazai vakcina kifejlesztésére, a vírus működésének jobb megismerésére. Hogy ebből mikor lesz ellenszer, arra nincs válasz, több évet is igénybe vehet.

Mikor kezdenek el tömegesen tesztelni, és miért nem közölnek részletesebb adatokat a fertőzöttekről? – kérdezte az Index,  választ csak egyikre kaptunk. Müller a második kérdésre azt felelte,

  • ők tudják, hol vannak a fertőzöttek, milyen életkorban vannak, őket vizsgálják. Annyit viszont mondott, a vírus nem kizárólag időseket fertőz meg, arról viszont nem tud, hogy lenne kiskorú a fertőzöttek között. Ketten súlyos állapotban vannak.

A járvány lezajlása után elemzéseket végeznek majd, és akkor rendelkezésre állnak az adatok szerinte. Müller később hozzátette, egyedi esetekről nem beszélnek. 

  • A Magyar Orvosi Kamara többpontos javaslatcsomagáról Müller azt mondta, a kamara elnökével jó kapcsolata van, és minden javaslatra nyitottak, „hiszen ezt a küzdelmet csakis együtt tudjuk megharcolni”.
  • Jelenleg kétezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre. 
  • A daganatos betegek ellátását nem lehet felfüggeszteni Müller szerint, de egy térdprotézisműtétet igen.
  • Az országgyűlési képviselőket nem tervezik tesztelni, az országgyűlés pedig saját maga dönt arról, meddig ülésezik, „hiszen ez nem rendezvény”, mondta Lakatos.

Az Index élő felvételét az operatív törzs sajtótájékoztatójáról itt nézheti.

indavidó placeholder
http://index.indavideo.hu/video/Tisztifoorvos_Magyar_kutatok_izolaltak_a_virust_-_az_operativ_torzs_marcius_17-i_sajtotajekoztatoja

(Borítókép:  Védőfelszerelést viselő nővérek egy kórtermet készítenek elő a koronavírussal érintett új betegek fogadására kialakított egyik osztályon a fővárosi Szent László Kórházban 2020. március 16-án. - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!