Nem létező arcmaszkokkal csaltak ki milliókat Budapesten

2020.03.17. 14:22 Módosítva: 2020.03.17. 14:39

A Fővárosi Főügyészség indítványára letartóztatták azt a hondurasi állampolgárt, aki a megalapozott gyanú szerint egy egyelőre ismeretlen társaival a világjárvány okozta veszélyhelyzetet kihasználva átverte egy egyesült államokbeli gazdasági társaság vezetőjét: színleg 220 millió egészségügyi arcmaszk leszállítására szerződtek egy létező magyar cég adatainak – a cég vezetőjének tudta nélküli – felhasználásával. A gyanúsított és társai közel százezer dollárt kértek és kaptak előlegként.

Mivel további előleget kértek, az amerikai cég képviselője Magyarországra utazott, hogy megtekintse az árut, ahol a bűnszövetség tagjai további, nyolcmillió forintot meghaladó összeget kértek tőle telefonon. A sértett azonban gyanút fogott, értesítette a rendőrséget, akik az előre megbeszélt találkozón, egy V. kerületi étteremben elfogták az álnéven bemutatkozó hondurasi férfit.

A BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt hallgatta ki a férfit és előterjesztést tett a letartóztatására. A Fővárosi Főügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására. Az indítvány alapján a bíróság – egyelőre nem végleges – végzésével egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet arra, hogy a hatóságok a koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzetben elrendelt ítélkezési szünetben is haladéktalanul és a törvény teljes szigorával fellépnek a bűncselekményt elkövetők ellen – áll az ügyészség közleményében.

Azt írják: a letartóztatást elrendelő Budai Központi Kerületi Bíróság határozatának indoklása szerint a gyanúsított 2016 óta Magyarországon él, itt élettársa, gyermeke van, jövedelmét, munkahelyét védője igazolta, ám kötődéseit még nem sikerült teljes mértékben feltérképezni. Külföldi állampolgárságára és bizonytalan magyarországi kötődésére tekintettel megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne.

A nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van, és a tényállás teljes körű felderítése érdekében elsődleges cél annak megakadályozása, hogy a gyanúsított az eljárás során eddig még ki nem hallgatott személyekkel kapcsolatba lépjen, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, vagy elrejtésével az eljárást megnehezítse, vagy meghiúsítsa - indokolják a letartóztatást.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!