Szijjártó: 46 magyar van külföldön karanténban, 39-en Ausztriában

2020.03.17. 11:09

„Hónapokban mérhető korszakra kell felkészülnünk” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután videókonferencián egyeztetett a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekről és a helyzetről az osztrák, szlovák és cseh külügyminiszterekkel.

Mint mondta, egyetértettek abban, hogy az egyes országokban hozott intézkedések a szomszédos országokra is hatással vannak, és egymásra vannak utalva a térségben az egészség megvédése és az ellátás folyamatos biztosításának tekintetében is. De minden országnak nemzeti intézkedéseket kell meghoznia.

Ő is elmondta, hogy keddtől kezdve csak magyar állampolgárok léphetik át befelé a magyar határt, de

a teherszállítást nem korlátozzák. A fontos áruk belépése nem lesz korlátozva, és a tranzit teherforgalmat is engedni fogják az erre kijelölt útvonalakon.

Szlovákiával tárgyalnak külügyminiszteri, belügyminiszteri és országos rendőr-főkapitányi szinten is olyan külön intézkedésről, ami a magyar és a szlovák állampolgárok határátlépését máshogy szabályozná. Amíg azonban ebben nincs döntés, addig az általános szabályokat alkalmazzák.

Azt is külön kiemelte, hogy a magyar–osztrák határon sok magyar jár át dolgozni. Az osztrákok szerint 51 ezer magyarról van szó, de a távolabbi tartományokkal 55-60 ezren is lehetnek, mondta. Ők tudják végezni a munkájukat korlátozás nélkül, haza tudnak jönni.

Szijjártó elmondta, a világ öt országában összesen 46 magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt,

  • közülük 39-en Ausztriában vannak,
  • két magyar van Kínában karantén alatt Hupejben – ők nem akarnak hazajönni –,
  • két magyar az USA-nál kikötött egyik hajó fedélzetén,
  • egy magyar állampolgár Szingapúrban,
  • ketten Vietnámban vannak.

Szijjártó ezenkívül a külföldön tartózkodó magyarokról azt mondta, hogy ha van köztük olyan, akinek a hazautazása nehézségbe ütközne, az keresse fel a konzuli képviseletet, és segítenek a hazatérés megszervezésében. Hozzátette, hogy csatlakoztak a cseh kezdeményezéshez, hogy legyen egy európai koordinációs mechanizmus, amivel segítenék az EU-s állampolgárokat a hazatérésben.

Ha az adott országban lezárják a légteret, akkor alternatív módokat kell keresniük. Ha csak kereskedelmi repülésre nincs egyelőre lehetőség, de államira van, akkor megszervezhetnek hazautat magyar állami repülővel vagy bérelt repülővel is. Ha semmilyen légi közlekedés nem engedett, akkor szárazföldi vagy vízi utakat kell keresni. „Most az idővel futunk versenyt” – mondta, arra utalva, hogy egyre több helyen vezetnek be korlátozásokat.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!