Szerdán egész nap 50 kilométeres dugó volt az osztrák autópályán Magyarország felé

D  EP20200318011
2020.03.18. 08:07 Módosítva: 2020.03.19. 11:05

Szerda reggel 8 órára 10 kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya hegyeshalmi határátlépési pontjánál a kilépő oldalon, ami délelőtt 11 órára 15 kilométeresre duzzadt. Ugyanez volt a helyzet a rajkai határátkelőn.

Az osztrák oldalon viszont még durvább sorok alakultak ki, 11-kor körülbelül 25 kilométeres dugót jelzett a Google Maps forgalomszámlálója az A4-es autópályán Magyarország felé, ami 12:30-ra már 50 kilométeresre duzzadt, a bécsi reptér és Hegyeshalom közt végig állt a sor. A kocsisor 14 óra körül még közelebb húzódott Bécs városához, és még sötétebb színnel jelöli a forgalomtérkép, ami még nagyobb sűrűséget jelez. 15 órakor így nézett ki a helyzet:

Screen Shot 2020-03-18 at 15.00.27.png
Fotó: Google Maps

Ekkorra a Magyarországról kifele menő dugó megszűnt Hegyeshalomnál, Rajkánál még megmaradt, de enyhült. 

Cikkünk 16 órakor frissült utoljára, ekkor még Schwechat és Hegyeshalom közt nagy torlódásokat lehetett látni, bár némileg felszakadozott.  

A rendőrség szerda reggel azt kérte, az Ausztriába tartó magyar állampolgárok válasszanak másik olyan átkelőhelyet, ami a személyforgalom számára nyitva van. Bár ilyen nem sok van, de olvasónk szerint például Pamhagen (Pomogy) átkelőnél nincs sor egyáltalán.

Nem tud bejönni az áru

Egy Ausztria felől jövő, fuvaros olvasónk reggel azt írta a magyar határ felé jövő  A4-es autópályáról, hogy Parndorfig se jutott el, mert áll a sor. "Ezzel csak az a baj, hogy minket, fuvarozókat ellehetetlenítenek. Mi pl. WC papírt hoznánk be, nagy kincset... ennek ellenére nem jutunk be" - írta.

"Éjféltől minden osztrák-magyar határt lezártak, csak Hegyeshalom lenne járható, ha „járható” lenne..." - folytatta. 

Egyik olvasónk Parndorf környékéről küldte ezt a videót szerda délelőttről:

Ilyen hosszú volt a kocsisor Parndorfnál

A helyzetről és annak megoldásáról kérdéseket küldtünk a Bel- és Külügyminisztériumnak, egyelőre nem jött válasz.

Nem lett jobb, csak rosszabb

Kedden arról számolt be az M1 hírcsatorna, hogy külföldiek állták el a forgalmat kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon, azt várták, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket. Kedden 20 kilométeres torlódás alakult ki emiatt. 

A román külügyminiszter korábban humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt. Szijjártó Péter erre kedd éjjel egyszeri átutazást tett lehetővé a román és bolgár állampolgároknak a kijelölt útvonalon, de ezek szerint ez a probléma nem oldódott meg ezzel. 

image.png
Fotó: Olvasói fotó

Rostock

A szerda délelőtt az A4-esen veszteglő olvasónk úgy tudja, ennek az lehet az oka, hogy most az ukrán állampolgárok tartják fent a sort, akik szintén haza akarnak jutni.

Azóta több másik elkeseredett kamionsofőr is jelentkezett nálunk. Egyikük azt írta délelőtt 10-kor az osztrák oldalról, hogy hajnali 5 óra óta áll ott, a sor vége Pandorfnál van. Ő úgy látja, a román rendszámú autók mennyisége ugyan annyi mint kedden.

Egy másik kamionos, Attila már 26 órája várakozik a hegyeshalmi határnál Magyarország irányába, és kaotikus állapotokról számol be. 

"Elfogyott minden a nickelsdorfi Shell kúton, az emberek bejárnak a falu boltjába mert nincs mit enniük. Én ugyan autókat szállítok, ami nem olyan sürgős, de állnak itt kollégák gyógyszerekkel, WC papírral, alapvető élelmiszerekkel szintén 25-26 órája" - írja.

Rajkánál is rossz a helyzet 

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a rajkai határátkelőnél is hatalmas sorok álltak, a Google Maps szerint itt is 15 kilométeres dugó volt. 

Azt írták, bár a szlovák-magyar határon Rajkánál van kijelölve járványügyi tranzitútvonal beléptetőpontja, március 18-án délelőtt arról értesültek, hogy a gyakorlatban Rajkánál nehézkesen halad a beléptetés Magyarországra. Az MKFE szerint a szlovák oldalon 93 kilométer hosszú sor torlódott fel, a vége már Csehországban, Brno alatt tartott. A sor óránként néhány kilométert haladt.

A rendőrség egyébként azt kéri az útra kelőktől, hogy indulás előtt a Police.hu  Határinfo oldalán  tájékozódjanak a várható várakozási időkről.

Szijjártó az ukránokkal tárgyalt a dugóról

"A mai napon az ukrán hatóságoktól érkezett segítségkérés a Nyugat-Európából hazatérni kívánó állampolgáraik ügyében" – közölte a kialakult helyzetről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában, miután telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrrel.

Abban maradtunk, hogy mindaddig, amíg ők beengedik Ukrajnába a saját állampolgáraikat, addig Hegyeshalomnál használhatják az este 9-től reggel 5-ig kijelölt tranzitidőszakokat

– közölte szerda délutáni bejegyzésében a magyar politikus.

Az ukrán külügyminiszter ugyanerről a Twitteren számolt be. "Megállapodtunk, hogy Magyarország biztosítja az átutazást azoknak az ukrán állampolgároknak, akik autóbuszokkal és autókkal az osztrák és a horvát határoknál rekedtek. A jelenlegi állás szerint 310-en vannak. Várjuk őket haza" – idézi a politikust az MTI.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Kuleba szerdán azt is közölte: a jelenlegi állás szerint mintegy 38 ezer ukrán tervezi, hogy visszatér külföldről Ukrajnába, ez a szám azonban folyamatosan változik, mert van, aki már hazaért, illetve folyamatosan jelentkeznek újabb hazatérni szándékozók.

Közben az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes hivatalosan is megerősítette: reggelre 29 kilométeres sor alakult ki az osztrák oldalon Hegyeshalomnál, késő délutánra azonban egy óra alá csökkent a várakozási idő. Kópházán és Rábafüzesnél is megindították a teherforgalmat, az országon belüli teherforgalom zavartalan, tette hozzá.

A lengyel és szlovák határon is ez volt 

Csehországnak is komoly gondokat okoz a Varsó és Pozsony által a lengyel és a szlovák határokon bevezett szigorú ellenőrzés- írta szerda délután az MTI. A lengyel és a szlovák közúti határátkelők csehországi oldalán szerdán délelőtt több tíz kilométeres sorok voltak, ami nagyon megnehezítette a személykocsik forgalmát, valamint a cseh kamionok visszatérését külföldről. 

A lengyel hatóságok hétfőtől kezdődően minden hozzájuk érkező személyautót és kamiont ellenőriznek, aminek következtében például Náchodnál a kamionsor hossza elérte az 50 kilométert, Harachovnál pedig a 30 kilométert.

Szlovákia lezárta a határokat és a közúti határátkelőkön csak bizonyos időnközökben, nagyobb csoportokban engedi be az országba a kamionokat. A Prága-Pozsony autópályán Breclavnál szerda délelőtt 35 kilométeres volt a várakozó kamionsor. 

A cseh kormány, hogy elkerülje a koronavírus-járvány által kialakult helyzetben az üzletek és a vállalatok áru- és anyagellátásának romlását, a kamionok mozgását a határokon nem korlátozta. A határokon várakozó kamionsorok azonban sok helyen szinte egész útszakaszokat torlaszolnak el, minek következtében a cseh kamionok gyakran szintén várakozásokra kényszerülnek.

(Borítókép: Gépjárművek a hegyeshalmi határátkelőhelyen 2020. március 18-án. / Fotó: MTI/Filep István)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!