Az egész országban jelen van a koronavírus

2020.03.18. 16:57 Módosítva: 2020.03.18. 17:13

2817 ember van hatósági karanténban, és 5094 ellenőrzést hajtottak eddig végre – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor ezredes. Az üzletek bezárását is ellenőrzik, eddig 7 ember kapott 350 ezer forintos büntetést. 

A belföldi közlekedést nem korlátozzák, zavartalan a külföldről érkező teherforgalom, ezért a lakosság ellátása nincs veszélyben. Lakatos megköszönte kollégáinak áldozatos munkáját a határátkelőkön, másrészt a kereskedelmi intézményekben dolgozóknak is köszönetet mondott, amiért töretlenül folytatják a lakosság ellátását a boltokban. 

A rendőrség továbbra is folytatja azon tevékenységek monitorozását, amelyek arra irányulnak, hogy valaki hasznot húzzon a járványból; ellenőrzik a kereskedelmi egységeket, hogy betartják-e a rendeletekben foglaltakat. 

Müller Cecília elismételte, hogy a csoportos megbetegedések időszakába érkezett a járvány, amely elsősorban Európában okoz gondot. „Magyarországon bárhol jelen lehet, jelen van már a vírus” – közölte az országos tisztifőorvos.

„Az egész ország területéről vannak igazolt eseteink, amelyeket beazonosítottunk” – mondta Müller, aki később, kérdésre válaszolva megerősítette: „mindenhonnan, gyakorlatilag most már az egész ország területéről azonosítottunk jószerivel pozitív eseteket”. 

Müller szerint minden döntés arra irányul, hogy ellaposítsák a járványgörbét, azaz csökkentsék a megbetegedések számát. Kedden ötödjére módosították az eljárásrendet, folyamatosan segítik az egészségügyi szolgáltatókat, hogy el tudják látni feladataikat. 

Az országos tisztifőorvos elsősorban és kifejezetten a lakosság segítségét kérte. „Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk feléjük, akkor a hatóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését, csak részben tudnak beavatkozni.”

Müller hangsúlyozottan azt kérte a lakosságtól, hogy tartsák be a javaslataikat. Még mindig nagyon sok idős embert látni a tömegközlekedési eszközökön és az utcákon, „aggódunk értünk, mert a megbetegedés esetén ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve” – mondta a tisztifőorvos, aki mindenkit arra kért, hogy vegye komolyan a járványt. 

Hozzátette, hogy mivel nincsenek nyitva a szórakozóhelyek, a fiatalok házibulikat rendeznek. Müller Cecília azt kérte tőlük, hogy ne tartsanak ilyen összejöveteleket. Sok lehetőséget adnak a technológiai eszközök, inkább ezen keresztül érintkezzenek ezekben a napokban – jegyezte meg.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

Koronavírus: az operatív törzs március 18-i sajtótájékoztatója

Kérdésre válaszolva Müller azt mondta, hogy a következő időszakban már nem kell majd mindenkinek kórházba vonulnia enyhe hurutos tünetekkel, ezekben az esetekben házi karantént fognak javasolni. 

Az operatív törzs úgy látja, hogy egyelőre elégségesek az eddigi korlátozó intézkedések, a törzs egyelőre nem tervez kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket és településeket. „Lehet, hogy eljön ennek is az ideje, ezt nagyon alapos számítások és modellezések fogják megelőzni” – mondta Lakatos. 

Kérdésre válaszolva Müller közölte, hogy nem tartanak attól, hogy egészségügyi dolgozók tömegesen kapnák el a betegséget, de minden segítséget megadnak nekik. Közölték azt is, hogy Magyarországon vannak olyan vírusellenes szerek, amelyeket szükség esetén be lehet vetni. 

A tesztekről Müller azt mondta, hogy önmagában egy laboratóriumi vizsgálat nem ad megnyugtató eredményt, a kéthetes lappangási időszakot figyelembe véve egy teszt nem nyújt elégséges információt. Van olyan ország, ahol beszüntették a tesztelést is, mert nem látják értelmét – mondta a tisztifőorvos, aki szerint a vírusteszt nem akadályozza meg a járvány terjedését, ennek ellenére nagyon sok tesztet rendelnek. A vírus elleni védekezésben a legfontosabb továbbra is a személyes higiénia betartása. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!