Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A legálisan tartható fegyvereket is viszik, mint a cukrot

2020.03.19. 11:00

Nemcsak az élelmiszereket, de az engedély nélkül tartható önvédelmi gáz- és riasztófegyvereket is villámgyorsan felvásárolták az emberek a koronavírus okozta pánik hatására az elmúlt héten.

„A saját három fegyverboltunkban a lefelezett nyitvatartás ellenére elmebeteg a forgalom mértéke, és a kereskedő ismerősöktől is tudom, hogy máshol is hasonló a helyzet, vidéken pedig már szinte minden elfogyott” – mondta az Index megkeresésére Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője.

Önvédelmi fegyvereket mutatnak az eladók egy érdeklődőknek egy hatvani vadászboltban.
Önvédelmi fegyvereket mutatnak az eladók egy érdeklődőknek egy hatvani vadászboltban.
Fotó: Kovács Attila / MTI

„A gyártóknál sincs szinte már semmi, a nagykereskedők kifogytak, és több márka importőreként pedig látjuk, hogy az a határzárak és a légiforgalom megszűnte miatt nehéz az utánpótlás. Gáz- és riasztótöltényt mi is már csak fegyver vásárlásakor tudunk adni és csak korlátozott mennyiséget” – magyarázta Vass.

Gumilövedékes fegyver gyakorlatilag nincs már.

„Ha valamit éppen be tudunk szerezni, az percek alatt elfogy, és naponta boltonként 20-30 telefon van, ami ilyet keres” – mesélte a kereskedő.

Vass szerint a fegyverfelvásárlási láz most egyértelműen a víruspánik miatt van. „Az emberek, nők nem félnek éjszaka elmenni futni egyedül és fülhallgatóval bedugott füllel, bátran viszik haza készpénzben a milliós bevételt, de most valami láthatatlan, képzeletbeli zavargástól, fosztogatástól félve megrohanják a fegyverboltokat. Mindent megvesznek, amihez nem kell engedély és önvédelemre alkalmas” – mondta Vass.

Egy másik, fegyverekkel foglalkozó kereskedő pedig név nélkül az Indexnek arról beszélt, a hiány a piacon akkora, hogy az emberek már használtan is vennének önvédelmi fegyvereket akár a bolti ár feletti áron is.

A Fegyverellato.hu-t is megkerestük, ők ezt válaszolták. "Mi kis cég vagyunk, nem régen nyitottunk, kisebb raktárkészlettel rendelkezünk, de észrevehetően több fogyott, mint az elmúlt néhány nap előtt. Gumilövedékes fegyverekre lett kereslet jobban" - írták. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!