Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Nincs elég védőfelszerelésük a háziorvosoknak

2020.03.19. 14:58
Megdöbbentő képet fest a háziorvosok körében végzett friss felmérés: a többség gyakorlatilag védőfelszerelés nélkül néz szembe a járvánnyal, a biztos védelmet nyújtó maszk hiányzik és nem is tudják beszerezni. Müller Cecília országos tisztifőorvos egy csütörtöki sajtótájékoztatón arra utalt, hogy a háziorvosok nem is kapnak majd a védelmet nyújtó maszktípusból, csak egy másik maszkból praxisonként 3 darabot, csakhogy ez utóbbi nem véd a vírustól még a Nemzeti Népegészségügyi Központ saját protokollja szerint sem.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ saját protokollja szerint az alábbi védőfelszerelést kellene viselnie azoknak, akik koronavírusgyanús beteget vizsgálnak: FFP2 vagy FFP3 maszkot, védőszemüveget vagy arcvédőt, kesztyűt, védőruhát vagy köpenyt, abból is hosszú ujjú, egyszer használatos, vízlepergetőset.

Csakhogy ezek gyakorlatilag hiánycikkek a háziorvosoknál. A Háziorvosok Online Szervezete által március 13. és 17. között végzett reprezentatív felmérés több mindenre rákérdezett a háziorvosoknál. A felmérés eredménye lesújtó képet fest arról, mennyire nincsenek védve a háziorvosok. Az alapellátás járványügyi felkészültségéről készült felmérés ezen a linken érhető el, az alábbiakban összefoglaljuk a tartalmát:

  • A háziorvosok többségének naponta egyszer van csak lehetősége a rendelő és a váróterem fertőtlenítésére. A többségnek 1-5 liter felület-fertőtlenítője van, miközben praxisonként 5-10 literre lenne szükség.
  • A fertőtlenítőszerek beszerzését a megkérdezett háziorvosok 77 százaléka tartja nehezítettnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába akarják, nem tudják beszerezni. Hasonló a helyzet a kézfertőtlenítőkkel: a válaszadók több mint 75 százalékának nincs a váróteremben, de többségben vannak azok is, akiknek a rendelőben és a nővérszobában sincsen.
  • A megkérdezettek több mint 75 százaléka válaszolt úgy, hogy légfertőtlenítője egyáltalán nincsen.

Nagyon rossz a helyzet a védőfelszerelésekkel kapcsolatban. 

A háziorvosok többségének, 85 százalékának nincsen olyan maszkja, ami védelmet nyújtana és nem is tudja megszerezni azt.

Ez az a bizonyos FFP2/FFP3 nevű maszk, amiből az utóbbi nyújt teljesen biztos védelmet, de már az FFP2 is megfelelő lehet egy ambuláns kezelésnél.

Ezekből a védelmet nyújtó maszkokból 50-200 darab között van a hiány praxisonként, a háziorvosok többsége szerint ugyanis 3 hónapra 100-200 darab ilyen maszkra lenne szükség. (Sebészi maszkokból is 200-300 darab hiány van praxisonként, de a sebészi maszk amúgy sem véd a megfertőződés ellen.)

Gumikesztyűkből is komoly hiány van, praxisonként 100-400 darab hiányzik.

Hasonlóan rossz a helyzet a védőruhával és a védőszemüveggel kapcsolatban. A megkérdezett háziorvosi praxisban egyetlen védőöltözet sem volt.

A válaszadók 66,2 százaléka nem tudná izolálni a beteget a rendelőben.

A háziorvosok a központ segítséget sem tartják elégségesnek. Egy 0-tól 5-ig tartó skálán a többség nullára és egyre értékelte a segítséget. 332 háziorvos adott nullát, 391 pedig egyest, 93 orvos kettest, 71 orvos hármast, 36 orvos négyest. A válaszadók közül mindössze 9 orvos értékelte ötösre a központi szervektől kapott segítséget. Hasonlóan lesújtó a vélemény, amikor a helyi önkormányzati segítséget kellett értékelniük, ezt 567 orvos értékelte nullára. 

A felmérés szerint a háziorvosok többsége szerint nincs kilátása arra, hogy a jövőben védőfelszerelésekhez jusson.

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy FFP3-as arcmaszkból 13 ezer maszk érkezett, eddig 1920-at adtak ki. FFP2-esből 79 ezer érkezett be, 5800-at adtak ki. Ugyanakkor az biztos, hogy ezekből a FFP2/FFP3 maszkokból a háziorvosok nem kaptak, ők a csütörtöki tájékoztatás szerint csak FFP1-es maszkot kapnak, praxisonkét 3 darabot. 

Müller Cecília tisztiorvos pedig arról beszélt, hogy FFP2/FFP3 maszkot csak azok kapnak, akik súlyos tüneteket mutató beteggel kerülnek kapcsolatba, mert szerinte csak azoknak van ilyen fokú védelemre szükségük. Azonban épp az Nemzeti Népegészségügyi Központ protokollja írja, hogy a koronavírus ellen csak az FFP2 és az FFP3 nyújt védelmet, az FFP1 nem. Szó szerint így szól a protokoll

"Az izolációs (elkülönítő) kórteremben, illetve a beteget érintő bármely ellátás során a személyzetnek az alábbi, szakszerűen felvett, megfelelően illeszkedő egyéni védőeszközökből álló védőfelszerelést kell viselnie:

  • FFP2 vagy FFP3 respirátor (légzésvédő),
  • védőszemüveg vagy arcvédő,
  • kesztyű (egyszerhasználatos), védőruha vagy köpeny (hosszú ujjú, egyszerhasználatos, vízlepergető anyagú)."
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek