Borászok ajánlanák fel szájmaszkjaikat az egészségügyi dolgozóknak

2020.03.20. 20:51 Módosítva: 2020.03.20. 22:34

A Borászok Borászai és a Pannon Bormíves Céh közös felhívásban kéri a hazai borászokat és gazdákat, hogy ajánlják fel a növényvédelmi munkájuk során használt szájmaszkjaikat az egészségügyi dolgozóknak. Bejegyzésükben azt írják, ezek a koronavírus terjedése ellen is hatékonyak lehetnek. Úgy számolnak, hogy 60 ezer szőlész-borász rendelkezhet ilyen védőfelszereléssel.

Néhány hete még elképzelni sem tudtuk volna, hogy ilyen körülmények köszöntenek ránk. Olyan időket élünk, amikor a szakértő gyógyítás és az önfegyelem mellett a legfontosabb a humánus hozzáállás, hogy minden egyén és közösség megtalálja annak lehetőségét, mellyel segíteni tud, legyen az bármilyen csekély is.

 A felhívásban hangsúlyozzák, hogy lehetőleg a hatékonyabb védelmet nyújtó FFP3-as típusú maszkjaikat ajánlják fel, és arra is figyeljenek, hogy a csomagolás bontatlan legyen. 

 A májusban kezdődő növényvédelmi munkákig lesz lehetőség pótolni a készleteket, a segítségre viszont most van szükség. Segítsünk, hogy segíthessenek!

A Magyar Orvosi Kamara korábban jelezte, hogy az orvosok, nővérek, szakdolgozók védelme nem megoldott, nincs elég védőfelszerelés. Ezt egy háziorvosok körében végzett reprezentatív felmérés is alátámasztott. A szociális ellátás területén is hiány van ezekből az eszközökből. Gyógyszertárakban sem kapni már az egyszerűbb sebészi szájmaszkokból sem. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!