Meg akarta úszni az előállítást, azt mondta a rendőröknek, hogy koronavírusos

2020.03.22. 16:17

Furfangos módon azzal próbálta meg elkerülni az előállítást egy férfi, aki három társával együtt intézkedő rendőrökre támadt, hogy azt állította koronavírusos. A trükk nem jött be, a rendőrök mind a négy férfit letartóztatták egy hónapra – olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján.

A rendelkezésre álló adatok szerint az Encsi Rendőrkapitányság két rendőre csütörtök késő délután jelent meg egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, ahonnan bejelentés érkezett arról, hogy egy fiatal férfi késsel másokra támadt. A járőrök az adatgyűjtést követően megjelentek a 21 éves férfi házánál, a bejáratnál lévő helyiek azonban azt mondták, hogy a fiú ittas és agresszív, ezért bevitték és lefektették aludni.

A házból ekkor mégis kijött a gyanúsított, aki szidni és fenyegetni kezdte a rendőröket, távozásra szólította fel őket, és megtagadta a személyazonosságának igazolását. Ekkor az udvaron lévők egyike is beszállt a diskurzusba, és kijelentette, hogy a rendőrök senkit nem fognak elvinni, amikor pedig arra kérték, hogy ne akadályozza az intézkedést, megragadta az egyik rendőr karját és megpróbálta eltolni őt a 21 éves fiútól. A rendőrök könnygázzal szerelték le a férfit, emiatt viszont egy másik férfi ágvágóval a kezében kérte számon őket. 

A rendőrök ekkor erősítést kértek a helyszínre, amit az utcán vártak meg, eközben azonban két gyanúsított folyamatosan szidalmazta a rendőröket:

  • egyikük magához vett egy vasvillát is, amivel a rendőrök irányába szaladt, azt azonban a jelenlévők kicsavarták a kezéből,
  • egy másik gyanúsított baltát vett a kezébe és azzal futott a rendőrök irányába, azonban a családtagok tőle is elvették a szerszámot,
  • majd egyikük felvett egy betontömböt a földről és azt a rendőrök felé dobta.

A furcsaságok sorozatának itt még nem volt vége, az intézkedés során a 25 éves gyanúsított a rendőröknek

azt állította, hogy koronavírussal fertőződött, mert  elmondása szerint azt gondolta, hogy így majd nem fogják őt előállítani.

A négy gyanúsítottat végül sikerült előállítani, a bíróság pedig tekintettel arra, hogy megalapozottan lehet tartani a négy gyanúsított szökésétől, illetve arra, hogy hárman közülük büntetett előéletűek, a negyedik pedig ugyan büntetlen előéletű, de más szándékos bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll, elrendelte a letartóztatásukat. A bíró szerint ez azért is indokolt, mert félő, hogy a bizonyítást veszélyeztetnék a kihallgatandó tanúk, családtagok megfélemlítésével, vagy jogellenes befolyásolásával, továbbá megalapozottan feltehető, hogy különben újabb bűncselekményt követnének el.

A bíróság a letartóztatásról szóló végzésében rámutatott, hogy a gyanúsítottak tisztában voltak azzal, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt az ország területére vészhelyzetet hirdetett ki, így különösen fontos, hogy mindenki fegyelmezetten betartsa a hatóságok, különösen a rendőrség utasításait. A végzés ellen a gyanúsítottak és a jelen lévő védők fellebbezést jelentettek be, így az nem végleges.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!