Erre készüljön, akit koronavírusra kell tesztelni

2020.03.22. 08:54

Olvasónk levélben írta meg a tapasztalatait arról, hogyan megy a koronavírus-tesztelés Magyarországon. A tapasztalataival kapcsolatos, kérdéseket felvető anomáliákról és furcsaságokról lapunk megkérdezte a járványügyi védekezéssel foglalkozó operatív törzset, ha választ kapunk, frissítjük a cikket.

Ő első körben a háziorvosának jelezte hogy "tele az orra", és ahogyan fogalmazott:

halántéktól tarkóig fáj a fejem, az egész testemben olyan mintha izomlázam lenne, lázas vagyok.

Azt is mondta a háziorvosnak, hogy koronavírusra igazoltan pozitív ember járt a munkahelyén, viszont hangsúlyozta, hogy nem köhög és nincs légszomja. Erre a háziorvos mondta, hogy mindenképpen kéne egy tesztet csináltatni, ehhez adott egy telefonszámot hogy intézze el magának olvasónk.

Önt is tesztelték koronavírusra?
Írja meg nekünk!

A megadott számon azonban közölték, hogy ezt a háziorvoson keresztül kell jelezni, nem magánemberként. "Mikor ezzel az információval visszahívtam a háziorvost, ő azt mondta, hogy ez hülyeség, a központ tudja rosszul, de akkor megpróbálja elintézni" – írta olvasónk.

A háziorvosnak sikerült is azonnal elintéznie, és szólt a betegének, hogy egy mentő fog érkezni érte. Ez így is történt, pár órán ott volt a mentő,

egy védőruhába öltözött férfi jött be a lakásba, a protokoll szerint kikérdezett, majd telefonon felhívott egy infektológust, akinek beolvasta az említett tüneteket. Ő döntött arról hogy be kell menjek mintavételre.

A szállító ekkor tájékoztatta olvasónkat, hogy nem egyedül lesz az autóban.

"Összesen hárman voltunk, akiket bevitt a Szent László kórházba."

A kórházban a megérkezés után ki kellett tölteni egy adatlapot, folytatja levelét olvasónk, mely alapján felvitték az adatait a rendszerbe. "Ennek kitöltéséhez azonban olyan tollat adtak amit mindenki más is használ de közben egyszer sem fertőtlenítették le."

Az egész váróban sehol sincs kézfertőtlenítő folyadék! Maszkot sem adnak, ha nem visz az ember magával. A pultnál való papírkitöltés közben próbáltam távolabb állni a mellettem lévő betegtől, de rám szóltak, hogy álljak közelebb, mert kell a hely.

Ez a bizonyos hely a pulton az üres papírsablonok tárolására kellett. Ezek után érkezett egy orvos, aki egy külön szobában ismét kikérdezte és megvizsgálta emberünket, majd megkérdezte hogy minek van ott. Ő pedig mondta neki, hogy 

azért, mert a háziorvos és az infektológus ezt javasolta.

A mintavétel után mondták olvasónknak, hogy mehet haza, de 48 óra múlva menjen vissza egy újabb mintavételre. Amikor megkérdezte, hogy ennek a mintavételnek az eredményéről hogyan kap értesítést, azt felelték, hogy a háziorvos kap értesítést, nem pedig a páciens.

"A mintavétel során kérdezték hogy mikor ettem utoljára, mondtam hogy körülbelül egy órával ezelőtt, akkor mondták, hogy nem szabad enni és inni jó pár órával a mintavétel előtt. Mondtam, hogy elnézést, de nekem erről nem szólt senki. Akkor csak annyit mondott, hogy

hát igen, erről nem beszélnek a médiában."

A slusszpoén pedig az volt, hogy akiket mintavételre bevisz a mentő, annak saját erőből kell hazajutnia, de úgy, hogy

nem szállhat tömegközlekedésre, és taxival sem mehet.

De legalább a 48 óra múlva esedékes mintavételre már mehet saját kocsival, addig is önkéntes házi karantén.

Olvasónk precízen öt pontban összegezte a tapasztalatait, vagyis inkább az őt meglepő dolgokat:

  1. Háziorvosnak fogalma sem volt a pontos eljárásrendről.
  2. A gyűjtőkocsiban többen ülnek összezárva akár maszk és fertőtlenítő nélkül.
  3. A váróban nincsen kézfertőtlenítő, de a tollakat mindenki használja fertőtlenítés nélküli kézzel.
  4. A mintavétel eredményéről csak a háziorvos kap tájékoztatást. Aztán a háziorvos jelez amikor jelez.
  5. Igaz, megmondták, hogy nem lehet tömegközlekedésre szállni, de ezt nyilván senki nem ellenőrzi.

Cikkünk elején már láthatta a felhívást, de itt megismételjük: ha önt is tesztelték koronavírusra, írja meg nekünk a tapasztalatait az ugyelet+teszteltek@mail.index.hu -ra.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!