Összefoglaló

Percről percre Nem az idősek fertőznek, bárki más is vírushordozóvá válhat

14 órakor ismét kamerák elé állt az Operatív törzs néhány tagja.
Pénteken állt át az Operatív törzs az online tájékoztatókra, kérdezni előzetesen, írásban lehet, a törzs pedig eldönti, hogy mire válaszol és mire nem.
Az országos tisztifőorvos megismételte,hogy a megbetegedések rövid időn belül tömegesek lesznek Magyarországon, ezt a folyamatot megállítani nem, csak lassítani lehet.
Ennek megfelelően vasárnapra már 131 igazolt koronavírusos esetről adtak tájékoztatást a hatóságok.
Vasárnap reggelre újabb 2 magyar ember is életét vesztette a koronavírus-fertőzés következményeként.
Szlávik János infektológus elmondta, az intenzív osztályon ápolt betegek átlag életkora 66, az elhunytaké 69 év.
A szegedi rektor fertőzöttsége miatt már 120 kontaktszemélynél kellett koronavírus-vizsgálatot végezni
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az operatív törzs március 22-i online sajtótájékoztatója
  • 49 koronavírusos beteget ápolunk a Szent László Kórházban, közülük 7-es szorulnak intenzív kezelésre – mondta Szlávik János. A Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerint az intenzív osztályos betegek átlag életkora 66 év, a halottaké 69.
  • Már 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök, 84 esetben pedig szabálysértési feljelentésre is sor került.
  • Mohács nem gócpont, jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon jelenleg nincsenek gócpontok, igazolt fertőzött betegekről országszerte van tudomásuk, azaz a vírus mindenhol jelen van.
  • A szegedi rektor fertőzöttsége miatt már 120 kontaktszemélynél kellett koronavírus-vizsgálatot végezni.
  • Nem a fertőzöttek száma, hanem a bekövetkezett fertőzések területi elosztása befolyásolja azt, hogy elrendelik-e a kijárási tilalmat.
 • Ne vigyék utcára, inkább az erkélyen, vagy nyitott ablaknál "szellőztessék" a kisbabákat a szüleik, javasolta az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva. Müller Cecília megismételte, noha a nemzetközi adatokból úgy tűnik, az idősekre a legveszélyesebb a koronavírus, egyelőre nem rendelkezünk adatokkal arról, hogy gyermekekre milyen hatással lehet. Éppen ezért Müller óvatosságra int minden korcsoportot.

 • Másodszorra is tesztelték azokat, akik valamilyen úton kapcsolatba kerültek a marokkói közlekedési miniszterrel, Abdelkader Amara magyarországi tartózkodása alatt.

  A marokkói miniszter azután kezdett fejfájásra és levertségre panaszkodni miután hazatért európai útjáról, nem sokkal később pedig kiderült, hogy a miniszter koronavírus tesztje pozitív lett. Korábban a Belügyminisztérium azt közölte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter esetében is elkezdődtek a járványügyi vizsgálatok, március 16-án pedig kiderült, hogy a belügyminiszter első tesztje negatív lett. 

  „Már a második laboratóriumi vizsgálatok is megtörténtek, mindenki tesztje negatív lett”, közölte a vasárnapi sajtótájékoztatón Müller Cecília. 

 • Családi segítséggel, autóval, ne pedig tömegközlekedéssel menjen haza a reptérről, aki külföldről érkezik, válaszolta az Index kérdésére Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint különösen fontos, hogy a külföldről hazaérkezők, ahogy minden más állampolgár betartsa a hatósági ajánlásokat, lehetőleg maradjanak otthon két hétig, ha pedig tüneteik vannak, telefonon konzultáljanak háziorvosukkal.

 • Aki ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kerül kórházba, attól is mintát vesznek, válaszolta Müller Cecília újságírói kérdésre. Hozzátette azt is, hogy „az influenza járvány végét éljük, mely szövődménye lehet a tüdőgyulladás”.

 • Nem tudunk olyan honfitársunkról, aki veszélyben lenne külföldön, mondta Lakatos a más országokban rekedt, hazajutási nehézségekkel küzdő magyarokra vonatkozó kérdésre válaszolva. Az ezredes szerint aki nincs karanténban, vagy más elzárás alatt, azoknak hazajutásáról gondoskodni fognak.

 • Lakatos Tibor szerint ugyanis ez nem is feladatuk. Az Index tette fel a kérdést: javasolja-e az operatív törzs a kormánynak a hatósági árkorlátozások bevezetését az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és egészségügyi védőfelszerelések, valamint az alapvető higiéniás termékek esetén, hogy a rászorulók is hozzájussanak ezekhez. Lakatos azt mondta, folyamatosan figyelemmel követik az árváltozásokat, sok esetben a drágulást, de a Nemzetgazdasági Minisztérium feladata lehet ennek elrendelése egyes termékek esetében.

 • A vírus légúton terjed, rövid ideig a környezetben is túlél, jelenlegi tudásunk szerint pedig csekély a kockázata, hogy a vírus a tárgyakon is megélnének. A postásokat időközben ellátták védőfelszereléssel, de ha csomagot, levelet is veszünk át, legyen meg a kellő távolság, hangsúlyozta Müller.

 • Nem anyagi okai vannak az egészségügyi dolgozók védőfelszerelését érintő beszerzések akadozásának, mondta Lakatos Tibor. A rendőrezredes szerint a világszintű nemzetközi készlethiány és az áruforgalom nehézségei okozzák az egészségügyben dolgozók maszk– és egyéb védőfelszerelések hiányát Magyarországon is, de nincs felső anyagi korlát, folyamatosan a beszerzések.

 • Nem a fertőzöttek száma, hanem a bekövetkezett fertőzések területi elosztása befolyásolja azt, hogy elrendelik-e a kijárási tilalmat, mondta Lakatos Tibor ezredes. Tapasztalataik szerint jóval kevesebben vannak az utcán. A földrajzi adatok és az egyéb körülmények továbbra sem indokolják, hogy bevezessék a kijárási tilalmat, mondta az ezredes.

 • A hír igaz, ebből is látható az, hogy nincsen kivétel, ez a vírus nem válogat, bárki érintett lehet – mondta Müller Cecília a szegedi rektort érintő újságírói kérdésekre reagálva. Az országos tiszti főorvos szerint az NNK elvégezte a szükséges kontaktvizsgálatokat:

  több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt, a vizsgálat még jelenleg is zajlik, az érintettek házi karanténban vannak.

 • Nyilvánvalóan nem minden ponton van ugyanolyan szintű védelemre szükség, a betegellátási pontokon rendelkezésre állnak a megfelelő védőfelszerelések, közölte Müller Cecília.

 • Mohács nem gócpont, jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint Magyarországon jelenleg nincsenek gócpontok, igazolt fertőzött betegekről országszerte van tudomásuk. 

 • Magyarország továbbra is őrzi határait – mondta Lakatos Tibor rendőrezredes, rendőrségi főtanácsos. Az Operatív törzs ügyeleti központvezetője beszámolt a legfrissebb határátlépési forgalominformációkról, valamint a hatóságok eddigi munkájáról a rendkívüli intézkedések betartatásáért.

  Már 3945 ember van hatósági házi karanténban, őket 19 ezernél többször ellenőrizték a rendőrök, és

  84 emberrel szemben tettek szabálysértési feljelentést, 14 embert büntettek, 2 embert figyelmeztettek.

 • Müller Cecília a mai sajtótájékoztatón is ismertette az otthoni karantén alapvető higéniés szabályait. Aki házi karantéban van 

  • ne hagyja el az otthonát! Ne ugorjon le a boltba!
  • Ha nem egyedül él, különítse el magát a háztartásban annyira, amennyire lehetséges!
  • Házi karanténban takarítsunk, fertőtlenítsünk gyakrabban, főként a WC-t!
  • A házi karanténban lévők tartsák külön az edényeiket, evőeszközöket vagy használjanak egyszer használatos eszközöket!
  • Tartsák be a köhögés, tüsszentés etikett szabályait! Használjanak zsebekendőt!
  • Használjanak dupla falú szemeteszsákot!
  • Mossanak gyakran kezet!
 • „Mindenkinek dolga van, mindenkinek a magáét kell megtenni, nincsenek elkülönült társadalmi csoportok, mindannyiunkra nézve kötelezőek azok a szabályok, melyek a járványt lassíthatják”, mondta az országos tisztifőorvos.

 • Ahogy eddig is, ma is Gál Kristóf az ORFK szóvivője olvasta fel az újságírók kérdéseit, melyeket két órával a sajtótájékoztató előtt kell elküldeni az operatív törzsnek. Mivel most is több száz kérdés érkezett, azokat tipizálták, csoportosították. Többen is rákérdeztek arra, hogy Mohács városa gócpont-e?

  Nem az.

  Müller szerint gócpontot nem tudnak meghatározni, a betegek országszerte megtalálhatók. 

 • 49 koronavírusos beteget ápolunk a Szent László Kórházban, közülük 7-es szorulnak intenzív osztályos kezelésre – mondta Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az idős kor és a krónikus betegségek vezethetnek olyan tragikus kimenetelhez, mint ami már 6 esetben megtörtént Magyarországon.

  A kórházban az egyik beteg már két hete lélegeztető gépen van.

  De vannak gyógyultak is, köztük 40 és 60 éves is, tehát az idősebb generáció esetében is van remény a gyógyulásra. Enyhébb megbetegedés esetén a koronavírus is leküzdhető otthon, kórházi ápolásra a súlyosabb szövődmények, tüdőpanaszok esetén van szükség, ez általában az időseket sújtja. 

  Az intenzív osztályos betegek átlag életkora 66 év, a halottaké 69.

  Mindezek miatt Szlávik is arra kérte az idős embereket, hogy a veszélyeztetettebb korosztályként maradjanak otthon, vigyázzanak magukra.

 • Egyelőre nagy kérdés, mit lép, ha lép egyáltalán az Operatív törzs, vagy más illetékes hatóságok, miután kiderült: a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora az az egyetemi vezető, aki múlt héten Ausztriában volt síelni, de hazaérkezése után házi karantén helyett bement dolgozni. Az esetről az RTL híradója nyomán szombatonaz Index is beszámolt , ám akkor még csak annyi derült ki róla, hogy a csatorna megkeresésére az illető azonnal bontotta a vonalat.

 • Egyre sokasodnak a kérdéseink, és persze olvasóink is egyre több mindenre várnak választ. Pénteki kérdéseink közül néhányra másnap írásban, majd a szombati tájékoztatón is kaptunk afféle válaszokat, többre ugyanakkor semmiféle reakció nem érkezett. Az események fényében számos új téma is felmerült idő közben, 

  Ma tehát ezt a kérdéssort küldtük el az Operatív Törzsnek írásban, a megadott határidőn belül, azaz két órával a sajtótájékoztató kezdete előtt:

  Járványügyi szakembernek, orvosnak, az eljárásrendet ismerő illetékesnek szóló kérdéseink:

  – Hogyan járhatott külföldön, majd műthetett az a szegedi orvos, az egyetem rektora, akiről az elmúlt egy nap híradásai szólnak?

  – Rá nem vonatkozott az ország elhagyását tilt kormányrendelet? Esetleg kapott miniszteri felmentést a síelésére?

  – Hogyan fordulhat elő, hogy egy, a veszélyhelyzet idején külföldről érkezett orvos bemegy a munkahelyére?

  – Hogy fodulhat elő, hogy egy orvos betegen műt?

  – Milyen következményekkel számolhat a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés nyomán a szegedi egyetem rektora?

  – Indult ellene eljárás?

  – Más egészségügyi dolgozókat, az érintett orvos környezetét, az érintett betegellátási részlegeket vizsgálják-e/fertőtlenítik-e?

  – Elvégezték-e a kontaktvizsgálatot az érintett orvos környezetében?

  – Hány embert teszteltek ebben a körben koronavírusra?

  – Igaz, hogy más egészségügyi vezetők is együtt síeltek az illetővel? Őket tesztelték már?

  – Hány koronavírusos szegedi egészségügyi dolgozóról tudnak eddig?

  – Hány beteggel került kontaktusba az ominózus orvos, és ha azóta újabb pozitív orvost igazoltak, ők hány beteget kezelhettek?

  – Hány betegellátási teret érint a helyi járvány, amelyet az érintett orvos okozhatott?

  – Mi lesz így a szegedi klinikán kijelölt járványkórház létrehozásával ilyen körülmények között?

  – Fenntartható-e a szegedi intézményben a betegellátás?

  – Összesen hány egészségügyi dolgozó esetében azonosították a koronavírust eddig?

  – Mit javasolnak azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a rájuk érvényes utazási tilalom előtt jártak külföldön?

  – Van tudomásuk arról, hogy az egészségügyi dolgozókat érintő utazási tilalom ellenére hányan vannak külföldön?

  – A szombati sajtótájékoztatón az hangzott el: "Ha a vizsgálat megállapítja, hogy szoros kontaktus volt egy beteggel, akkor végeznek laborvizsgálatot." Mit jelent a "szoros kontaktus" a jelenlegi eljárásrend szerint?

  – Információink szerint az egyik kórházban egy orvos és egy ápolónő is pozitív lett, a velük 12 órán át együtt dolgozó ápolónőt viszont ennek ellenére nem is tesztelték. Ez megfelel az eljárásrendnek?

  – Hány méterre kell az érintett közvetlen közelében dolgozni ahhoz, hogy valaki veszélyeztetetté váljon?

  – A tanár-diák, osztálytárs, padtárs viszony szoros kontaktusnak számít?

  – Frissítették-e az eljárásrendet a tesztelésekkel kapcsolatos orvos teendők körében? Pontosan tudják a háziorvosok, mit kell tenniük a gyanú esetén?

  – Mi a jelenlegi protokoll szerinti eljárásrend azoknál, akik a háziorvosukkal folytatott telefonos konzultáció alapján koronavírus-gyanús esetek?

  – Mekkora kockázata van annak, hogy egy mentőautó szállít be több gyanús pácienst, ráadásul a kórházban nincs sem kézfertőtlenítés, sem külön toll a koronavírus-tesztre váró emberek számára?

  – A 131 regisztrált fertőzött közül 6 magyar ember elhunyt, ez a nemzetközi adatokkal összevetve kiugróan magas arány (a szomszédos Ausztriában pl 2800-nál több fertőzött és 8 áldozat van). Figyelembe véve a mintavételek alacsony számát is, jelentheti-e ez azt, hogy sok tünetmentes vagy enyhe tünetben szenvedő fertőzött nem is került a látókörükbe?

  – A hatósági karanténban lévő 3771 emberből jelentkezett-e bárkinél tünet, kellett-e közülük bárkit vizsgálni?

  – Aki repülővel érkezik Magyarországra, és házi karanténba kell mennie, az a reptérről hogyan jusson haza?

  – Az igazoltan fertőzöttekről semmilyen részletes adatot nem közölnek, még megyei bontásban a betegségek számát sem, mondván, szenzitív adat (habár egy összesített adatot nehéz lenne szenzitívnek mondani). Az állampolgárságot miért tartják fontosnak mindig közzétenni?

  – Mi lesz az iskolai védőoltásokkal, amiket most tavasszal lenne időszerű beadni?

  – Az Uzsoki utcai kórház egy orvosa nyilvános Facebook-posztban ír arról, hogy 4 hete hiány van megfelelő védőfelszerelésből. Hány kórháztól érkezett jelzés a védőfelszerelések hiányáról? Mekkora hiány van most ezekből?

  – Igaz, hogy van már egy 13 éves igazolt koronavírusos beteg is?

  – Miért nem végeznek tesztet a hetedikes diák osztálytársain és tanárain?

  – Információnk szerint az érintett, belvárosi általános iskolában jelenleg is folyik a fertőtlenítés, cáfolják vagy erősítsék meg ezt az értesülést!

  – Mire fordítják a vakcinakutatás-gyógyszerfejlesztés céljára átcsoportosított 100 millió forintot, pontosan kik használhatják fel kutatásaikra?

  A veszélyhelyzetet, rendkívüli jogrendet érintő kérdések:

  – "Nem az esetszámoktól függ a kijárási tilalom", mondta szombaton Lakatos Tibor. Akkor mitől?

  – Ha már Ausztria: egy hétfői MTI-hír szerint egy nap alatt 16 ezren jelentkeztek munkanélkülinek az országban. Magyarországon az elmúlt héten mennyivel nőtt a regisztrált álláskeresők száma? Ha nincs erre vonatkozó adta, miért nincs?

  – A távoktatásra az első jelzések szerint nincsenek általános módszertanok, a közoktatási intézmények különféle technikákkal próbálkoznak és sok helyen döcögősen megy a tanítás. Miért nem rendeltek el, mint a felsőoktatásban, tavaszi szünetet erre a hétre, illetve milyen forgatókönyv van arra az esetre, ha a pedagógusok nem végeznek a tanév végéig a tananyaggal?

  – A hiteltörlesztési moratóriumról szóló jogszabály szerint azok az adósok, akik továbbra is törleszteni akarnak, erről a hitelfolyósító pénzintézetnél nyilatkoznak. Mi van azzal, aki most úgy érzi, tud/akar tovább törleszteni, de néhány hónapon belül, még ez év december 31-e előtt megszűnik a munkahelye? Igényelheti-e ekkor is törlesztési moratóriumot?

  – Az igaz, hogy a stratégiailag fontos kereskedelmi cégek, áruházláncok (élelmiszer, drogéria, stb.) már kaptak kormányzati utasítást arra, hogy állítsák ki dolgozóiknak azt a munkáltatói igazolást, amely később biztosítja a közterületen való mozgásukat? Adtak bármely vállalatnak ilyen utasítást?

  – Mikorra tervezik a kijárási tilalom életbe léptetését, és az minden korosztályra vonatkozik-e majd ez?

  – Javasolja-e az Operatív Törzs a kormánynak a hatósági árkorlátozások bevezetését az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és egészségügyi védőfelszerelések, valamint az alapvető higiéniás termékek esetén, hogy a rászorulók is hozzájussanak ezekhez?

  – A nagycsaládosok kapnak-e külön támogatást, ahol a sok gyerek miatt van, hogy mindkét szülő kiesik a munkából a távoktatás miatt?

  – A nem állami civil szervezetek megkapják-e a normatív támogatásaikat?

 • Újabb koronavírussal-fertőzött betegek vesztették életüket vasárnap: egy 65 éves és egy 75 éves magyar nő halt meg a fertőzésben, közölte a tájékoztató kormányzati honlap. Eddig hat halálos áldozata van a járványnak Magyarországon. Pénteken egy 54 éves, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi halt bele a betegségbe. Az első áldozat egy 75 éves férfi volt március 15-én. 

  A járvány második – a csoportos megbetegedések – szakaszában már közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol jelen lehet a vírus, csak vasárnap eddig már  országosan 28 új koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel 131-re nőtt  az igazolt fertőzések száma Magyarországon.    Emellett 16 főre emelkedett a regisztrált gyógyultak száma. 

 • Egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki ma is arra kérte az időseket: vigyázzanak magukra! Éppen ezért újabb plakát kampányt is indítanak. Ezeket a plakátokat a koronavirus.gov.hu-ról bárki letöltheti és akárhova kiragaszthatja azokat.