A volt miniszterekből is álló V21 nyílt levélben tiltakozik a felhatalmazási törvény ellen

2020.03.23. 09:56

Tiltakozik a V21 csoport az ellen, hogy határozatlan időre megadja a lehetőséget a parlament a kormánynak a rendeleti kormányzásra. Minderről a volt miniszterekből és államtitkárokból álló csoport nyílt levelet tett közzé.

Ebben egyebek mellett azt írták, hogy

a válságos helyzet kezelésére az Orbán kormánynak e törvény nélkül is minden szükséges jogi eszköz a rendelkezésére áll. 

"Ahol a rendeleti kormányzást szükségesnek érzik, ott is csak határozott időre (30-90 napra) hagyják jóvá. A határozatlan idejű és korlátlan terjedelmű rendeleti kormányzásra adandó felhatalmazás kizárná, hogy a kormány munkáját az Országgyűlés és rajta keresztül a választópolgárok ellenőrizzék" írták. Hozzátették, hogy szerintük különösen aggályos a szólás- és sajtó szabadságának korlátozása. 

A V21 kér minden kormánypárti és ellenzéki parlamenti képviselőt, hogy "ne mondjanak le a választás útján rájuk ruházott felelősségükről, és ne szavazzák meg a korlátlan idejű rendeleti kormányzást, a szólás- és sajtószabadság korlátozását!"

Az aláírók névsora: Balázs Péter, Bod Péter Ákos, Andor László, Bárándy Péter, Bozóki András, Érsek Ákos, Gábor Péter, Göncz Kinga, Holoda Attila, Hegyesiné Orsós Éva, Jeszenszky Géza, Kajdi József, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Pusztai Erzsébet, Raskó György, Székely Tamás.

Velük párhuzamosan , tőlük függetlenül egy petíció is indult, azt több mint húszezren írták már alá. Az ellenzék már korábban közölte, hogy nem szavazzák meg a határozatlan időre bevezetendő rendeleti kormányzást.