Karácsony 90 napos határidővel, a sajtó békénhagyásával támogatná a felhatalmazási törvényt

2020.03.23. 11:19

A főpolgármester a Facebookon tette közzé álláspontját arról, hogy a kormány a parlamenttől azt kéri, engedélyezze neki a veszélyhelyzetben a rendeleti kormányzást.

Karácsony azt írta, nincs itt az ideje, hogy túl sokáig mérlegeljük: mennyire bízunk meg a kormányban. „Sem az elmúlt tíz év, sem az elmúlt két hét nem ad alapot arra, hogy ez a bizalom túl nagy legyen. Mégis, a kormány van egyedül abban a helyzetben, hogy érdemben cselekedni tudjon. Napokra vagyunk attól, hogy az olaszországihoz hasonló helyzettel szembesüljünk a kórházakban” – írta.

Szerinte az elmúlt napok is bebizonyították, hogy a magyar alkotmányos berendezkedés nincs felkészülve a jelenlegi vészhelyzetre. „Már az eddig bevezetett intézkedések némelyike sem állná ki az alkotmányosság próbáját. Mégis úgy gondolom, helyesen tette a kormány, és helyesen tették az önkormányzatok is, amikor intézkedéseikkel az emberi élet védelmét a törvények betűje elé sorolták.”

Karácsony azt írta, főpolgármesterként látja, hogy a rendkívüli helyzet valóban rendkívüli intézkedéseket – és ezzel rendkívüli felhatalmazást is kíván. Ezért támogatja, hogy a kormány meghosszabbíthassa az eddigi intézkedéseinek hatályát, és ha szükséges a járvány elleni védekezéshez, újabb, akár előre nem is látható rendkívüli intézkedéseket hozzon.

Garanciák persze kellenek

– írja Karácsony. Szerinte

  • kilencven napnál hosszabb időre nem szólhat a felhatalmazás, csak akkor, ha az Országgyűlés igazolhatóan nem tud összeülni;
  • a rendkívüli felhatalmazás rendkívüli, gyors alkotmánybírósági eljárást is megkövetel;
  • a választási törvényeket, az Országgyűlés működését vagy a sajtó szabadságát nem érintheti a különleges jogrend.

Ha a kormány elvárja a rendkívüli felhatalmazáshoz szükséges bizalmat, akkor ezekkel a garanciákkal kell az iránta való közbizalmat helyreállítania. A rendkívüli helyzet nemcsak rendkívüli intézkedéseket, de rendkívüli méltányosságot és belátást is megkövetel mindazoktól, akiknek döntésein ma a minden másnál fontosabb múlik: az emberi élet védelme, írja a főpolgármester.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Hírek