Iván
22 °C
39 °C

Hazaküldik az amputált betegeket a rehabilitációról

2020.03.23. 14:46 Módosítva: 2020.03.23. 18:07

Napokon belül el kell hagyniuk a betegeknek az amputáltak részlegét az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, értesült hétfőn az Index. Itt többségében olyan emberek kapnak komplex segítséget, akik a közelmúltban elveszítették az egyik lábukat: kezelik a sebüket, pszichológiai segítséget kapnak, gyógytornáztatják őket, megtanulják használni a segédeszközöket a kerekesszéktől kezdve a művégtagig. A folyamat jellemzően hónapokat vesz igénybe. 

Az amputáltak részlegének betegei hétfőn kaptak hivatalos tájékoztatást az intézménytől arról, hogy ideiglenesen távozniuk kell. Információink szerint arra kérték őket, hogy legkésőbb csütörtökig találjanak megoldást, szervezzék meg az otthoni életüket. Úgy tudjuk, a részlegen jelenleg a rehabilitáció különféle állomásainál járó betegek vannak, olyanok is, akiknek az amputációs sebük sem gyógyult be még teljesen, tehát meglehetősen az elején tartanak a folyamatnak, ezért kérdéses, hogyan tudnak önállóan boldogulni, adott esetben egy olyan lakásban, amelyet még nem volt idő akadálymentesíteni. Akinek nincs családi segítsége, a lakóhelye önkormányzatához fordulhat. A járványhelyzet elmúltával a most hazabocsátott betegeket várják vissza az intézetbe.

Képünk illusztráció!
Képünk illusztráció!
Fotó: Balázs Attila / MTI

A budakeszi rehabilitációs intézet honlapján hétfőn közzétették a főigazgató, Cserháti Péter körlevelét, amely szerint a leállás szélesebb kört érint. A betegeket ebben a levélben a főigazgató arról értesíti, hogy a járványügyi hatóságok utasításainak megfelelően március 23-tól a járványveszély megszűnéséig tervezett ellátást, azaz

  • ambuláns, nappali kórházi és
  • emelt szintű krónikus ellátást,
  • valamint előre beütemezett, de halasztható műtéteket nem végeznek.
  • Szünetel a sport-ergo-hidro-fiziko-robotterápia is, valamint
  • a spiroergometriai és
  • urodinamikai rendelés is.
  • A fekvőbeteg-osztályokon csak szűkített rehabilitációs tevékenységet és ápolást tudnak végezni. 
  • Ahogy a főigazgató írja: a járványügyi feladataikra vonatkozó felkészülés miatt a továbbiakban más intézményből és otthonról rehabilitációs céllal csak úgy tudnak át- vagy felvenni bárkit, ha erre tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében van szükség, és egyedi főigazgatói engedély kell hozzá.
  • Járóbeteg-ellátás keretében is csak azokat tudják fogadni, akik tartós egészségkárosodás elkerülését szolgáló, speciális kezelést kapnak náluk. Ezekre időpontot előre egyeztetni kell.
  • A betegeknek azt javasolja a főigazgató, hogy akut egészségügyi probléma esetén keressék a háziorvosukat vagy a területileg illetékes sürgősségi osztályt.

Információink szerint az elrendelt intézkedésekre azért van szükség, hogy a kórházban megakadályozzák a koronavírus elterjedését. Az intézetbe eddig az egész országból érkeztek betegek, akik között sok az idős ember, érbeteg vagy cukorbeteg, azaz a koronaívrus fertőzés rájuk nézve fokozott rizikóval járhat. A kórházban nincs intenzív osztály, így szükség esetén nem is tudnák ellátni a súlyos állapotba került betegeket. A nélkülözhető ambuláns, nappali kórházi ellátást, a csoportos kezeléseket a fertőzés megakadályozása érdekében állítják le. Egy részleget azért ürítettek ki, hogy ha szükség esetén mégis kell beteget fogadniuk, azt átmenetileg el tudják különíteni a többi betegtől. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!