A koronavírusos szegedi rektor minden kontaktja negatív lett első körben

2020.03.23. 17:36 Módosítva: 2020.03.23. 20:07

Rovó László (a cikk szerzőjének nem rokona), a Szegedi Tudományegyetem rektora, gyakorló orr-fül-gégészt az Index információi szerint péntek délután szűrték koronavírusra, és derült ki róla, hogy pozitív. Azóta 120 embert teszteltek, ők voltak az úgynevezett kontaktszemélyei, és úgy tudjuk, mindenki negatív lett első körben. A második szűrés eredményeire még várnak.

Információink szerint egyebek mellett emiatt fogalmazott úgy az észak-olaszországi síelésről március 8-án hazatérő Rovó a közleményében, hogy 

könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felső légúti fertőzésekkel.

Információink szerint Rovó azon az állásponton van, hogy a járóbeteg-ellátásban bárki megfertőzhette, főleg, hogy a fertőződésnek a munkájuk miatt legjobban a fül-orr gégészek és fogorvosok vannak kitéve.

szte 20202
Fotó: u-szeged.hu

Az Index úgy tudja, az egyetem vezetésében meglepetést keltettek a sajtóban megjelent állítások arról, hogy Rovó felelőtlen lett volna, amikor hazatérvén nem ment karanténba, illetve nem tartotta be a szabályokat. Rovó állítása szerint

  1. ő akkor ment síelni, amikor még semmiféle korlátozás nem volt erre, veszélyhelyzetet hazaérkezése után 3 nappal hirdettek ki.
  2. Nem olyan területen, tartományban volt, ami járvány sújtotta területnek minősült. (Más kérdés persze, hogy március 7-8-a körül már igen forró volt a helyzet az északolasz síközpontoktól néhány száz kilométerre.)
  3. Amikor hazatért, semmilyen korlátozó szabály nem volt, ami rá vonatkozhatott volna. Nem volt kötelező karantén, és az egyetemen csak március 15-én hoztak rendelkezést arról, hogy nem lehet elektív (halasztható) műtéteket végezni, érvelnek a környezetében. (Itt is más kérdés, hogy már 9-én arra kérték a dolgozókat, hogy saját biztonságuk miatt is ne menjenek külföldre.)

Az egyetem vezetőségéből egyébként, úgy tudjuk, a sajtóhírekkel ellentétben nincs mindenki karanténban, és Rovó a „Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságban” sincs benne.

Kerestük az egyetemet, de nem nyilatkoztak az ügyben.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!