Vádat emeltek Ihász Sándor volt főügyész ellen a Fenyő-ügy miatt

2020.03.23. 09:26

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt nyújtott be vádiratot dr. Ihász Sándor volt főügyésszel szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentésére indított büntetőeljárásban a Központi Nyomozó Főügyészség két éve gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt, aki tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el.  Az ügyészség hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat Ihász ellen, aki szabadlábon védekezik.

Ihászt 2018 április 20-án a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban gyanúsították meg bűnpártolással. A gyanú szerint 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát.

Az átadó a később az ügyben felbujtással meggyanúsított Gyárfás Tamás volt, aki akkor azért fordult a vele barátságban lévő főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle. A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

Ihász védekezését részletesebben itt olvashatják.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!