Augusztusra halasztják a Budapest Pride-ot

2020.03.24. 06:31

Augusztus végére halasztják az idei Budapest Pride-ot a koronavírus miatt, nyilatkozták a szervezők a HVG-nek.

A Budapest Pride Fesztivál eredetileg június 5-én indult volna, a felvonulást pedig július 4-én tartották volna. A koronavírus miatt viszont a jelenlegi tervek szerint idén egy hónapról tíz napra rövidítik a fesztivált, a megnyitó augusztus 14-én, a felvonulás pedig augusztus 22-én lesz.

„Olyan nincs, hogy 2020-ban ne legyen Pride. Csak akkor nem tartunk idén Budapest Pride-ot, ha a járványügyi veszélyhelyzet az év végéig fennmarad. (...) Készítünk forgatókönyveket, meghatározunk stratégiai pontokat, amikor felülvizsgáljuk a terveinket, még ha ennek az is az eredménye, hogy idén már csak kabátban tudunk felvonulni” – nyilatkozta a Pride egyik sajtószóvivője a lapnak.

Az idei fesztivál szlogenje egyébként a „Vedd vissza a jövőd”, ezzel akarják tematizálni a lakhatási, ökológiai és demokráciába vetett hit válságát az LMBTQ emberek kapcsán. Így a felvonuláson a környezettudatosság is előtérbe kerül majd.

Jelenleg Magyarországon 167 az összes eset száma, 101 ember van karanténban és 5515 mintavétel történt.  Hazánk jelenleg a globális járvány második szakaszában – a csoportos megbetegedések szakaszában – jár, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon is már bárhol, bármelyik településen jelen lehet a vírus, a beazonosított fertőzöttekhez képest jóval több lehet a vírust hordozók száma.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!