Publicus: A magyarok háromnegyede szerint eljutunk a tömeges megbetegedésekig

2020.03.24. 09:09

A lakosság döntő többsége szerint szükséges lenne bevezetni a kijárási tilalmat, és szintén túlnyomó többség mondja azt, hogy indokolt lenne az idősek számára a kötelező karantén, derül ki a Népszava megbízásából készült Publicus-kutatásból.

A megkérdezettek 100 százaléka hallott a koronavírus-járványról, és több mint háromnegyedük (76%) szerint Magyarországon is tömegessé fog válni a fertőzöttek száma.

A megkérdezettek 63%-a véli úgy, hogy valószínűleg nem kapja el a koronavírust, a legbizakodóbbak épp a legveszélyeztetettebb korosztályt kitevő nyugdíjasok, akik köz 70% vélte úgy, hogy nem kapja majd el a járványt.

A megkérdezettek legnagyobb része (38%) úgy gondolja, hogy Kína egyik tartományában állatról terjedt át a betegség, majd így jutott el a nagyvilágba, a második legnagyobb csoport (29%) egyéb, nem részletezett elméletet támogat a vírus elterjedésére, 19% véli úgy, hogy Kína szabadította rá a járványt a világra, 8% szerint Amerika tett így, 7% pedig nem tudja, vagy nem válaszolt.

A Publicus a kérdések nagy részét azok között folytatta (ez 76%-os arány volt), akik szerint tömegessé válhat a járvány.

Döntő többségük, 90% várja, hogy bevezetik majd a kijárási tilalmat, 84%-uk várja a plázák és nagyobb (nem élelmiszer) boltok bezárását, 73% véli úgy, hogy a városok, települések közötti forgalmat is korlátozzák majd, és 71% hiszi, hogy az időseket is kötelező karanténba zárják majd.

A tömeges fertőzés elterjedésére igennek válaszolók között kétharmad (66%) véli úgy, hogy akár két-három hónapig is tarthatnak majd a korlátozó intézkedések Magyarországon, a második legnagyobb csoport (17%) szerint egy hónap után vége lehet ezeknek, abban viszont csak a tizedük hisz, hogy fél évig tart majd ez az időszak. A legbizakodóbban egyébként a Jobbik szavazói, náluk 30% az arány, aki szerint egy hónap után minden rendeződik Magyarországon.

A tömeges megbetegedésre számítók közül 71% várja úgy, hogy elrendelik majd az idősek kötölező karanténba helyezését, de csak 66%-uk véli úgy, hogy ez szükséges is lenne.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!