Sződliget lemásolta a polgári kijárási tilalmat

2020.03.24. 13:47

Juhász Béla, a Pest megyei Sződliget polgármestere a település közösségi oldalán jelentette be, hogy részleges kijárási tilalmat rendelt el a március 25. és április 2. közötti időszakra.

Juhász Béla polgármester - Forrás: Sződliget Facebook
Juhász Béla polgármester - Forrás: Sződliget Facebook

Az intézkedést az generálta, hogy mint írja:

Látok az utcán beszélgetni csoportokat, játszótereken játszó kisgyerekeket. Megítélésem szerint ezek nem szükségszerű lakossági találkozások, így növelhetik a járvány terjedését. Ugyancsak látok közterületen beszélgetni szociális gondoskodásban részesülő idős embereket, az iskolákban elrendelt otthoni tanulásra kötelezett fiatalokat.

Sződliget a második magyarországi település a Hajdú-Bihar megyei Polgár után, ahol részleges kijárási tilalmat vezettek be. Az intézkedés ugyanazokat az elemeket tartalmazza mindkét helységben.

A rendelet értelmében otthonmaradásra köteles:

  • az önkormányzat munkavállalója (közalkalmazott, köztisztviselő, közfoglalkoztatott és az egyéb munkaviszonyban lévő) akit az önkormányzat otthoni munkavégzésre kötelezett,
  • az önkormányzat szociális ellátásában részesülő (szociális gondozásban, házi segítségnyújtásban, szociális étkezésben) 70 év fölötti sződligeti lakos,
  • az oktatás-nevelési intézményekben elrendelt szünet kapcsán otthon maradó óvodás, valamint az otthoni tanulásra kötelezett általános iskolás és szakiskolás tanuló.

Élelmiszer- és gyógyszervásárlás, az egészségügyi és járványmegelőzési feladatok teljesítése érdekében, valamint a napi munkába el lehet távozni otthonról.

A rendelet betartását az önkormányzat ellenőrzi. Tájékoztatnak, figyelmeztetésben részesítenek, feljegyzéseket készítenek, az engedetlenséget jelezhetik az iskola, a munkahely felé. Az otthonmaradási kötelezettség megszegőivel szemben az önkormányzati intézmények vezetői eljárhatnak: kezdeményezhetik az otthoni munkáról visszahívást, a szociális szolgáltatások felfüggesztését, a segélykérelmek elutasítását.

A polgármesteri határozatot az önkormányzat képviselő-testületi tagjai egyhangú támogatták.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Csok