Szerda délután egy órára leállt az e-recepteket kezelő informatikai rendszer

2020.03.25. 14:37 Módosítva: 2020.03.25. 15:21

Szerda délután országosan fennakadások voltak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működésében. A hibát egy óra alatt kijavították.  

A gyógyszertárak ezen a központi informatikai rendszeren keresztül tudják beváltani a vényeket, de ide kerülnek fel a betegek leletei és egyéb egészségügyi dokumentumai is. Szerdán 14 óra után az EESZT honlapján a következő hibaüzenet volt olvasható:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az EESZT szolgáltatásai és a portálfelületek elérésében fennakadások tapasztalhatók. Kollégáink dolgoznak a szolgáltatás sebességének visszaállásán. Megértésüket és türelmüket köszönjük. 

A portál egy másik oldalra irányította a felhasználót. Itt az volt olvasható, hogy akadozik az EESZT szolgáltatás. 

Az EESZT portálfelületei (Lakossági és Ágazati) 2020 március 25. 13 óra 56 perc óta korlátozottan érhetőek el. Kollégáink dolgoznak a szolgáltatás elérhetőségének visszaállításán.

 

15 óra után kijavították a hibát. A hivatalos közlés szerint a fennakadás 13:56 és 15:08 között volt tapasztalható, de a működési zavart sikeresen elhárították.

Az elektronikus egészségügy bevezetése óta a taj-szám és a személyi igazolvány bemutatásával lehet kiváltani a gyógyszert, a vényeket az orvosok egy központi informatikai rendszerbe írják fel. A járványhelyzetre való tekintettel, az idősek védelme érdekében nemrég lehetővé tették, hogy bárki kiválthassa hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. Ehhez elég igazolnia saját személyazonosságát, és bemondania a beteg taj-számát.   

Korábban is előfordult fennakadás az EESZT működésében. Január 6-án csak azoknak tudták kiadni a gyógyszert, akik papíron is vittek felírási igazolást.