Józsefváros önkormányzati képviselői is adakoznak a járvány elleni védekezésre

2020.03.25. 11:10

1,8 milliárd forintos átcsoportosításról döntött Józsefváros önkormányzata a járvány kezelésének érdekében. Ezzel a kerület az idei költségvetésének minden szabadon felhasználható forrását felhasználta. „Nagyon sok mindenre nem lesz már idén pénzünk, de meg kellett tennünk a kerület érdekében, hiszen amikor életek védelméről van szó, akkor minden más szempontot háttérbe kell szorítanunk” - mondta Pikó András videóüzenetében

Józsefváros polgármestere közölte: az önkormányzat létrehozott egy kerületi segélyalapot, amelybe Futó Péter vállalkozó 20 millió forintot tett. 

A polgármester a fizetéséből havi 100 ezer forintot ad az alapba, amelybe az önkormányzati képviselők nettő fizetésük 10 százalékát adják, minden hónapban a járvány elleni intézkedések költségeinek fedezésére.

Az önkormányzat 

  • megerősítette a szociális ellátórendszert,
  • önkénteseket toborzott és készített fel,
  • zöld számot indított, amelyen 8-20 óráig lehet segítséget kérni, és segítséget felajánlani,
  • tartós élelmiszerekből készleteket halmozott fel a nyugdíjasklubokban, hogy a legrászorulóbbakat ezzel is segíthesse szükség esetén.

Az idősklubokra építve a kerületet tíz körzetre osztották fel, amelyekben megszervezik a rászorulók ellátását.   

Az önkormányzat azonban egyedül nem képes minden feladatot ellátni, mondta Pikó. A polgármester  ezért a közösség segítségét is kérte: mindenki figyeljen oda a környezetében élő idősebbekre, rászorulókra. A felajánlott segítség koordinálása a kerületi zöld számon és a Józsefváros Összefog Facebook-csoporton keresztül zajlik.

Lehetőségeik szerint a civilek is segítsék az idősek és rászorulók ellátását - kérte Pikó.

De elsősorban, aki teheti, maradjon otthon, „ ne hagyjuk el a lakásainkat csak akkor, ha ez teljes mértékben elengedhetetlen”  - hívta fel a figyelmet a polgármester, aki maga is otthonról dolgozik, az kerület operatív tanácsának naponként akár kétszeri ülését is interneten keresztül bonyolítják le.

Pikó szerint a vírus idején nincs helye politikai vitáknak, ezért levelet írt a kerület korábbi polgármesterének. Arra kérte Kocsis Mátét, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a kerület, de az ország minden önkormányzata is megkapja azt a kormányzati forrást, amely az egészségügyben, a szociális ellátásban dolgozók és az önkéntesek számára nélkülözhetetlen a feladat ellátásához szükséges védőeszközök beszerzéséhez.

A kormányzati forrásokat egyelőre nem kaptuk meg, eszközeink végesek - jelezte Pikó.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!