Megkérdeztük, hogy nálunk is tervezik-e csökkenteni a kormányzati dolgozók fizetését a járvány miatt

D  AS20200323006
2020.03.25. 17:15 Módosítva: 2020.03.25. 17:20

Szlovénia bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkenti a képviselők fizetését 30 százalékkal, az egészségügyi dolgozókét pedig a duplájára emeli.

A hír hatására elküldtünk erről egy kérdést az operatív törzsnek, hogy Magyarországon is terveznek-e hasonló intézkedéseket, akár bércsökkentést képviselőknél, akár béremelést az egészségügyben.

Kapcsolódó

Szlovénia 30 százalékkal csökkenti a miniszterek és képviselők bérét a járvány idejére

Az állami tisztségviselők bérét is megvágják a kormányfő gazdaságvédelmi csomagja szerint.

Szó szerint közöljük az operatív törzs levélben küldött válaszát:

„Tizenegy szakmában (főként a turizmusban, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban) működő cégeknek töredékére csökken az adóterhük: nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, így a bérük is emelkedik.

A taxisok után további több mint 81 ezer kisvállalkozó kap mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól. Az intézkedés 26 szakmát érint, a mentesség automatikusan jár, a vállalkozót semmilyen adminisztrációs kötelezettség nem terheli, a társadalombiztosítási ellátásra továbbra is jogosult marad.

A kormány haladékot ad a kisvállalkozások március elseje előtti kata-tartozására is a veszélyhelyzet lejárta utáni negyedévig, ezt követően is elegendő 10 havi részletben megfizetni azt. Ez az intézkedés 74 ezer kisvállalkozót érint, és több mint 10 milliárd forinttal könnyíti a működést.

Az adóvégrehajtásokat felfüggesztjük, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni."

A kormány által bejelentett gazdasági akcióterv legújabb részeiről ebben a lenti cikkünkben tájékozódhat.

Kapcsolódó

Megjelentek az újabb gazdasági csomag részletei

Orbán Viktor hétfőn újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be. Itt a rendelet, amiből kiderül, hogy kiken segít a kormány.

Ezen kívül még egy kérdésünkre kaptunk írásos választ, ez arra vonatkozott, hogy Ausztriához hasonlóan Magyarországon is tapasztalták-e az álláskeresők számának hirtelen megugrását. Ausztriában egy nap alatt 16 ezer ember jelentkezett munkanélkülinek.

A törzstől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a múlt héten kis mértékben emelkedett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, pontos számot nem kaptunk.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök napirend elõtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. - fotó: Kovács Tamás / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Bankszámla