Iván
21 °C
39 °C

Megtartotta ülését az "egyfős" fővárosi közgyűlés

2020.03.25. 20:14
A fővárosi közgyűlés helyett a főpolgármester döntött több, a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyben szerdán, így határozat született béremelésekről, finanszírozási szerződésekről, beruházásokról.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt új formában születnek a döntések a fővárosi önkormányzatnál: nem hívják össze a fővárosi közgyűlést, hanem a frakciókkal és független képviselőkkel folytatott előzetes konzultáció után a főpolgármester maga dönt minden egyes ügyben. Karácsony Gergely ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy csak teljes politikai konszenzus esetén fogadja el a javaslatokat.

Mint azt az üres közgyűlési teremben felvett, és közösségi oldalán közzétett videóban Karácsony Gergely elmondta, nem szeretné a teljhatalmat, a törvények ruházták rá, hogy a fővárosi közgyűlés nevében eljárva ő hozzon döntéseket. Igéretet tett arra, hogy nem fog ezzel a helyzettel visszaélni. 

A szerdai döntések előtt egyeztetett a közgyűlés minden frakciójával és a közgyűlés független tagjaival. Karácsony közölte: csak olyan döntést hoz, amit a többség támogat, sőt azokat az előterjesztéseket, amit nem övez teljes politikai konszenzus, visszavonják, és pontosítják, módosítják.

A szerdai döntések tehát:

  • a főpolgármester határozott a szociális intézmények, átmeneti otthonok térítési díjáról. Az intézményre lebontott, részletes térítési díjtáblázat ide kattintva elérhető.
  • béremelés jön fővárosi rendészeknek. A főváros plusz 196 millió forintot fordít 280 (FÖRI kötelékébe tartozó) rendész havi 25000 forintos szolgálati pótlékára, valamint további 150 fő 200000 forint éves ruhapénzt, és 25000 forint havi egészségpénztári hozzájárulást kap.
  • a főváros biztosít a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft munkavállalóinak béremelésére plusz 126 millió forintot, egyben elfogadja a cég üzleti tervét.
  • bevezetik a Budapest pótlékot a fővárosi kulturális, köznevelési és szociálpolitikai intézményeknél, ennek idei összköltsége 2,8 milliárd forint.
  • a főpolgármester jóváhagyta és megköti több fővárosi intézménnyel az idei finanszírozási megállapodást és közszolgáltatási szerződést. (Többek között a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft-vel, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Szikla Múzeummal, vagy a Budapest Filmmel.)
  • a főpolgármester jóváhagyta és megköti az Európai Beruházási Bankkal kötött hitelkeret-megállapodások módosítását (a lehívási határidő 2020 december 29-re módosul)
  • megindítják a közbeszerzési eljárást a Pünkösdfürdő u és Aranyhegyi-patak közötti árvízvédelmi mű megvalósíthatósági tanulmányára (ez beruházás a korábban tervezett Római-parti mobilgát alternatívája lehet)
  • a Barát-patak árvízvédelmi fejlesztését a főváros átadja az Országos Vízügyi Igazgatóságnak, így az állami finanszírozású projekt lesz

"Nem ment át" a pesti fonódó villamos kialakításának terve. Ennek keretében 1,8 milliárd forintért deltavágányt építenének a Haller utcánál  24-es villamos és a 2-es villamos találkozásánál, hogy a villamosvonalak észak felé is csatlakozni tudjanak egymásba, így a 3-as metró középső szakaszának felújításakor mentesítő alternatívát nyújtsanak a Nagyvárad tér felől a városközpont felé igyekvőknek. A döntés szerint még át kell tekinteni a terveket a 2-es villamos és a Nagyvárad tér kapacitása szempontjából.

Kedden, mintegy a mai határozatok nyitányaként hasonló módon döntött a főpolgármester a Vígszínház új vezetőjének kinevezéséről és egymilliárd forintot átcsoportosításáról a járvány elleni védekezésre. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!