Tiltakoznak a fehérvári szülők a Hit Gyülekezete iskolaátvétele ellen

2020.03.25. 09:05

Ezekben a napokban fenntartót cserélt volna a székesfehérvári ligetsori Vörösmarty Mihály Általános Iskola, miután a Hit Gyülekezete bejelentkezett az iskoláért. A szülők 99 százaléka ellenzi a fenntartóváltást. A koronavírus miatt az egyház váratlanul visszalépett, így a tankerület leállította az iskola átvételére vonatkozó előkészítő eljárásokat.

A fehérvári ligetsori iskolába járó gyerekek aggódó szülei azután írtak az Indexnek, hogy a Hit Gyülekezete egyház bejelentkezett az oktatási intézmény fenntartására. A Hit Gyülekezete február 27-én szándéknyilatkozatot küldött a tankerületnek, amelyben jelezte, hogy átvenné a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Általános Iskolát.

A hírről csak nem hivatalos csatornákon értesültek a szülők, akik a város fideszes polgármesteréhez fordultak: „annyit tett, hogy lehet szavazni, akarjuk-e ezt”. Szerintük helyben amúgy is kevés az iskolai hely, és a Vörösmartyba járnak olyanok, akik „nem szeretnének vallást váltani emiatt, és nem szeretnék gyerekeiket egy agymosodába járatni".

A Fejér Megyei Online szerint Szili Csaba Gergely, az iskola igazgatója, a város önkormányzati képviselője, a saját Facebook-oldalán szavazásra bocsátotta a kérdést, és

a szavazatok nem hivatalos összegzése alapján közösségünk 99 százalékban a fenntartóváltást elutasította.

A szülők nagy része szerint a városnak éreznie kellene, hogy „nem lehet átjátszani állami vagyont csak így fű alatt. Pláne nem gyerekek tanulását biztonságát veszélyeztetve kiszakítva egy biztonságos közösségből.” 

A szülők tiltakozásáról megkérdeztük a fehérvári önkormányzatot, amely megerősítette, hogy „a Hit Gyülekezetének volt ilyen szándéka, de időközben a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben azt jelezték, hogy elállnak ettől”. Ugyanakkor jelezte az önkormányzat, hogy az iskola nem önkormányzati, hanem az állam fenntartásában működik.

A Hit Gyülekezete a múlt pénteken 

a járványügyi helyzetre való tekintettel kérte a Vörösmarty Általános Iskola átvételére vonatkozó szándéknyilatkozat felfüggesztését.

Horváth András, az egyház oktatási főigazgatója a Székesfehérvári Tankerületi Központnak azt írta, hogy kéri, az iskola fenntartóváltásával kapcsolatos eljárásokat ne kezdjék el, illetve amennyiben azok elkezdődtek, függesszék fel őket.

Mint írták, a koronavírus miatt most minden energiájukat és személyes, valamint közösségi lehetőségeiket a járvány hatásainak mérséklésére szeretnék fordítani, és „ebben a helyzetben mindent az élet és egészségvédelemnek, a védekezésnek és a szolidaritásnak kell alárendelni”.

A tankerület a nemzeti köznevelési törvényre hivatkozva azt nyilatkozta a Fejér Megyei Online-nak, hogy abban az esetben, ha egy intézményfenntartó kinyilvánítja azon szándékát, hogy átvenné a tankerületi központ egyik iskolájának fenntartói jogát, „a tankerületi központ feladata és hatásköre a véleményezési folyamat megszervezése és lebonyolítása”. A döntést az oktatásért felelős miniszter hozza meg, írta Török Szabolcs tankerületi igazgató.

Mivel a Hit Gyülekezete egyelőre visszalépett, a tankerület az előkészítő folyamatot leállította, és a szülői véleményezési eljárást is leállította, így nincs végleges, lezárt szavazási eredmény a kérdésről, írta.