Megnyitják a létavértesi, a nyírábrányi és a méhkeréki határátkelőket

2020.03.25. 13:13 Módosítva: 2020.03.25. 18:46

Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak, megnyitják a létavértesi, a nyírábrányi és a méhkeréki határátkelőket – mondta szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Magyarország és Románia több más európai országhoz hasonlóan korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain azzal a céllal, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől - mondta Szijjártó.

Ugyanakkor a két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára. Ezért azt a döntést hozták, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan Romániával is létrehozzák azt az eljárást, amivel az ingázás újra lehetővé válik a határsáv 30 kilométeres körzetében azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak.

A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást, és melyik határátkelőhelyeken lesz érvényes.