Az MSZP külügyi műhelyét vezette az újonnan kinevezett miniszteri biztos

2020.03.26. 11:43

Pintér Istvánt nevezte ki a tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős új miniszteri biztossá Szijjártó Péter - derül ki a Magyar Közlönyből. 

Pintér korábban az MSZP külügyi műhelyének egyik alapítója és tagja volt még 2008-ban, de a szocialista párt nemzetbiztonsági munkacsoportját is vezette. 

A tiszteletbeli konzulokat összefogó miniszteri biztosi poszt az elmúlt években erősödött meg, a konzuli hálózat a külügyminisztériumon belül gyakorlatilag önálló hatalmi ággá vált Suha György irányítása alatt. Magyarországon ugyanis nagyjából hatvan, külföldön pedig több mint kétszáz magyar tiszteletbeli konzul képviseli a magyar állam érdekeit. (Értelemszerűen a Magyarországon tevékenykedő hatvan tiszteletbeli konzul más államok érdekeit képviseli idehaza.) 

Suha három cikluson keresztül volt miniszteri biztos, majd felállt, a hálózat vezető nélkül maradt. Külügyes forrásaink szerint Pintér kinevezésével valójában újra befolyása lett a konzuli hálózatra, merthogy az új kinevezett hozzá kötődik. Tény, hogy Suha a kétezres években - Pintérrel Istvánnal együtt - szintén alapítója volt a szocialista párt külügyi műhelyének.