Kásler folytatná a lombikbébiprogramot, a szakma mást mond

2020.03.27. 09:22

Bár korábban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették minden halasztható beavatkozás elvégzését, az egészségügyért felelős Kásler Miklós miniszter azzal fordult a klinikákhoz, hogy a lombikbébi-kezelésekkel (IVF) ne álljanak le, mert elhalasztásuk számos negatív társadalmi következménnyel járna – írta a 24.hu.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elismerte a rendelkezés tényét.

Eszerint azért nem ajánlott az IVF-kezelések felfüggesztése, mert a nőknél szövődmények jelentkezhetnek a várt eredmények nélkül, és pszichológiai szempontból is negatív hatású lehet a gyermeket kívánó pár számára. 

A szakma mást gondol

Az állami klinikák – szintén miniszteri utasításra – már a múlt héten beszüntettek minden beavatkozást, sőt az épületeket is bezárták, ezen pedig Kásler felszólítására sem változtattak – írta a 24.hu.

Szintén nem végez a Kásler-levél után sem meddőségi beavatkozásokat a nemrég állami tulajdonba került győri Kaáli Intézet orvosigazgatója. Kőrösi Tamás közölte: 

A betegek és a dolgozók védelme érdekében csak telefonos ügyeletet tartunk naponta 8-16 óra között, a konzultációkat és megbeszéléseket pedig online végezzük.

Kőrösi megjegyezte, hogy az intézete országos ellátást végez, „ezért lelhetetlen/elkerülhetetlen lenne, hogy rövid időn belül ne kerüljenek kontaktba Covid-19-vel fertőzött beteggel”.

Mi legyen a félbemaradt programokkal?

„Mi a párommal egy budapesti magánintézményben vettünk volna részt fagyasztott embrió beültetésen ebben a hónapban, de az állami szabályozásokra hivatkozva a kezelés 8. napján, amikor már szedtem a hormonokat, lemondták a kezelést. Kaptam még több hormont, hogy rendesen működjön a ciklusom, és utamra bocsátottak, hogy hívogassam majd őket, ha lehet menni” - írta egy olvasó cikkünkre reagálva.

Van olyan intézmény Budapesten, amely folytatja a lombikkezeléseket, ügyelve a fokozott védelemre a járvány terjedésével szemben.

A kezelés félbeszakítása gyakorlati nehézségekkel jár:

  • Lejárnak a korábbi vizsgálatok alapján kiállított igazolások. Van, aki ezeket fizetősön csinálta végig, van aki ingyenesen. A nyitás után több hónapot vehet igénybe - és újabb összegeket emészthet fel - újra összeszedni a szükséges papírokat.
  • Nagyon sok lombikozó pár már nem fiatal. 4-5-7 év próbálkozás van a hátuk mögött, és elestek egy újabb esélytől, sürgeti őket az idő. Van, aki most csúszik ki a lombikkezelés felső életkori határából.
  • Az idő előrehaladtával csökken a következő sikeres kezelés esélye.
  • Ugyanez a helyzet a férfi meddőség esetén is. 
  • Ráadásul nem csak a koronavírus idejével csúszhat a beavatkozás, hanem további 3-6 hónappal is, mivel sok esetben előzetes kezelések, kontroll vizsgálatok lennének szükségesek.

„Mindenkinek engedni kellett volna, hogy legalább befejezzék a megkezdett kezeléseket, a nőket fogadni, akiknek megvolt minden papírjuk, és az orvosok ígéretet tettek, hogy „a következő ciklusban indulhatunk”. Borzasztó kilátástalan helyzetbe taszítottak minket most” - írta az olvasó.