A rendőrség megnyugtató, empatikus és lojális intézkedést ígér

DEBRE20200323014
2020.03.27. 13:21 Módosítva: 2020.03.27. 13:24

A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes közölte: a rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

5032 ember házi karanténban

Az alezredes elmondta, hogy továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását. Eddig 5032 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, a szabályok betartását pedig 39 ezer alkalommal ellenőrizték.

A számok azt mutatják, hogy a magyar lakosság megértette az operatív törzsnek azt a kérését, hogy akivel szemben hatósági házi karantént rendelnek el, tartsa be az arra vonatkozó szabályokat – mondta. A szabályszegőkkel szemben 163 esetben tettek feljelentést, és 32 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Az üzletek nyitvatartási korlátozását megszegő boltok esetében 44 szabálysértési feljelentést tettek, és 25-ször szabtak ki helyszíni bírságot.

A határforgalmi és határellenőrzési feladatokat továbbra is ellátja a rendőrség. 

Arról is beszélt Kiss Róbert, hogy az idősek alapvető élelmiszerrel való ellátásába az önkormányzatok bevonhatják a polgárőrséget, ez egyébként is kötelességük az önkormányzatoknak, ha ehhez a polgárőrséget hívják segítségül, azt az operatív törzs üdvözli és támogatja.

(MTI)

(Borítókép:  A koronavírus-járvány miatt szájmaszkot viselõ idős férfi kerékpárral közlekedik Polgáron 2020. március 23-án, ahol már aznap kijárási korlátozásokat jelentettek be. - fotó:  Czeglédi Zsolt / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!