Összefoglaló

Percről percre A kijárási korlátozás nem öncélú, lehet kutyát sétáltatni

Kijárási korlátozás lép életbe Magyarország egész területén március 28. és április 11. között, jelentette be reggel Orbán Viktor miniszterelnök.
Újabb 39 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 300-ra nőtt Magyarországon a regisztrált fertőzöttek száma.
Müller Cecília országos tisztifőorvos normatív határozatot adott ki, amelyben elrendelte a határok és az egyetemek lezárását.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Koronavírus: az operatív törzs március 27-i sajtótájékoztatója
    • Rendkívüli döntésre volt szükség azért, hogy az Országgyűlés döntéséig továbbra is életben tartsuk azokat a szükséges intézkedéseket, amelyeket meghoztunk  a járványkezelés érdekében – mondta Müller Cecília arról a határozatáról, amivel lezárta Magyarország határait és kötelező karantént rendelt el minden külföldről hazatérő magyar számára is.
    • Müller Cecília ismertette az Orbán Viktor által bejelentett kijárási korlátozásokat, és külön megkérte az idős állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, maguk és polgártársaik érdekében tartsák be a hatósági rendelkezéseket. Gyereket és kutyát ugyanakkor a korlátozás ideje alatt is le lehet vinni az utcára, ahol azonban a csoportosulásokat kerülni kell.
    • A kijárási korlátozás ideje alatt sincs szükség munkáltatói igazolásra, mert a munkába járás lehetősége a kormányrendelet után is adott.
    • Önként megválaszthatja valaki, hogy hol szeretne tartózkodni, és ott is maradhat, még ha az nem a bejelentett lakóhelye is. A kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyja el, és hogy ne csoportosuljanak az emberek.
    • Már 5032 esetben rendeltek el házi karantént, ennek betartását pedig már 39 ezer alkalommal ellenőrizte a rendőrség. 163 esetben tettek feljelentést, 32 ember pedig helyszíni bírságot kapott ennek megszegése miatt. 44 feljelentést tettek már a vendéglátóhelyek nyitva tartására hozott rendelet megszegése miatt.
    • Az operatív törzs intézkedett arról, hogy a honvédelmi irányítótörzsek azoknál a vállalatoknál is megjelenjenek, amelyek orvosi oxigént állítanak elő.
    • A sürgősségi beavatkozások és azokkal az egészségi állapotokkal kapcsolatos ellátások, amelyek állapotromlás nélkül nem halaszthatóak, azok nem maradhatnak el – jelentette ki az országos tisztifőorvos a kérdésre: el lehet-e küldeni daganatos betegeket kezelés, terápia nélkül?
  • Az operatív törzs működése nem kötött a veszélyhelyzettől, ugyanúgy működhet tovább, a rendőrök továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karantén betartását.

    Akkor is, ha az Országgyűlés jövő héten megszavazza a koronavírus-törvényt, tovább folytatják a munkát.

  • A sürgősségi beavatkozások és azokkal az egészségi állapotokkal kapcsolatos ellátások, amelyek állapotromlás nélkül nem halaszthatóak, azok nem maradhatnak el – jelentette ki az országos tisztifőorvos a kérdésre: el lehet-e küldeni daganatos betegeket kezelés, terápia nélkül?

  • Azon fáradozunk mindennap, hogy a járvány görbéjét elnyújtsuk, minél kevesebb legyen a fertőzött, „úgy néz ki, ez eddig nagyon sikeres”. 

    Müller szerint az intenzív ellátásra is egyre kevesebben szorulnak.

  • Ezt mondta Müller Cecília az Index idevágó kérdésére. A kutyasétáltatást tehát nem érintik a kijárási korlátozások.

  • Az idősek bevonhatják a polgárőrséget is a településeken, ha segítségre van szükségük. 

    Az önkormányzatok kötelezettsége is, hogy segítsenek az időseknek, ha pedig ehhez a polgárőrség kell ehhez, akkor azt az operatív törzs is helyesli.

  • És ha lehet, az idősebbeknek is ők intézzék, de a 9 és 12 közötti idősávban menjenek azok a 65 éven felüliek az élelmiszer boltokba, akik másképpen ezt nem tudják megoldani.

  • Müller kérése változatlanul az, hogy az idősek maradjanak otthon, és kérjék a családtagok és az önkormányzat segítségét, ha kell.

    Ne csoportosuljanak, és gyorsan vásároljanak be. Ezt segítheti egy otthon összeírt lista, ha pedig hazaértek, mossanak rögtön kezet, válaszolta Müller az Index kérdésére, miszerint:

    • Mennyire logikus a szabályozás például abban, hogy az idősebb korosztály csak délelőtt járhat ki otthonából? Mi lesz akkor, ha délelőtt feltorlódnak az idős emberek a boltokban, és megfertőzik egymást? A dohányboltban miért nincs ez a korlátozás, hogy csak délelőtt mehetnek az idősebbek?
  • Meghosszabbítható a kijárási korlátozás és más intézkedések is, mondta az országos tisztifőorvos.

  • Miért döntött a kormány a kijárási korlátozás mellett? – tették fel a kérdést a tisztifőorvosnak, mire Müller azt válaszolta, az eddig hozott intézkedéseket is fenntartják, mert lassítani kell a fertőzések megszaporodását.

    Müller szerint megfelelő időben hoznak döntéseket, mindig olyat, amit megkíván a járványügyi helyzet.

    Ezt a korlátozást a csoportosulás és találkozások csökkentésére hozták

    – tette hozzá.

    Ha kell majd, akkor meg is hosszabbítják.

  • Önként megválaszthatja valaki, hogy hol szeretne tartózkodni, és ott is maradhat, a kijárási korlátozás arra vonatkozik, hogy azt a helyet ne hagyja el, ne csoportosuljanak az emberek.

  • Nincs szükség munkáltatói igazolásra, mert a munkába járás lehetősége a kormányrendelet után is adott.

  • Az operatív törzs intézkedett arról, hogy a honvédelmi irányítótörzsek azoknál a vállalatoknál is megjelenjenek, amelyek orvosi oxigént állítanak elő.

  • Nincs a világnak olyan pontja, ahonnan ne akarna az operatív törzs védőeszközöket beszerezni.

    Eddig ezeket a keleti régióból tudtuk beszerezni, de keresik a többi lehetőséget is.

  • A tisztifőorvos szerint a kutyasétáltatásra nem vonatkoznak a kijárási korlátozások.

  • Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, akik megkönnyítik ezt a mindenki számára nehéz időszakot. A tisztifőorvos ezután praktikus tanácsokkal szolgált a kisgyermekes családoknak:

    • le lehet vinni a gyereket az utcára
    • kell a mozgás, a jó levegő,
    • de nem ajánlja azt, hogy a gyerekek összeverődjenek,
    • főként, ha valaki bármilyen légúti tüneteket mutat,
    • semmiképpen se eresszék össze őket.

    A tisztifőorvos azt is kérte, hogy a felnőttek feszültségével ne terheljék a gyerekeket.

  • Müller Cecília ismertette az Orbán Viktor által bejelentett kijárási korlátozásokat, és külön megkérte az idős állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, maguk és polgártársaik érdekében tartsák be a hatósági rendelkezéseket. A tisztifőorvos szerint a kijárási korlátozások ideje alatt az alapvető szükségletek továbbra is biztosítva lesznek.

  • Rendkívüli döntésre volt szükség annak érdekében, hogy az Országgyűlés döntéséig továbbra is életben tartsuk azokat a szükséges intézkedéseket, amelyeket meghoztunk  a járványkezelés érdekében – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos ismertette határozatának részleteit, a külföldiek beutazási tilalmát, a magyar állampolgárok számára a hazautazást követő kötelező karantént és az Index által már ismertetett lépéseket.

    Müller szerint ez a intézkedés garantálja a döntések folyamatosságát addig, amíg az Országgyűlés nem dönt a kormány javaslatáról, mondta.

  • Kiss Róbert rendőr alezredes emlékeztetett, hogy a magyar rendőrség felkészült a kijárási korlátozásra.

    A közterületeken rendőrök lesznek, hogy megnyugtassák a lakosságot „segítő, empatikus, lojális jelenlétükkel” azért, hogy lassítsák a vírus terjedését, tette hozzá.

    Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását, ha kell, akkor szankciókkal sújtják a megszegőket.

    • Már 5032 esetben rendeltek el házi karantént, ennek betartását pedig már 39 ezer alkalommal ellenőrizte a rendőrség.
    • 163 esetben tettek feljelentést, 32 ember pedig helyszíni bírságot kapott ennek megszegése miatt.
    • 44 feljelentést tettek már a vendéglátóhelyek nyitvatartására hozott rendelet megszegése miatt.

    Határhelyzet:

    • Hosszabb várakozások lehetnek például Rajkánál, Paraspusztánál, Röszkénél.
  • A fertőzés jelen fázisában a megelőzés egyik legfontosabb része, hogy kerüljük a csoportos találkozásokat, elsősorban az idősebb és krónikus beteg állampolgárok, de a miniszter azt javasolta:

    igyekezzék mindenki otthon maradni!

    A miniszter mindenkitől fegyelmezettséget kér és vár el, egyúttal köszönetét fejezte ki az egészségügyben küzdőknek is ezért a fegyelmezettségért.

    A magyar egészségügy bizonyított

    – fogalmazott Kásler, szerinte felkészültek a járvány kezelésére, és abban is a "beteg érdeke minden előtt" szemléletet fogják követni.

  • „Akkor, amikor önöket üdvözlöm, néhány magyar kórház nővérei és orvosai heroikus küzdelmet folytatnak” – mondta Kásler Miklós az operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Az emberi erőforrások minisztere beszámolt az egészségügyi ellátórendszer felkészüléséről, amelyet szerinte a magyar betegellátás minden európai országgal való összehasonlításban

    jól vészelt át.

    Szerinte ez a kormány jó időben hozott és korrekt döntéseinek köszönhető, de a csoportos megbetegedések szakaszában fel kell készíteni az ellátást a tömeges megbetegedések időszakára. Ezért felmértek mindent, ami a betegellátáshoz szükséges személyi, tárgyi feltétel.

  • Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint a péntek reggel meghozott kijárási korlátozások illeszkednek abba a sorba, ami az elmúlt hetekben történt.

    Kovács szerint a kormány idejében hozta ezeket az intézkedéseket a „láthatatlan ellenség ellen”.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert már a csütörtöki kormányinfón is kérdezték arról, tervezi-e a kormány a kijárási korlátozások bevezetését. A miniszter erre így válaszolt:

    A kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha arra a következtetésre jutunk, hogy ilyen korlátozást is érdemes bevezetni, akkor ezt meg fogjuk tenni.

    Az elmúlt hetekben azért az jól látható a magyar védekezésben, hogy minden intézkedést időarányosan, betegszámot tekintve, a járvány elterjedését tekintve előbb hoztunk meg, mint a környező országok, úgyhogy szerintem nem kétséges, hogy akár a még súlyosabb korlátozó intézkedések bevezetése is szükségessé válhat.

    Ha a kormány erről döntést hoz, akkor arról azonnal tájékoztatást fog adni.

    Az operatív törzs mindeddig határozottan azt kommunikálta, hogy nincs szükség ilyen korlátozásra, de csütörtökön Gulyás már nem cáfolta a kérdést. 

  • Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel, az egészségügyi törvény által rá ruházott jogkörében, a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedések érdekében normatív határozatot adott ki késő este.

    A határozat megtiltja

    •  a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,
    •  a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,
    •  a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

    A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően

    különböző típusú karanténba kerülnek. 

    A normatív utasítás ugyanakkor lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek.

  • KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS LÉP ÉLETBE MAGYARORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN MÁRCIUS 28. ÉS ÁPRILIS 11. KÖZÖTT. CSAK MUNKAVÉGZÉS ÉS AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETEK CÉLJÁBÓL LEHET ELHAGYNI A LAKÓHELYEKET, TARTÓZKODÁSI HELYEKET

     – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. 

    Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, de még így is sokasodnak a kérdések, amelyekre az operatív törzstől remélünk választ.

  • Újabb 39 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 300-ra nőtt Magyarországon a regisztrált fertőzöttek száma.  A pénteki adatok alapján hat fővel nőtt a gyógyultak száma, ők így 34-en vannak. Eddig összesen 9275 mintavétel készült – a csütörtökön készített 1270-nel együtt –, fertőzésgyanúval 84 ember van karanténban, 16 fővel kevesebb, mint csütörtökön.

  • Múlt péntek óta írásban, a sajtótájékoztatót megelőzően két órával kell elküldeni az operatív törzsnek szóló újságírói kérdéseket, a törzs tagjai pedig kiválogatják, mire válaszolnak. Nagyon sok olvasónk levélben kéri, hogy tegyük fel az ő kérdéseiket is, rendszeresen igyekszünk ugyanakkor a legtöbbeket érintő témákat felvetni. Orbán Viktor bejelentését követően kérdéscunami borította el szerkesztőségünket, ám a törzs korábbi kérésének eleget téve ezekre korlátoztuk elküldött listánkat ma:

    • Miért mondták kedden, szerdán és csütörtökön, hogy még nem indokolt a kijárási korlátozások bevezetése, és mára mitől vált azzá? Mi alapjánt tettek erre javaslatot a kormánynak (esetszám, modellszámítások, stb.)?
    • Mennyire logikus a szabályozás például abban, hogy az idősebb korosztály csak délelőtt járhat ki otthonából? Mi lesz akkor, ha délelőtt feltorlódnak az idős emberek a boltokban, és megfertőzik egymást? A dohányboltban miért nincs ez a korlátozás, hogy csak délelőtt mehetnek az idősebbek?
    • Mi van azokkal a falusi élelmiszerboltokkal, amelyek eleve csak délig vannak nyitva? A fiatalok kérjék meg a nagyszüleiket, hogy menjenek el nekik tejet venni? Vagy az egyik eladó majd kitelepül a bolt elé, és ott szolgálják ki a 65 év alattiakat?
    • Az egyéni szabadidős tevékenység engedélyezése közterületen nem ad teljes felmentést a korlátozás alól? Nem tartanak attól, hogy a rengeteg kivétel – így a szabadidős sporttevékenységtől, a különböző kereskedelmi egységek szabad látogathatóságáig – gyakorlatilag éppen ellentétes pszichológiai hatást ér el, azaz hatóságilag szentesíti a kijárást?
    • Hogyan kell – például munkáltatói igazolással – alátámasztani a közterületen való jelenlétet?
    • Mikor és mennyit lehet lent lenni az utcán egy kutyával holnaptól?
    • A saját lakás és mondjuk telek, vagy másik saját lakás között közlekedhetnek-e az érintett állampolgárok?
    • Tartós fogyasztási cikk vásárlása felmentést ad-e a kijárási korlátozás alól – például, ha egy hűtő, vagy más fontos eszköz elromlik? Ha nem, akkor ezek a boltok bezárnak holnaptól?
    • A 300 regisztrált koronavírus-fertőzött közül 10 ember elhunyt Magyarországon, ez a nemzetközi adatokkal összevetve kiugróan magas arány. Mi ennek az oka a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei szerint?
    • A több mint 9000 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?