Természetvédelmi területté nyilvánították a Duna Táti-szigeteit

2020.03.27. 15:07 Módosítva: 2020.03.27. 16:07

Az Agrárminisztérium természetvédelmi területté nyilvánította a Duna Táti-szigeteinek közel háromszáz hektáros térségét – közölte az MTI.

A Duna Esztergom feletti szakaszán található szigetcsoport területén védett, fokozottan védett növényfajok találhatók, mint a kornistárnics és a mocsári aggófű. A szigetvilág érintetlensége biztosíthatja a fekete gólya, a rétisas, a haris és az európai hód életfeltételeit.

A minisztérium szerint az egykori folyó menti vizes és vízközeli élőhelyek maradványainak védelmével megőrizhetők a kiemelkedő természeti értékekkel rendelkező ártéri élőhelymaradványok, mocsárrétek és puhafás ligeterdők.

A terület természetvédelmi kezeléséért a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felelős, az elmúlt években uniós támogatásból 480 millió forintos ráfordítással állították helyre a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit.

A szigeteken az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége. Az élőhelyek helyreállítása során mederkotrással juttattak vizet a szigetek közé, illetve zsilippel szabályozták a vízjárást.

Az egyik szigeten mesterséges tavat alakítottak ki a halak és a kétéltűek zavartalan szaporodása érdekében, valamint megkezdték az idegenhonos, agresszíven terjedő fafajok vegyszermentes irtását, helyükre őshonos növényeket telepítettek.

Élni fogok még, amikor mind meghalunk?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!