2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Szerdától a szombati menetrend szerint jár a BKV a hétköznapokon

2020.03.30. 18:49 Módosítva: 2020.03.30. 20:08

Budapesten 80-90 százalékkal visszaesett a tömegközlekedők száma, ezért nem indokolt, hogy továbbra is a tanszüneti közlekedési rendet tartsa a fővárosi tömegközlekedés a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői közleménye szerint. A BKK szerint számos európai nagyvárosban ritkították a közösségi közlekedésben a járatindulásokat.

Ahogy arról korában már beszámoltunk, Budapesten áprilistól, azaz szerdától életbe lép egy új, a szombati menetrenden alapuló menetrend. A BKK közleménye szerint a megszokott szombatinál számos frekventált vonalon sűrűbb közlekedést biztosít az új menetrend bevezetése. 

Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani

– ígéri a közlemény, amely Bécs, Berlin, Róma, Prága, Bukarest, München, Milánó járványhelyzethez igazodó közlekedését is összefoglalja. Ebből kiderül, hogy

  • Bécsben már egy hete a szombati menetrend van érvényben a hétköznapokon,  hétvégén pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a közösségi közlekedés járatai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy így is legfeljebb 50 százalékos a kihasználtság.
  • Berlinben a metrók 10 percenként, a villamosok 10-20 percenként, a buszok pedig a metróbuszvonalakon 10, minden más vonalon 20 percenként indulnak. 
  • Bukarestben március 18-ától a metróban a beosztott vonatok számát 15-20 százalékkal csökkentették az utasforgalom alakulásának függvényében.
  • Münchenben épp ma, hétfőn vezették be a szombati menetrendet.
  • Rómában március közepe óta reggel fél hat és esete kilenc között nyári menetrend van érvényben, ezután csak 15 olyan nappali járat közlekedik, amely normál esetben is hajnali 2 óráig jár, de most óránként indulnak. Éjszakai járatok nem közlekednek.
  • Milánóban hétköznap a szombati, szombaton és vasárnap pedig az ünnepnapi menetrend szerint indulnak tömegközlekedési eszközök. 
  • Párizsban múlt péntektől kezdve a járatok 30-40 százalékos kapacitással közlekednek, a metrók és az RER (elővárosi vasút) csak 6 és 22 óra között üzemel.
  • Prágában március 20-ától a metró, a városi, az elővárosi és a regionális autóbuszok, valamint villamosok ritkábban, némelyek pedig rövidebb ideig járnak. 
AJO 0717
Fotó: Ajpek Orsi

Bár Budapesten szerdától szombati menetrend lép életbe, de csúcsidőben több frekventált vonalon a szombatinál sűrűbben indulnak majd a járatok. Azért, hogy az utasok a BKV-n megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, egyes vonalakon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek majd.

A 100E reptéri gyorsjárat közlekedése ideiglenesen szünetel, a repülőtér most csak a Nagyvárad térről induló 200E busszal lesz megközelíthető.

A járványügyi intézkedések miatt most jelképes, 100 forintos összegért lehet használni a fővárosi közbringarendszert, a MOL Bubit. Ezzel egy időben, az egyszerűbb használat érdekében a BKK pilot jelleggel bevezette az online regisztráció lehetőségét is.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!