A Fidesz a koronavírusra hivatkozva összefogásra szólította fel az ellenzéket

2020.03.30. 17:36 Módosítva: 2020.03.30. 19:10

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra kérte az ellenzéket, hogy a koronavírus-járvány leküzdésének ügyében fogjanak össze a kormánypártokkal – írja az MIT.

A két fideszes politikus hétfőn, a koronavírus-törvény szavazása előtt tartott sajtótájékoztatót. Ezen Kocsis azt mondta: az ellenzék mondvacsinált okokra hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy nem támogatja a jogszabályt. A Fidesz frakcióvezetője szerint most a legszélesebb körű összefogásra lenne szükség, hogy az emberek a politikai pártok között egységet érezzenek.

Kocsis a korábban elhangzott ellenzéki kifogásokra reagálva azt mondta, hogy digitális parlamenti szavazásra az uniós tagállamok túlnyomó részében nincsen lehetőség. Ennek bevezetéséhez az alaptörvényt, a házszabályt és az országgyűlési törvényt is módosítani kellene, ami legalább egy hónap lenne. Még több időt venne el a rendszer kiépítése, és még akkor sem biztos, hogy ellenőrizni lehetne, hogy ki ad le egy szavazatot, miközben fennáll a kibertámadás veszélye is – magyarázta Kocsis Máté.

Most nincs ideje pártpolitikai vitáknak vagy a miniszterelnökkel szembeni személyeskedésnek,

hangsúlyozta Kocsis, és arra kérte az ellenzéket, tegyék félre „azt a mantrát”, ami kizárólag arra irányul, hogy gyalázzák a kormányfőt, a kormányt vagy a kormánypárti politikusokat, mert most közös fellépésre van szükség.

Gulyás Gergely azt mondta: könnyebb lenne a védekezés, ha az ellenzék is támogatná a jogszabályok elfogadását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánypártok várhatóan tudják biztosítani a kétharmados többséget, de jó lenne, ha a járványhelyzetben az ellenzék is megmutatná az összefogásra való készségét.

D NOE20200330015

A védekezéshez szükséges források korlát nélkül állnak rendelkezésre, mondta a miniszter, aki hozzátette, hogy a külföldi beszerzésre biztosított forrásoknak sincs felső korlátja.

Gulyás szerint szombat reggel óta az emberek többsége betartja a kijárási korlátozás szabályait, ezért köszönetet is mondott.

 A veszélyhelyzetre, a rendkívüli jogrendre addig van szükség a miniszter szerint, amíg a járványveszély fennáll, de ennél egy nappal sem tovább.

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, hogy a rendkívüli jogrend nem ad lehetőséget az országgyűlési választás elhalasztására. A mostani indítvány szerinte egy kormányzati hatáskört az Országgyűlés kezébe ad, ugyanis a parlament állapíthatja meg a veszélyhelyzet végét.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a jelenlegi eljárásrendet jónak tartja, és hogy az elmúlt héten a korábbihoz képest már tömeges tesztelés indult meg. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Lakáshitel