Müller: Valahol a küszöbön vagyunk a csoportos és a tömeges megbetegedések szakasza között

2020-03-30 11 40 53-Index - Belföld - A járvány elleni védekezés
2020.03.30. 11:35

A kórházparancsnokok munkába állásáról számolt be Halmosi Zsolt vezérőrnagy az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Elmondása szerint elsősorban a kórházak készletgazdálkodásának ellenőrzése, felügyelete, esetenként pedig a szükséges eszközös átcsoportosítása, biztosítása lesz feladatuk. Két esetben lesz köteles a kórház vezetője engedelmeskedni a parancsnoknak:

  •  vagyonbiztonsági kérdésekben
  • és járványügyi biztonsági kérdésekben.

Beszámolt a legfrissebben közölt adatokról Müller Cecília is. Az országos tisztifőorvos szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, és még mindig nem azonosítottak járványgócokat. A kijárási korlátozások a járvány terjedési sebességét hivatottak csökkenteni, jogkövető állampolgári magatartást igényelnek, mondta, hozzátéve, hogy köszöni azokban az állampolgároknak, akik betartják a hatósági ajánlásokat és a higiénés szabályokat.

Müller megismételte, akinek nem feltétlenül szükséges elhagynia az otthonát, az maradjon bezárkózva, mert ez az egész társadalom érdeke.

Szerinte a járvány terjedését akadályozó intézkedések és az együttműködő állampolgárok közös sikere, hogy eddig nem következett be nagyobb betegségszám-robbanás.

Müller a tesztekről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a hatósági laborokban zajló mintaelemzés és a gyorsteszt is csak a vírus aktuális jelenlétét igazoló tesztelést jelenti, így arra ad választ, hogy a vizsgált időpontjában jelen van-e a szervezetben a vírus. A lappangási időre ez a teszt nem ad hiteles választ, és ez akár 14 napos is lehet a fertőződést követően.

Olyat ne várjunk ezektől a vizsgálatoktól, amire nem képesek (...) Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja

– fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a laboratóriumi vizsgálatot csakis orvos rendelheti el. A tisztifőorvos szerint

a laborvizsgálat nem akadályozza tehát a járvány terjedését, sőt hamis biztonságérzetet is adhat.

Müller Cecília szerint tehát továbbra sincs szükség tömeges tesztelésre a koronavírus terjedése elleni küzdelemben. A tisztifőorvos elismételte az idős embereknek szóló, praktikus mindennapi tanácsokat ahhoz, hogy minél kevesebb időre, minél céltudatosabban mozduljanak csak ki, ha az elkerülhetetlen. Arról is részletesen beszélt, hogy érdemes bevásárolniuk az idősebbeknek, hogyan fogják meg az árut, és hogyan bánjanak ezzel hazavitel után.

Kiss Róbert, az operatív központ munkatársa bejelentette, hogy a kormány és az operatív törzs csatlakozott az Európai Unió felhalmozott egészségügyi eszközökre vonatkozó programjához, így a kormány igényelhet rendelkezésre álló orvosi műszereket Brüsszeltől. Azt is elmondta, hogy a határrendészeti feladatoknak és döntéseknek a rendőrség megfelel, ezeket ellátja, ahogyan a kijárási korlátozás bevezetésével járó feladatokat is. A szokásos napi rendőrségi adatok szerint:

  • 739 kereskedelmi nyitvatartás-ellenőrzést végeztek,
  • 15-ször bírságoltak,
  • 79 szabálysértési feljelentést tettek.
  • Hatósági házi karantént 9037 esetben rendeltek el,
  • ellenőrzés már több mint 57 ezer volt,
  • 163 szabálysértési feljelentést tettek,
  • 97 helyszíni bírságot szabtak ki,
  • 14 figyelmeztetést adtak a karantén megszegése miatt.

Újságírói Kérdésre adott válaszok:

  • Nincs szükség újabb kijárási, avagy vásárlási idősávok bevezetésére, korlátozásokra egyelőre az operatív törzs szerint.
  • A mentő azokban az esetekben megy mintát venni, ha azt a háziorvos kéri, mondta Müller Cecília a kérdésre, hogyan fordulhat elő, hogy adott esetben napokat várnak egyes gyanús, sokszor kifejezetten beteg emberek is a mintavételre. A tisztifőorvos szerint már 55 mentőautó jár ezeket elvégezni országszerte, az esetek nagy részében 24 órán belül oda is érnek, és vagy gyorstesztet végeznek, vagy légúti mintát vesznek. Több mint 800 ilyen igénylés van, „türelmet kérünk”, ez nem egy akut beavatkozás, mondta tisztifőorvos.
  • Minden intézkedés éppen azt a célt szolgálja, hogy ellaposítsák a járványgörbét annak érdekében, hogy ne egyszerre legyen nagyszámú beteg az ellátórendszerben, mondta Müller Cecília, egyetértve azzal a tudományos megállapítással, hogy ez Magyarországon sikerült.
  • Azért vannak katonák az utcán, hogy határ- és rendvédelmi feladatokat lássanak el, továbbá hogy nyugtassák a közhangulatot, hangzott el válaszként Kiss Róberttől az idevágó kérdésre.
  • A WHO jóval előbb jelezte a járványveszélyt, mint az európai járványügyi központ (ECDC), de a világszervezet az egész világot vizsgálja, elemzi. A kínai járványrobbanás időszakában, év elején az ECDC még valóban nem prognosztizált jelentős járványveszélyt Európára, de a magyar hatóságok már akkor is a WHO világjárványra figyelmeztető jelzéseit vették alapul, ezért időben felkészültek, mondta Müller Cecília.
  •  A magánlaborokban végzett vizsgálatokat a hatóságok nem számítják hozzá a regisztrált betegadatokhoz, nem tekintik azokat hiteles adatnak.
  • Megfelelő időben tájékoztatják majd a lakosságot, ha további kijárási korlátozásokat, esetleg teljes tilalmat javasolnak a kormánynak, mondta Kiss Róbert az idevágó kérdésre. Az azonban a válaszból nem derült ki, hogy milyen tényezők fennállása esetén javasolnák ezt.
  • Ne csoportosuljanak az emberek, ismételte meg sokadszor Müller Cecília a kérdésre, nem tartanak attól, hogy a tavaszi időjárás hatására ugyanolyan tömeg alakul ki a közkedvelt kirándulóhelyeken, mint a napokban a Normafán.
  • A csongrádi idősek otthonában újabb megbetegedést nem regisztráltak a hatóságok, a megyei tisztifőorvos az idős otthonban teljes zárlatot rendelt el, látogatási tilalom van, de ellátják a gondozottakat és alapos fertőtlenítés zajlik.
  • A rendőrség továbbra is ellátja a hatósági karanténnal kapcsolatos ellenőrzési feladatokat, de nyilván elvárják az önkéntes jogkövetést, „nem azért kell otthon maradni, mert azt a rendőrség ellenőrzi”, mondta Kiss Róbert.
  • A járvány maga indokolta, hogy felkészítsék a fekvőbeteg-intézményeket, folyamatosan bővítik a kapacitásaikat, mondta Müller Cecília a több kórházból érkező információra, miszerint újabb utasítást kaptak járványügyi részlegek létrehozására az intézmények.
  • 15 ember szorul intenzív ellátásra jelenleg a koronavírus miatt.
  • „A háziorvos kollégáknak elsősorban olyan eljárásrendet határoztunk meg, amely távol tartja őket a potenciális betegektől” – mondta Müller az Index kérdésére. Ismertette a 65 éven felüli háziorvosok telekonzultációs lehetőségét, és azt, hogy „megszüntették a fizikai kontaktust” az orvosok és a betegek között.
  • Két alkalommal juttattak védőfelszerelést a háziorvosoknak, annak ellenére, hogy ez alapvetően az ő feladatuk, ezt mindig a munkáltató feladata ezt beszerezni, mondta a háziorvosok védelméhez szükséges állami segítséget firtató kérdésünkre.
  • Minden korosztályt érinti a megfertőződés veszélye és a fertőzöttség kockázata, van gyermek és van fiatalkorú is a betegek között, mondta kérdésre a tisztifőorvos.
  • „Abban a helyzetben, amikor szükséges erre feltétlenül odafigyelnünk, nem lehet ezeket az eszközöket csak úgy beleeresztenünk a világba” – fogalmazott az eszközgazdálkodásra vonatkozó más kérdésre Müller Cecília. Természetesen az egészségügyi dolgozók a prioritás, közülük is azok, akik „leginkább kitettek a koronavírusos beteggel való találkozásnak”, így a speciális egységek és intenzív osztályos orvosok és nővérek kapnak a mostani szállítmányokból elsősorban, majd pedig más kórházi dolgozók. Utána majd a közszolgáltatást végzőknek kell juttatni.
  • Napi 33 ezer maszkot tudunk csinálni itthon, Kínán kívül csak a hazai gyártású maszkokkal tudunk számolni, ehhez az alapanyag Törökországból érkezett, derült ki Kiss Róbert idevágó válaszából.
  • Több mint 62 szakmában kapták meg a tisztifőorvos utasítását az egészségügyi intézmények arról, hogy mely ellátások és beavatkozások minősülnek sürgősnek, és melyek elhalaszthatóak. „Ha valaki mégis sérelmezi az ellátása során történteket, forduljon az adott intézmény betegjogi képviselőjéhez” – hangzott el.
  • Lassítjuk a folyamatot, amennyire csak lehetséges, mondta Müller a kérdésre, mikor léphet át a járvány Magyarországon a csoportos megbetegedések szakaszából a tömegesbe. Azt is mondta, hogy ez nemcsak esetszámtól függ, és „valahol a küszöbön vagyunk”, egyelőre még csoportos megbetegedések vannak.
Koronavírus: az operatív törzs március 30-i sajtótájékoztatója

Az Index hétfőn ezeket a kérdéseket küldte el az operatív törzsnek:

  • A több mint 13 ezer magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg?
  • Konkrétan hány embert teszteltek már Magyarországon a hatóságok az új koronavírussal?
  • Hány koronavírussal fertőzött háziorvosról tud a Nemzeti Népegészségügyi Központ?
  • Számíthatnak-e a háziorvosok az alapellátási rend átszervezésére, azaz arra, hogy olyan ambuláns centrumokba szervezzék az alapellátást, ahol van védőfelszerelés?
  • Milyen eszközök, védőfelszerelés jut a háziorvosoknak a rendkívüli járványhelyzetben?
  • Hány háziorvosi praxisa, hány darab jutott ezekből eddig?
  • A Kínából szombaton és vasárnap érkezett, újabb egészségügyi eszközök pontosan melyik intézménybe kerülnek? Hova, mennyi, mely egészségügyi dolgozóknak jut ezekből?

Hétfőre újabb két áldozatról számoltak be a hatóságok, ezzel 15 főre nőtt a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma Magyarországon. Egyúttal 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma is. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!