Antal, Anett
16 °C
23 °C

Kórházaknak, idősotthonoknak varrnak textilmaszkokat a szakképzős diákok

2020.03.30. 09:05

Textilszájmaszkok előállítására kérte fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akik a tömegközlekedés igénybevétele nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe varrni, írja az MTI. 

Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása.  Jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések fokozott betartásával. Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrum már megnyitotta tanműhelyeit erre a célra. 

Emellett Kiskunhalason a szakképzésben dolgozók a leginkább veszélyeztetett korban lévő, nyugdíjas kollégáikat segítik az otthonmaradásban. Hasonló kezdeményezésre buzdítja a minisztérium a fenntartásában lévő szakképzési intézményeket. Javaslatuk szerint az intézmények felkereshetik azokat a nyugdíjas kollégákat, akiknek fokozott veszélyeztetettségük miatt nem tanácsos otthonról kimozdulniuk. Felmérik a segítségnyújtásra vonatkozó igényüket, és ha szükségesnek bizonyul, akár a rendelkezésükre álló szolgálati járművek használatával, elvégzik helyettük a bevásárlást vagy gyógyszerkiváltást. Maszkot egyébként több helyen készítenek már: belekezdett ilyen munkába a Katona József Színház, de Debrecenben is többen készítenek védőfelszerelést egy mozgalom keretében.