Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Szijjártó: A héten 20 repülőt várunk 10 millió maszkkal, 2000-nél több lélegeztetőgéppel

2020.03.30. 11:52

A koronavírus-törvényről szavaz ma az Országgyűlés, amit itt követhet. Szijjártó Péter külügyminiszter napirend előtti felszólalásában elmondta, hogy a világ legnagyobb gazdagsági erőivel rendelkező országai is elképesztő kihívásokkal néznek szemben a világjárvány miatt.

„Számoljunk le mindenféle illúzióval, újra kell indítanunk a magyar gazdaságot”

– közölte.

A világ valamennyi országa ma Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl, mondta a külügyminiszter. Magyarország időben lépett, a szükséges szerződéseket megkötötték annak érdekében, hogy a védekezéshez elegendő eszközzel rendelkezzen az ország, mondta. Hozzátette, hogy ezen a héten 20 repülőt várnak, melyekkel többek között

  • 10 millió maszk,
  • 2,5 millió gyorsteszt,
  • 300 ezer kesztyű és
  • 2000-nél több lélegeztetőgép

érkezik. Hozzátette, az elmúlt héten már 7 repülőgép érkezett Magyarországra ilyen eszközökkel. Senkit nem hagyunk magára, a Magyarországon élőket megvédjük, a külföldön rekedt magyarokat hazahozzuk, a gazdaságot pedig újraindítjuk, mondta Szijjártó.

A külföldön rekedt magyarokról, a hazahozatalukról a következőket mondta: 5583 magyar állampolgárnak segítettek eddig hazatérni, és további 2026 magyar hazatérésén dolgoznak. Az Egyesült Államokból és Kanadából 477 magyar hazajutásáért két repülőgépet küld Magyarország, Latin-Amerikában és a karibi térségben 243 magyar vár, hogy hazajuthasson.

 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!