Csak lányokat vártak irodai munkára, félmilliós bírságot kaptak

2020.03.31. 10:33

Félmilliós bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egy iskolaszövetkezetre, amely lányoknak ajánlott irodai munkát egy tavaly nyári felhívásában.

Az ítélet szerint a Jobb Kezek Szolgáltató Iskolaszövetkezet ezzel „megsértette az egyenlő bánásmód követelményét és férfi nemhez tartozáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg azzal a kérelmezővel szemben, aki szintén jelentkezett az állásra ” - olvasható az EBH most nyilvánosságra hozott határozatában.

A döntés ellen a közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs, azonban a döntéssel szemben közigazgatási per kezdeményezhető - írta az EBH.

Sajnos, csak lányokat

A bizonyítás nem volt túl bonyolult, mivel a felhívásra jelentkező fiatalembert eleve a következő válasszal utasították el:

Köszönjük a jelentkezést! Sajnos erre a munkára csak lányokat tudunk felvenni. Várjuk további jelentkezésed!”

Az indoklás szerint a kérelmező megfelelt a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek (nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, valamint az Excel ismerete előnyt jelent), az elutasítás indoka tehát kizárólag a férfi neme volt, noha az állás betöltésére férfi és női munkavállaló egyaránt alkalmas.

A kérelmező szerint állandó gyakorlatról van szó, hiszen az ajánlatot tevő iskolaszövetkezet korábban hostesseket is keresett. (Igaz, rendezvények zsúrasztalainál álló hostess háziasszonyt, vendéglátó nőt jelent, férfi megfelelője a host.)

Az összeg bírság, azaz természetesen nem a hátrányos megkülönböztetést elszenvedett kérelmezőt, hanem az államot illeti.

Az EBH határozat birtokában azonban a panasztevő bírósághoz fordulhat elégtételadásért vagy sérelemdíjért, miután ilyen irányú kérésére az iskolaszövetkezet tavaly óta nem reagált.

Néha azonban az EBH-t is éri panasz diszkrimináció gyanúja miatt.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!