Luca két hete koronavírusos, ezek a kalandjai az egészségügyben

DBZOL20200310015
2020.04.01. 21:40 Módosítva: 2020.04.01. 23:37
Kétszer is pozitív lett a koronavírustesztje olvasónknak, Lucának, aki arról számolt be, hogy ennek ellenére aránylag könnyen megúszta a betegséget. Luca elmondta lapunknak, hogy telik egy magyar koronavírusos két hete, és több általa tapasztalt furcsaságról is beszámolt.

Luca március 8–12. között volt síelni Tirolban, majd utána egy-két nappal egy legénybúcsút tartó angol csoportot kísért Budapesten – de nem tudni, melyik helyszínen kaphatta el a vírust. Tény az, hogy egy 17-i teszten a Semmelweis sürgősségi betegellátó kórházában kiderült: pozitív az eredmény, azaz koronavírusos. Az eredményt egy 28-i második teszt megerősítette.

Mint Luca elmondta, az elmúlt két hétben szinte nem is volt rosszul. Igaz, négy-öt napig nem érezte az ízeket, és egyszer előfordult egy nem túl magas láza. Ma már jól van, tünetmentes az állapota. Betegsége alatt azonban több furcsa tapasztalatot szerzett arról, hogyan kommunikál a kórház a népegészségügyisekkel meg a háziorvosokkal, vagy hogy mennyire működik a hatósági karantén ellenőrzése.

Azzal kezdődött, hogy egy 11 fős társasággal voltak síelni. Mind a tizenegyen önkéntes karanténba vonultak, amikor hazaérkeztek. A társaság tagjai közül sokaknak volt hőemelkedése, de csak Lucának sikerült teszteltetnie magát. Azért volt kivételes lehetősége a tesztelésre, mert a SOTE-s diákoknak erre külön lehetőséget biztosít az egyetem. Luca nővérének szintén hőemelkedése volt, de hiába hívott mentőt, ki se mentek hozzá.

Megvolt tehát az első pozitív teszt, aminek a leleteit Luca elküldte emailen a kerületi népegészségügyiseknek. Azaz március 18. óta benne van a rendszerben mint koronavírusos. Azóta anyukájával és az öccsével van otthon, karanténban. Luca furcsállja, hogy bár nagyon valószínű, hogy mindkét rokona elkapta tőle a betegséget, sem öccsét, sem anyját nem tesztelték le. Sőt kontaktkutatás se készült velük. A március 31-ig tartó hatósági karantén viszont mindkét rokonára vonatkozik.

Március vége felé felhívták a háziorvost, hogy hívja ki a mentősöket a második tesztre. Két nappal később, március 28-án kiérkeztek a mentősök, az előre megbeszélt 8:30-12:30 közötti idősáv helyett majdnem két órával később. Megcsinálták a tesztet, de anyukája hiába kérte, hogy őt is teszteljék le. Másnap reggel Luca megnézte az eredményt az ügyfélkapun keresztül, megint pozitív lett.

A népegészségügyisek nem vették fel vasárnap a telefont, így hétfőn hívta őket. Azt mondták neki, hogy még se érkezett hozzájuk a második lelet. A háziorvos se tudott még róla. Luca elmondása szerint csak két hét után, hétfőn reggel jelentkezett telefonon egy rendőr, hogy szeretne kontaktkutatást végezni. Feltett több kérdést, például hogy kikkel volt síelni. Azt is megkérdezte, hogy a karantén kezdete óta volt-e valahol. A rendőrség egyébként nem ellenőrizte egyszer sem a hatósági karantén betartását.

Az információáramlást jellemzi az is Luca szerint, hogy miközben már majdnem két hete hivatalosan koronavírusos, a kerület (Óbuda) polgármestere még 30-án is azt írta ki a közösségi oldalára, hogy a kerületben még mindig nincs egy fertőzött sem. Mikor rákérdeztek, hogy miért nem tud például őróla mint kerületi fertőzöttről, az volt a válasz, hogy az önkormányzat nem kap hivatalos tájékoztatást az ilyen esetekről, nem hivatalos információkat pedig nem akarnak megosztani. Kiss László polgármestert kerestük az ügyben, de egyelőre nem sikerült elérni.

Frissítés:

Sikerült elérnünk Kiss László polgármestert, aki a következőket nyilatkozta:

A közösségi oldalán rendszeresen tájékoztatást ad arról, hogy a kerület milyen intézkedéseket tesz a koronavírus elleni védekezés kapcsán. A kerületi önkormányzat védekezésért felelős szakembere mindennap konzultál a rendőrséggel és a kormányhivatallal elsősorban a hatósági megfigyelés állók száma és az elérhetőségük kapcsán, tekintettel arra, hogy az ellátásukat az önkormányzatnak kell biztosítani.

Az adatbázisok összevetése során tájékoztattak minket 2020.03.31-én, hogy többen fertőzöttek. A  kiírás pontosan tartalmazta, hogy 2020. 03.30-án reggel még nem volt tudomásunk kerületi megbetegedésről. Ezzel kapcsolatos hiteles információkkal a kormányhivatal rendelkezik. Ezzel együtt fontosnak tartanánk, hogy ha lenne egy egységes, korrekt és pontos adatsor arról, hogy hány beteg személy van településenként, mert ez méltán tart számot közérdeklődésre. Polgármesterként fontosnak tartom,hogy csak hiteles információkat osszak meg a kerület közösségével, ezért a továbbiakban is olyan információkat tudok megerősíteni, amelyet hivatalos formában megkaptam és amely továbbadására jogosultsággal rendelkezem. 

Közben az is kiderült, hogy annyira leterheltek a mentősök, hogy legközelebb két hét múlva mennek ki Lucához tesztet csinálni, legalábbis erről tájékoztatta a népegészségügyis kapcsolattartója. Ez azt jelenti, hogy még két hétig mindenképp karanténba kell lennie, öccsének és anyukájának viszont kedden hivatalosan lejár a karanténja – tehát ha fertőzöttek, elvileg bárhol szabadon terjeszthetnék a vírust. 

A tesztelés menetéről vagy éppen az elutasított tesztelésről, az egészségügyi eljárásrendről szerzett tapasztalataikat ebben a cikkben osztották meg lapunkkal olvasóink:

(Borítókép: Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!