A kormány ígéretet tett a diabéteszes gyerekek járvány alatti támogatására

2020.04.01. 18:26

A kormány a koronavírus-járvány idején is segíti a beteg gyermekeket nevelő családokat, köztük azokat, melyekben 1-es típusú diabéteszes gyermekek élnek.

– ígérte meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek adott telefonos interjújában, miután szerdán öt államtitkárság és 12 civil szervezet online megbeszélést tartottak a kérdésről. Novák Katalin szerint Magyarországon 3500-4000 családban nevelnek 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, akiknek a betegsége a családtagok és a pedagógusok folyamatos odafigyelését igényli.

Ezzel kapcsolatban felsorolta, a kormány a különböző mérőeszközök támogatásának normatívvá tételétől a gyermekek otthongondozási díjának (gyod) kiterjesztéséig korábban milyen kedvezményeket biztosított az 1-es diabétesszel élő gyerekeknek és családjaiknak. A szerdai megbeszéléssel kapcsolatban „lehetőség“-ként említette a lejáró felülvizsgálati határidők meghosszabbítását; illetve bejelentette, hogy a kormány

  1. félmilliárd forintos pályázati támogatást biztosít a diabétesz-centrumoknak, továbbá 100 millió forintot az 1-es típusú diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek (a pályázatokat még nem írták ki),
  2. a Testnevelési Egyetem bevonásával edzők és testnevelési tanárok számára képzési programot indítanak, hogy a diabéteszes gyerekek számára is megfelelő sportolási lehetőséget tudjanak adni, egyebek mellett azért, hogy ne mentsék fel őket tornaórán.

Ezen kívül Novák elmondta, a cél az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket ne érje semmilyen hátrány a köznevelési intézményekben, felkészülten fogadják őket az ország valamennyi iskolájában, óvodájában. Ennek érdekében - tekintettel a diabétesszel élő gyermekek speciális igényeire - szükség van a közétkeztetésre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára, hogy őket is ki tudják szolgálni. Az államtitkár „abban bízik“, hogy jövőre már az új jogszabályoknak megfelelően tudják majd az 1-es típusú diabéteszes ellátását garantálni.