Schmidt Mária alapítványa két budai ingatlant is megkap ingyen az államtól

4589892793348167926 HUSZ2185
2020.04.01. 11:05

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben, a polgármesterek döntési jogát megváltoztató részekről ebben a cikkünkben írtunk.  De hogy mennyire salátatörvény is ez, remek példa a végén található 50-es paragrafus „a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány részére történő ingyenes vagyonjuttatás” címmel.

Eszerint a Schmidt Mária-féle alapítvány tulajdonába kerül ingyen

  • a Budapest XII. kerület Határőr út 35. szám alatt található helyi védelem alatt álló ingatlan,
  • valamint a Budapest XII. kerület Istenhegyi út 92. szám alatt található ingatlan.

A két ingatlanról 2017-ben a következőt írtuk: az alapítvány kezelésében több budapesti ingatlan is van. 2011-ben megkapta Budapest XII. kerület Istenhegyi u. 92. szám alatti ingatlant 15 év határozott időtartamra azzal a kikötéssel, hogy rá kell költeni 150 millió forintot az épületre 5 éven belül. Ezenkívül bérlik a Határőr út 35. szám alatti épületet, amelyet a Kincstári Vagyon Igazgatóság nem sokkal a 2002-es választások előtt az Orbán-kormány utasítására vett meg 885,5 millió forintért.

A két fenti ingatlant tehát a törvényjavaslat szerint ingyen és bérmentve megkapná Schmidt Terror Házát is működtető alapítványa, ahogy a javaslat fogalmaz „a Közalapítvány tudományos kutatás, közművelődésügyi, oktatási és kulturális javak védelmével kapcsolatos közfeladatai ellátásának elősegítése céljából”. A közalapítvány a törvény értelmében mentesül a fennálló vagyonkezelési díjtartozása és visszapótlási kötelezettsége teljesítése alól.

A közalapítvány működteti a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Kommunizmuskutató Intézetet, illetve Habsburg Történeti Intézetet.

A közalapítvány székhelye mindig is az egyik most ingyen kapott, egészen eddig az államtól bérelt Határőr út 35. szám alatt található ingatlan volt. A törvény részletes indoklásában azt írják az ingatlanról, hogy az állam az elmúlt húsz évben nem költött állagmegóvásra, pedig ráférne, ráadásul sokszor szerveznek ott rendezvényeket. 

De mivel a felújításhoz, nagyobb beruházáshoz az állami vagyonkezelő engedélye és hozzájárulása kellene, ezért javasolt az ingatlan közalapítványi tulajdonba adása.

A másik, az Istenhegyi úton található ingatlanról pedig ezt írja a Semjén-féle törvényjavaslat:

„A törvényjavaslat megoldást ad a Közalapítvány MNV Zrt.-vel szemben fennálló tartozása rendezésére, továbbá rendezi a Budapest, belterület, 9646 helyrajzi számú, természetben a Budapest XII. kerület, Istenhegyi út 92. szám alatt található, kivett, lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű, 3868 m2 nagyságú ingatlan használatának jövőbeni kérdéseit.”

Majd azzal a mindenki számára megnyugtató mondattal zárul az indoklás, hogy:

A vagyonkezelési jogviszony megszűnését követően kialakult helyzet minden érintett fél számára megnyugtató módon rendezésre kerülne.

(Borítókép: Schmidt Mária „30 éve szabadon” emlékév nyitórendezvényén 2019 júniusában - fotó: Huszti István / Index)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!