Törvény törölné el a városligeti változtatási tilalmat

D NOE20200217011
2020.04.01. 10:58 Módosítva: 2020.04.01. 13:45

Mint azt ma megírtuk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben.

A tervezet amellett, hogy elvenné a polgármesterek döntési jogát a veszélyhelyzet idejére, tartalmaz a többi között egy érdekes paragrafust is, 42-es számmal.

A javaslat úgy módosítaná a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló 2013. évi CCXLII. törvényt, hogy eltörölné a főváros által nemrég a területre hozott változtatási tilalmat.

A tervezet konkrétan kimondja, hogy a városligeti ingatlanokon megvalósuló beruházások a jövőben kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek, ezeknél az ingatlanoknál a változtatási tilalom nem alkalmazható.

A fővárosi önkormányzat idén februárban hozott döntést arról, hogy változtatási tilalmat rendel el a Városliget területére. A döntés arról szól, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosításának elfogadásáig változtatási tilalmat rendelnek el a Városligetre. A VÉSZ módosítása pedig azt a korábban deklarált fővárosi célt takarja, hogy a főváros nem akar a Városligetben olyan beruházást, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem akarja az Új Nemzeti Galéria megépítését. 

Korábban vita alakult ki arról,  hogy a változtatási tilalom mire is vonatkozik: az építési engedéllyel már rendelkező építkezésekre (függetlenül attól, hogy elkezdték-e már őket vagy nem) vagy a zöldfejlesztésekre, a parkfelület megújítására, bővítésére és a parkhasználathoz kapcsolódó ligeti létesítményekre. A vita részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

A mostani törvénytervezet várhatóan ennek a vitának a végére tenne egy pontot.  Az egyelőre nem teljesen világos, hogy mit kezd a kormány a törvénymódosítás elfogadása után, hiszen többszöri ígéretet tett arra, hogy a fővárosi önkormányzat akarata ellenére nem épít semmit sem a Városligetben, sem Budapesten.

Frissítés: A Városliget Zrt. szerint indulhatnak a zöldfejlesztések

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat elfogadása esetén érvényét veszti a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt, a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalom és ezzel elhárul az akadály a park zöldfelületi fejlesztései elől, áll a Városliget Zrt. lapunnak küldött közleményében. Többek között a Kis botanikus kert és az Ötvenhatosok terén kialakítandó Promenád területéről, a futókörről, a multifunkcionális sportpályákról és az új kutyás élménypark teljes zöldfelületi kialakításáról valamint a korábban leaszfaltozott felületek visszazöldítéséről van szó eszerint. A közlemény nem említi, hogy a Városligetbe tervezett épületek sorsa mi lesz.

(Borítókép:  Gyorgyevics Benedek a Liget Budapest Projekt fejlesztéséért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója (b) és Takács Ernő az Ingatlanfejlesztõi Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke megtekinti a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit bemutató makettet a budapesti Millennium Házában tartott sajtótájékoztatón 2020. február 17-én. - fotó:  Bruzák Noémi / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!