Tudta? Járvány idején nem jó szakállasnak lenni!

2020.04.01. 14:43 Módosítva: 2020.04.02. 09:55

Ahogy beharangoztuk, az Index Iskolatévé szerdai adásában Csapodi Csaba, az ELTE oktatója fontos bejelentést tett a szakállára vonatkozóan. Csapodi tanár úr ugyanis sorozatunk indulásakor különleges fogadalmat tett. Azt ígérte, addig nem borotválkozik, amíg a járványveszély elmúltával nem taníthat újra személyesen diákokat.

Amikor az erről szóló cikkünk megjelent, több levelet is kaptunk egészségügyi dolgozóktól, hogy pont egy koronavírus-járvány idején nem a legjobb ötlet dús szakállat növeszteni. Csapodi Csaba ezért a szerdai adást egy szolgálati közleménnyel kezdte:

Jópofa dolognak gondoltam, hogy addig nem borotválkozom, amíg ez a rettenetes járványt tart. Miután ezt bejelentettük, több egészségügyi dolgozó megkeresett minket, hogy nem jól döntöttünk.

Miért is nem volt ez jó döntés? Nos, ennek több oka van.

  1. Cseppfertőzéssel terjedő járvány esetén mindenhogy rizikós egy tüsszentő vagy köhögő ember közelében tartózkodni. A levegőben jó messzire elrepülő, porlasztott és kórokozókat tartalmazó váladékot a szakáll és a borosta nagyobb eséllyel fogja fel, hiszen a szőrszálak jelentősen növelik az arcunk körüli felületet. Ha nem is közvetlenül szívjuk be ilyenkor más váladékát, egy levegővételnél a szakállról bőven be tudunk még szippantani a fertőzött cseppeket. Nem árt tehát borotválkozni, sőt jelen esetben még az alkoholos arcszesz is hasznos járványvédelmi intézkedésnek tűnik. 
  2. Az elhíresült FFP2/FFP3 részecskeszűrő álarc viselését szakállas embereknek nem javasolják, a maszk ugyanis a szőrzet miatt nem illeszkedik az archoz. Ilyenkor a megengedett "alászívásnál" nagyobb arányban kerülhet a maszk belső terébe akár vírussal terhelt folyadékfázisú aeroszol. 
  3. Egy feltehetően Norvégiában dolgozó, magyar sürgősségi aneszteziológus egy másik fontos indok miatt figyelmeztette Csapodi Csabát, miért ne reklámozza most annyira a szakálldivatot. Idézzük levelét: „Minden férfit bátorítunk arra, hogy a COVID elleni védekezés részeként rendszeresen borotválkozzék! (...) A szakállas-bajuszos embereket nehezebb lélegeztetni, ha arra szorulnak, és ez a nehézség sürgős helyzetben komoly, életveszélyes következménnyel járhat. Konkrétan a lélegeztetőmaszk nem zár megfelelően az arcon, és nem tudunk levegőt fújni a betegbe, aki emiatt meghal. Norvég kollégáim, akik igencsak kedvelik a mutatós viking szakállakat, a múlt héten mind simára borotválva jöttek munkába.” 

Csapodi Csaba természetesen felhagyott a kihívással, és másokat is arra biztat, hogy borotválkozzanak folyamatosan. 

Az Iskolatévé adásait mindenki megtalálja Aktánkban vagy a Youtube-on. 

A mértani sorozat, a logaritmus és az exponenciális függvény - iskolatévé, érettségi felkészítő: matematika 3/10

   

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!