Karácsony: ritka járatok, sűrű elnézéskérés

2020.04.02. 09:42 Módosítva: 2020.04.04. 18:50

Karácsony Gergely főpolgármester személyesen ellenőrizte csütörtök reggel az utasforgalom alakulását azokon a BKV-járatokon, ahonnan szerdán zsúfoltságot jelentettek. Javult a helyzet, de mint közösségi oldalán közzétett bejegyzésében áll: nem elégedett.

A főpolgármester ellenőriz - Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala
A főpolgármester ellenőriz - Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett – és ezzel valószínűleg nem vagyok egyedül. Pont azokról a polgárainkról való gondoskodást tartom egyik legfontosabb feladatomnak, azokért az emberekért szeretnék kiemelt felelősséget vállalni, akik még veszélyhelyzet idején sem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak, akik kora hajnalban indulnak munkába, mert a home office-ra nincs lehetőségük, akik számára a tömegközlekedés nem váltható ki mással

– írta Karácsony.

Ezért ha az utasoknak kényelmetlenséget okoz a döntés, meg kell tenni, hogy elnézést kér tőlük, tette hozzá a főpolgármester, aki csütörtök reggeli tapasztalatai után újabb járatsűrítésekre utasította a BKK vezetését. 

A jelentések szerint míg egyes járatokon, elsősorban Budán továbbra is 10 százalék körüli a kihasználtság, máshol meghaladja a 60-70 százalékot a kora reggeli órákban. Ezért a járatsűrűséget rugalmasan kell kezelni, az utasszámokhoz és nem korábbi sztenderdekhez kell igazítani. Erre utasította Karácsony a BKK-t, ahol ezen dolgoznak most, és ezt fogja tőlük számonkérni a főpolgármester a veszélyhelyzet minden egyes napján, derül ki a posztból.

A BKK reggel a közösségi oldalán tette közzé, hogy 16 vonalon módosult a menetrend, de továbbra is figyelik a forgalmat. A bejegyzésben arra kérik az utasokat, hogy jelezzék, ha valahol komoly zsúfoltságot tapasztalnak. Az utasok pedig 3 óra alatt több mint 400 hozzászólásban sorolták az észrevételeiket.

Mint arról beszámoltunk, a BKK szerdától a járművek nagyon alacsony kihasználtsága miatt szombati menetrend szerint közlekedteti járatait. A húzás azonban sok utast megszívatott, lévén, hogy a hétvégi menetrendet pont nem a munkába járóknak találták ki, szerdán pedig mindenki inkább a munkahelyére igyekezett, nem pedig napközbeni szabadidős tevékenységre. A lépést ennek köszönhetően alaposan megkritizálta Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója, és Fürjes Balázs államtitkár is.

Frissítés:

A budapesti közösségi közlekedésben kialakult elfogadhatatlan, az utasok egészségét közvetlenül fenyegető veszély miatt ismét kezdeményeztem a BKK igazgatóságának haladéktalan összehívását, írta közösségi oldalán Wintermantel Zsolt, volt fideszes újpesti polgármester, a BKK igazgatósági tagja. Wintermantel szerint a főpolgármester gyakorolja a BKK tulajdonosi jogait, és ő felel a város működéséért, így feltétlenül szükséges, hogy részt vegyen az ülésen, és mondja el, hogy a fővárosi operatív törzsben hogyan alakulhatott ki ez, a járvány terjedését nemhogy gátló, hanem felgyorsító álláspont.

Fürjes Balázs államtitkár is szóba hozta a helyzetet a Twitteren, pár fotó kíséretében. Mint írja, a budapesti járaton centikre álltak egymástól az utasok reggel, felgyorsulhat a járvány. Mivel a főpolgármester is panaszkodott, hogy a BKK nem ura a helyzetnek, ezért Fürjes felkérte Vitézy Dávidot, azonnal dolgozzon ki intézkedési tervet, segítsék a fővárost a védekezésben. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Tippek
  • Biztosítás