Mihály
2 °C
16 °C

Infektológiai klinika és oktatóközpont épül Szegeden

2020.04.04. 09:54
A Szegedi Tudományegyetem gyermek és felnőtt pácienseket egyaránt fogadó, 1,5 milliárd forintból megépülő Infektológiai Központjában a fertőző betegek ellátása mellett gyakorlati oktatás is folyik, új, önálló egyetemi tanszék is működik majd.

Az Állomás utca 6. szám alatti területen, 4 szinten, 4 575 négyzetméteren működik majd az új központ. Az épület földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. Három emeleten 54 darab egyágyas kórtermet alakítanak ki vizesblokkal, a kórtermek szükség esetén kétágyasra bővíthetők, áll az egyetem honlapján

infektologia nyito
Fotó: Szegedi Tudomány Egyetem hírportál

A betegszobákban kialakítható a fertőzés ellátásához – lélegeztetés, intenzív ellátás – szükséges technológia is. A kórtermek izolálhatóak, és izolálható az a hat ápolási egység is, amelyekhez egységenként 9 kórterem tartozik. A klinika építésére 2020. március 31-én jelent meg a nyílt tenderfelhívás az uniós közbeszerzési közlönyben.

Az SZTE új Infektológiai Központja megvalósításának becsült költségigénye eszközökkel együtt 1,5 milliárd forint, a kivitelezési munkálatok várhatóan 2020 szeptemberében kezdődhetnek.

A cél egy olyan infektológiai központ kialakítása, ami minden elemében megvalósítja az infekció kontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelveit, és egyúttal képes havária helyzetek esetén – legyen az egészségügyi (járvány) vagy nemzetbiztonsági (terrorizmus, migráció, baleset) – kapacitásait rövid időn belül rugalmasan bővíteni, írja az egyetem.