Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Gulyás Gergely ismertette a járványügyi akcióterv részleteit

A szombati kormányinfó percről percre az Indexen

Élő
Képernyőfotó 2020-04-04 - 11.35.05.png
kg
2020.04.04. 12:57

Összefoglaló

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában magyarázta meg, miért halasztották szombatra a kormányinfót: a Miniszterelnökséget vezető miniszter most jelenti be az intézkedéscsomagot, melynek részeként például egyszeri 500 ezer forintos pluszjuttatást kaphatnak az egészségügyi dolgozók.
Újabb 55 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Elhunyt újabb 6 krónikus beteg, közülük öten 77 év felettiek.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely bejelentette: járványvédelmi és gazdaságvédelmi alapot hoznak létre. Előbbihez közös teherviselést kérnek: a párttámogatások 50 százaléka, összesen 1,2 milliárd forint a járvány elleni védekezési alapba megy, de a multiknak és a bankoknak is be kell adniuk a magukét, a multinacionális  kereskedelmi láncoktól 36 milliárdot szednének be, a bankoknak összesen 55 milliárd forintot, az önkormányzatoknak mintegy 36 milliárd forintot kell befizetniük a közösbe. A kormány becslései szerint 663 milliárd forint lesz az a pénz, amit kimondottan a védekezésre fognak költeni, de ez egy felülről nyitott alap.
  • Az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatása nagyjából 70 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek, ezen felül az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelésben fognak novemberben részesülni. Gulyás kérdésünkre elmondta, az egészségügyi technikai személyzet is megkapja a pluszpénzt, amely legelőbb júniusban érkezhet meg az érintettekhez.
  • Az eddig bejelentett gazdasági intézkedések 380 milliárd forint mínuszt jelentettek az államnak, a járulékok elengedése nagyjából 100 milliárd forint kiesést jelentett eddig. 
  • 1345 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaságvédelemre a költségvetésben, gazdaság újraindítására.
  • Eddig mintegy 30 ezer ember elvesztette már a munkáját a járvány okozta válságban.
  • A teljes gazdaságvédelmi csomag a magyar GDP 18-22 százalékát fogja érinteni Gulyás szerint, ebben azonban minden egyéb, például a jegybank intézkedései is benne lesznek. Hétfőn Orbán Viktor, kedden pedig Palkovics László innovációs miniszter, valamint a jegybank tesznek majd ezzel kapcsolatos bejelentéseket.
  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem volt baj a Semjén Zsolt által jegyzett, a polgármesterek veszélyhelyzeti döntési jogosultságának elvételéről szóló javaslattal, de megértették az önkormányzatok aggályait, ezért álltak el a tervtől néhány óra alatt. A salátatörvény-csomag többi része viszont nem a veszélyhelyzettel van összefüggésben, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a jogalkotás a rendkívüli helyzet ellenére is a szokásos menetében folytatódjon, így a parlament is ülésezni fog, amíg a döntéshozatal biztosított.
  • Gulyás Gergely szerint azért írták alá azt az európai nyilatkozatot, amely a jogállamisági ügyben számos aggályt fogalmaz meg a kormány rendkívüli helyzetben való felhatalmazásával kapcsolatban, mert: „Ez a részünkről nem cinizmus volt, hanem mi ezekkel a jogállami kritériumokkal egyetértünk”, mondta.
  • Április 11-ig, jövő szombatig van érvényben a mostani kijárási korlátozás, de Orbán Viktor szerdán, április 8-án dönt arról, hogy ez marad-e tovább érvényben, vagy enyhítenek, esetleg szigorítanak-e ezen.
  • Több forgatókönyv létezik az érettségi időpontjával és lebonyolításával kapcsolatban, de csak jövő szerdán születik erről döntés.
  • Eddig 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Magyarországon koronavírussal, jelentette be Gulyás egy idevágó kérdésre.
 • A miniszterelnök a rendkívüli helyzetben nem tervez külföldi utakat, mondta Gulyás Gergely az idevágó kérdésre. A miniszter szerint a kormányfő is betartja azokat a higiéniás szabályokat, amelyeket mindenkinek ajánlanak, és igyekszik elkerülni a megbetegedést még akkor is, ha az átlagnál jobban kitett a fertőzés veszélyének.

 • Speciális ellátási rend van érvényben, ismertette Szentkirályi Alexandra a betegellátás átszervezését érintő kérdésre. A kormányszóvivő szerint a sürgősségi ellátás folyamatos, és külön kérte, hogy senki ne hagyja el a gyógyszereit és ne mondja le a tervezett kezeléseket ott, ahol ezeket elvégzik, főként ne tegyen ilyet anélkül, hogy telefonon konzultálna orvosával.

 • Az uniós források lehívhatóságának megkönnyítése Magyarországnak kisebb segítség, mint más országoknak, mert mi minden alapot túltervezünk és minden forrás le van kötve Magyarországon. De "azt a legfeljebb néhány százmilliárd forintot, amit Magyarország le tud hívni ezekkel, azt természetesen le fogjuk hívni".

 • A legidősebb emberek védelme nehéz a jelenlegi helyzetben, ezek az esetek jelentik a legnagyobb kihívást az egészségügy szempontjából. Gulyás visszautasítja, hogy manipulálnák az adatokat, a cél, hogy minél kevesebb embernél jelentkezzenek tünetek, ezt nem tudják befolyásolni, ahogy a halottak számát is.

 • Gulyás Gergely felekezetre való kivétel nélkül kéri a korlátozás tiszteletben tartását. Az online istentiszteletek, misék, egyházi alkalmak talán szélesebb körhöz is elérhetnek, mint általában, éljenek ezzel az egyházak, kérte a miniszter.

 • Folyamatosan változik a járványügyi helyzet Magyarországon, ehhez igazítják a járványügyi adatközlést. Fontos tudni, hogy hogyan, hol terjed a vírus, és hogy milyen betegségek jelentenek kiemelt kockázatot a betegség szempontjából, ezért döntöttek úgy, hogy ezeket az információkat is közlik. Később így tehát tovább változhat az adatközlés rendszere. Mindenhol jelen van a vírus, emlékeztetett Szentkirályi Alexandra.

 • Ezt a sokadik idevágó kérdésre mondta Gulyás Gergely.

 • Aki most folytatja a törlesztést, az is dönthet úgy később, hogy ezt felfüggessze december 31-ig.

 • – álltja Gulyás Gergely, aki szerint a jegybank kiválóan kezelte a helyzetet, megtette a szükséges intézkedéseket, így szerinte helyre fog állni a forint árfolyama az euróval szemben, mert semmi sem indokolja, hogy 360-370 forint között legyen ez.

 • Előre semmilyen bejelentést nem akar tenni Gulyás, megteszi majd ezt Orbán és Palkovics hétfőn és kedden. Tudja, hogy most indulna a turisztikai főszezon, de amíg áll a turizmus, a javításokat, fejlesztéseket is támogatnák. Amint újraindul a turizmus, szeretnék, ha minden feltétel rendelkezésre állna.

 • – ezt kérdésre jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter arról részleteket nem árult el, hogy pontosan hol és milyen gyógyítok betegedtek meg, illetve hogy milyen állapotban vannak.

 • A jelenlegi intézkedések elégségesnek bizonyulnak, nem indokolt, hogy változtassanak a mostani kijárási korlátozáson, jelenleg nincs szigorító terv vagy intézkedési javaslat a kormány előtt. A helyzet folyamatosan változik, így ebben beállhat változás, de most nem terveznek se részleges, se teljes kijárási tilalmat.

 • Gulyás ezért nem árult el részleteket, de annyit elmondott, hogy a jegybank pedig szintén kedden fog bejelentést tenni, és az akcióterv egésze

  a GDP 18-24 százalékát jelenti majd.

 • Teljes az egyetértés az EU-n belül a tranzitforgalom zavartalanná tételében, Magyarország is kiveszi ebből a részét, maximum minimális zökkenések tapasztalhatók ebben.

 • Hűtötte Gulyás Gergely a kedélyeket a BCG-oltás magyarországi átoltottsági arányait érintő kérdésre. A miniszter szerint mindent megtesznek azért, hogy Magyarországon is legyenek gyógyszerek és majd vakcina, addig pedig a járványterjedést kell lassítani.

  Gulyás visszautasította, hogy kozmetikáznák az adatokat, és hogy ne szerepelne abban minden azonosított koronavírusos beteg, szerinte a betegség természetéből fakad, hogy nagy a látencia, azaz sok fertőzöttről még csak nem is tudunk.

 • Ebben feltüntetik majd, ha bármilyen pénz érkezik a járványügyi helyzet kezelésére az Európai Uniótól. Plusz pénzt Gulyás szerint még nem kaptunk, csak a megpályázott összeghez jut hozzá könnyebben Magyarország.

  A kérdést egyébként a héten alaposan körbejártuk.

  Kapcsolódó

  Az állítólagos kétezer milliárdos EU-s támogatás rejtélye

  Az ellenzék szerint Magyarország kap EU-s pénzt a koronavírus elleni védekezésre. A kormány szerint ez hazugság. Utánajártunk, ki miért mondja, amit. A valóság, mint általában, bonyolultabb, mint a szlogenek.

 • – válaszolta Gulyás az Index idevágó kérdésére, egyelőre úgy számolnak, hogy 70 milliárd forint lesz, de lehet, hogy többe kerül majd, mert a technikai személyzet is megkapja a pluszforrást, amit megígértek az egészségügyben dolgozók munkájának elismeréseképpen. Arra a miniszter kérdésünkre sem válaszolt, hogy pontosan mikor kaphatják meg a pluszpénzt az érintettek.

 • Gulyás tájékoztatása szerint a jelenlegi kormány növelte legnagyobb mértékben az egészségügyi dolgozók bérét a rendszerváltozás óta. Lehet ezen még javítani, valószínűleg kell is, de ezen felül jár a héten bejelentett, az egészségügyi dolgozóknak bejelentett egyszeri támogatás.

 • Három hét alatt elkészült a járványügyi mobilkórház, ennek küszöbön az átadása, tájékoztatott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a felszabadított forrásokat az egészségügy működtetésére, rendbetételére fordítják a jelen helyzetben.

 • Még egy hónap sem telt el a járványügyi veszélyhelyzet elrendelése óta, de már ennyi idő alatt is 30 ezer új munkanélkülit regisztráltak. A kormány minden segítséget meg kíván adni ahhoz, hogy elsősorban a lehető legkevesebben veszítsék el az állásukat, de aki mégis elveszti azt, az három hónapra jogosult segélyre, a cél pedig az, hogy ez idő alatt találjon új munkát.

 • A jövő héten fog születni a kijárási korlátozásokat érintő döntés, az érettségiig pedig még egy hónap van – közölte Szentkirályi Alexandra. A kormányszóvivő szerint az érettségi egy ilyen helyzetben még a szokásosnál is nagyobb kihívás, de türelmet kértek, hogy a legfelelősebb döntést hozhassák meg, reméli, hogy ezt még húsvét előtt be tudják jelenteni.

 • Az elfogadott törvénymódosítás nem vonatkozik a Városligetben zajló projektre, minden ott tervezett épületnek jogerős építési engedélye van, ezt nem írja felül semmi, mondta el Gulyás.

 • Így ki sem derül, hogy megfertőződtek, csak átesnek a betegségen tünet nélkül. "Radikálisan megnőtt az elvégzett tesztek száma, de ahogy a járvány terjed, a tesztek száma is tovább fog nőni" – mondta Gulyás a kérdésre, mikor vetik be a rendőröket a koronavírus-tesztelésben. 

 • Április 11-ig, jövő szombatig van érvényben a mostani kijárási korlátozás, de Orbán Viktor szerdán, április 8-án dönt arról, hogy ez marad-e tovább érvényben, vagy enyhítenek, esetleg szigorítanak-e ezen.

  A mostani szabályok szerint nem lehetséges a locsolkodás, csak az egy háztatásban élők között, Szentkirályi Alexandra pedig arra kér mindenkit, hogy ne engedjenek a csábításnak és a jó időnek, maradjanak otthon, kerüljék a társaságot.

 • – fogalmazott Gulyás Gergely, a miniszter szerint a kormánynak ezek a viták messze nem olyan fontosak, mint a járványkezelés.

 • Gulyás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a magyar virológusok és a WHO ajánlását követik, amik alapján egyelőre nincs szükség a maszkviselés kötelezővé tételére, de folyamatosan vizsgálják a kérdést.

  Orbán Viktor a héten felszólalt a kérdésben a parlamentben is, ahol azt mondta, hogy jelenleg nem tud maszkot adni mindenkinek, nem tudja garantálni, hogy mindenkinek lesz, így nem rendelhet el ilyen intézkedést.

 • Gulyás Gergely szerint azért írták alá azt az európai nyilatkozatot, amely a jogállamisági ügyben számos aggályt fogalmaz meg a kormány rendkívüli helyzetben való felhatalmazásával kapcsolatban. "Ez a részünkről nem cinizmus volt, hanem mi ezekkel a jogállami kritériumokkal egyetértünk", mondta.

 • Specifikus esetre reagált Gulyás Gergely, amelyben egy babaváró hitelért folyamadó kismama nem tudta beadni a munkáltatói igazolását, mert a munkahelye a home office-ra átállva nem tudta ezt megtenni. Ez a munkáltató feladata Gulyás szerint, ha ezt nem teszik meg, akkor bírságot kell kiszabni, más közbeavatkozást nem tehet a kormány.

 • A vírussal szembeni védekezés sok területet érint, de a kormány ettől még nem mond le arról, hogy a rendes törvényalkotási rendben jogszabályokat nyújtson be, mondta Gulyás Gergely arra, hogy mi indokolta azt, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek létesítésének építési engedélyezését éppen most vennék el a önkormányzatoktól, és helyeznék a kormányhivatalokhoz.

  Gulyás szerint a parlamentet, minden korábbi, idevágó aggállyal szemben a kormány nem szeretné "jegelni", éppen abban érdekeltek, hogy amíg erre van lehetőség, a parlament működjön és a parlamenti képviselők dolgozzanak.