Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Magyar Orvosi Kamara: Az orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem a tisztes bérezés

2020.04.04. 21:14 Módosítva: 2020.04.04. 22:36

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy friss közleményben elismeri, hogy az egyszeri bruttó 500 ezer forintos juttatás nagy segítség az orvosoknak, de szerintük ez nem oldja meg a magyar orvostársadalom baját. A közlemény szerint azért egy tartalékait teljesen felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal, mert egy kezdő orvos jelenleg nettó 964, egy 6 éves tapasztalattal rendelkező szakorvos pedig 1742 forintos nettó órabérért dolgozik.

A MOK szerint a cél az lenne, hogy bérrendezésekkel két éven belül el kéne érni az osztrák orvosi bérek felét, amivel meg lehetne állítani az orvosok kivándorlását, valamint meg lehetne reformálni az egészségügyet.

Az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere ugyanis élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent

– áll a közleményben.

Magyarországon minden nyolcadik fertőzött egészségügyi dolgozó, ők különösen ki vannak téve a vírus veszélyeinek.

Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a Kormány még mindig nem látja indokoltnak.

A Kamara attól tart, hogy emiatt, valamint az egyszeri juttatás ellenére a veszélyhelyzet elmúltával az orvosok jelentős része el akarja majd hagyni a közfinanszírozott egészségügyet. A bruttó 500 ezer forint sokak számára komoly segítséget jelent, de

„a magyar orvostársadalom bajára nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés.”

 A MOK azt várja és kéri a kormánytól, hogy indítsák el a január óta tárgyalt bérrendezést.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!