Budapesten kicsi az esély a veszélyhelyzeti ingyenparkolásra

DSC 7010
2020.04.04. 12:47 Módosítva: 2020.04.04. 14:46
A fővárosi belső kerületek vezetői nem lelkesednek a bécsi modellért, ahol a koronavírus-járvány miatt ingyenessé tették a közterületi parkolást. Körkérdésünk nyomán kiderült, hogy ennek két fő oka van: a parkolók felszabadítása a helyi lakosoknak okozna nagy gondokat, a parkolási bevétel pedig szinte az egyetlen megbízható forrás a járvány idején.

A napokban többször is felvetődött, hogy a járvány idejére Budapest Bécshez hasonlóan tegye ingyenessé a közterületi parkolást, így az emberek a tömegközlekedés helyett könnyebben tudnak gépkocsival közlekedni, ha muszáj elhagyni a lakhelyüket. Ráadásul számos albérletben élő lakos is megszabadulna az egész napos fizetési kényszertől, aki home office-ban dolgozik, vagy épp házi karanténben van.

Karácsony Gergely főpolgármester többször is kijelentette, hogy nem támogatja a parkolási díjak eltörlését, mert az forgalmi káoszhoz vezetne. A budapesti kerületek azonban kezdeményezhetnék ennek a döntésnek a megváltoztatását. Megkérdeztük több olyan kerület vezetését, ahol jelentős számú fizetős parkolóhely van, hogy támogatnák-e az ingyen parkolást.

Belváros-Lipótváros

A legrészletesebb választ az V. kerülettől kaptuk, ahol a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a polgármester. Ennek lényege, hogy a kerület vezetése minden körülmények között legfőképpen az V. kerületben élők érdekeit veszi figyelembe. Mint írják, nem tehetnek olyan szakmai javaslatot, ami veszélyezteti a kerületben élők lakóhelyüknél történő parkolását, valamint nagyobb forgalmat, látogatottságot mozdít elő, ami elősegítheti a koronavírus terjedését, tehát ellentmond az operatív törzs azon állásfoglalásának, ami a lakhely elhagyásának korlátozására és a lehető legkevesebb mozgásra hívja fel a figyelmet.

A belvárosi közterület-felügyelet folyamatosan méri (okosparkolás, szenzorhálózat) a parkolóhely-foglaltsági adatokat. A mérések alapján a veszélyhelyzet elrendelése óta sem történt számottevő visszaesés. Az adatok szerint az ingyenes parkolási időszakban (pl hétvégén) sokkal autós használja a parkolóhelyeket, tehát az ingyenesség kimutathatóan nagyobb forgalmat generál a kerületben.

A parkolás ingyenessé tétele jelentős bevételkiesést jelentene a belvárosiaknak, ám ennek pontos mértékéről a veszélyhelyzet időtartamának ismerete nélkül nem kívánt nyilatkozni a kerület. Ha kiesne ez a bevétel, semmilyen más módon nem tudnák pótolni. Végül leszögezték, hogy a belvárosiak egészségét mindennél fontosabbnak tartva az ingyenesség elsődleges veszélyét nem a bevételkiesésben, hanem a forgalomgeneráló hatásban látják. Ugyanakkor a kerületben az önkormányzat fenntartásában működő háziorvosok, házi gyermekorvosok, illetve járóbeteg-szakellátásban dolgozó szakorvosok számára az ingyenes a parkolás a járvány miatt.

Hegyvidék

A szintén fideszes Pokorni Zoltán által vezetett XII. kerület válaszában egyetértését fejezte ki a fővárossal és az V. kerülettel abban, hogy a parkolás ingyenessé tétele súlyosan sértené a helyben lakók érdekeit, ezért ennek bevezetését a Hegyvidéki Önkormányzat nem támogatja. Azzal azonban teljes mértékben egyetértenek, hogy az egészségügyi dolgozók a munkahelyükhöz közeli parkolókat ingyen használhassák, s ebben a kérdésben intenzív egyeztetéseket folytatnak a kerület kórházaival, egészségügyi intézményeivel.

Terézváros

A momentumos Soproni Tamás vezette Terézváros önkormányzata sem támogatja a parkolási díjak elengedését. Mint kérdésünkre írták, amennyiben az ingyenes parkolás a járvány elleni védekezés miatt nem helyi lakosoknak is indokolt (pl. egészségügyi dolgozók, szociális munkások, önkéntesek esetében), úgy a polgármesternek a legtöbb kerületben lehetősége van méltányossági engedélyt kiadnia, amellyel ingyenes parkolási lehetőséget biztosít. Ezt Soproni Tamás is megtette. A parkolási díj általános elengedése viszont a kerület szerint nincs összhangban a "Maradj otthon!" üzenettel sem.

Terézvárosban a kijárási korlátozás elrendelése óta a parkolásból származó bevételek körülbelül a felére csökkentek. Ezért a kerület szerint nagyon óvatosan kell bánni minden kedvezménnyel (legyen szó akár az önkormányzati bérlemények díjairól vagy a parkolási díjakról), hiszen a veszélyhelyzet nemcsak közvetlenül terheli meg a költségvetést (pl. védőfelszerelések beszerzése), de a többi helyiadó-bevétel (IFA, HIPA) durva csökkenése mellett a szociális jellegű kiadások is rendkívüli módon emelkedni fognak. A bevételek elmaradásának és a kiadások növekedésének mértékét egyelőre még tervezni is nehéz.

II. kerület

A második kerület vezetése (polgármester Őrsi Gergely, MSZP) is elsősorban a felelősen otthon maradó helyi lakosok igényeit szolgálja ki, válaszolták lapunknak. Eszerint fontos szempont, hogy minden lakóhely környékén megfelelő számú parkoló maradhasson, hiszen a kerületben az ingyenes várakozási (parkolási) engedéllyel rendelkezők száma jelentősen meghaladja a közterületi parkolóhelyek számát. Az albérletben élők a kerületben bejelentett - akár ideiglenes - tartózkodási engedéllyel (lakcímkártyával) válthatnak ki parkolási engedélyt. A kórházakban betegeket ápoló egészségügyi dolgozók itt is ingyenes parkolási lehetőséget kaphatnak.

Tájékoztatás szerint a fizetős parkolás megszüntetése, felfüggesztése havi 59 millió forint kiesést jelentene a II. kerületben (a bevétel egy része egyébként a fővárosi önkormányzaté). A kerületnek azért is nehéz lenne ennek a bevételkiesésnek az ellentételezése, mert a kiadási oldalon, a járványügyi intézkedések miatt többletkiadások jelentek meg, ráadásul a helyiadó-bevételek is csökkennek. A második kerületben az önkormányzat önkénteseket toboroz a kerületiek tájékoztatása miatt és az idősellátással kapcsolatos feladatokra. A jelentkezők önkéntes-igazolványt kaptak, aminek bemutatásával egy órán át ingyenesen parkolhatnak.

Angyalföld-Újlipótváros

A XIII. kerület (polgármester Tóth József, MSZP) álláspontja szerint ha döntenek a parkolási díjfizetés eltörléséről, akkor a döntést Budapestre kiterjedően kell meghozni, úgy, hogy minden kerületben egységes legyen. A kerület illeszkedni fog a mindenkori fővárosi, egységes állásponthoz. A parkolási díjak csökkenése jelenleg napi 6,3 millió forint bevételkiesést okoz az önkormányzatnak. A kieső bevételeket nem tudják pótolni, mint ahogy más, a járványhelyzettel összefüggő kieső bevételeket sem.

Frissítés: Nem mindenhol lehet bejelentkezni

Olvasónk, Ági cikkünkre küldött levelében érzékletesen vázolja, mi az albérletesek problémája: 

Albérletben lakom a XIII. kerületben. Kamasz gyermekemet egyedül nevelem. A lakásba nem tudok állandó lakcímként bejelentkezni, mert ehhez ma a főbérlők 99%-a nem járul hozzá. A mi főbérlőnk sem. Vannak olyan kerületek, ahol tartózkodási címnek bejelentett lakcímmel lehetséges a kedvezményes parkolás. Már az is óriási segítség lenne, ha lehetne tartózkodási lakcímmel 50% kedvezményes bérletet venni. De jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem mehetünk el otthonról, nem tudom az autót hová tenni, tehát napi 9,5 órán át kell parkolójegyet vennem, minden hétköznap, ez havi szinten több mint 30.000 Ft csak a parkolásra! Miből fizessem ki?

Ági szerint már az könnyítést jelentene, ha más kerületek példáját követve, a XIII. kerületben is lehetővé tennék, hogy aki ténylegesen igazolja, hogy a kerületben életvitelszerűen tartózkodik, kaphasson kedvezményes parkolási lehetőséget. Nem ingyenesen, de legalább 10000-15000 Ft-ért havonta, írja.

Borítókép: Index Fotós: Bődey János

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!