Szigorúbb lett az új eljárásrend? Az operatív törzs tájékoztatója

Szigorúbb lett az új eljárásrend? Az operatív törzs tájékoztatója

Posted by Index.hu on Saturday, April 4, 2020

Az operatív törzs reggeli megbeszélését követő sajtótájékoztatót ezúttal is élőben közvetítjük.

A következő kérdéseket küldtük el a törzsnek:

  • Tett olyan javaslatot az operatív törzs a kormánynak, ami arra épít, hogy a BCG-oltás vélhetően enyhíti a koronavírus okozta betegség tüneteit, és mivel itthon ez a kötelező védőoltások körébe tartozik, magas az átoltottság, így a kijárási korlátozásokkal érintettek körét a jövőben azon 65 éven felüliekre korlátozhatnák, akik még nem részesültek ebben? Lenne értelme a kijárási korlátozások enyhítésének?
  • Mennyiben szigorodott az új koronavírusos eljárásrend, milyen újabb tünetekkel merülhet fel a koronavírus-fertőzés gyanúja a háziorvosi csekklistán, és milyen újabb tényezők esetén kérheti a mobiltesztelést a betegének?
  • A 19 ezer 424 magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? – Pontosan naponta hány labortesztet végeznek a NNK központi laborjában, és hány darab mintavételt értékelnek ki a kijelölt 7 laborban?
  • A külföldről Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív lélegeztetőgépek? Vannak érvényes magyar tanúsítványaik azoknak a típusú lélegeztetőgépeknek, amelyeket külföldről szereztek be?
  • Megerősítik, hogy járványügyi zárlat miatt kedd óta nem ügyel a fővárosi Szent Imre kórház érsebészete? Hány érintett egészségügyi dolgozó (orvos, nővér, ápoló) került karanténba, és hányan fertőződtek koronavírussal? Hány hasonlóan járványügyi zár alá került kórházi osztály van jelenleg Magyarországon?
  • Az Uzsoki kórház kardiológiai osztályos főnővére koronavírustesztje pozitív lett, de a kollégáit és a vezetőséget ő maga is megkésve tájékoztatta. Információink szerint mindennek ellenére nem tesztelik az esetleges kontaktjaként azonosítható, környezetében dolgozó egészségügyi dolgozókat, akik így tovabbra is betegeket látnak el. Ez elfogadható?

Az MTVA jelét az RTL Klub segítségével továbbítjuk.